TEMEL OVALI


Odak Ders Türkçe

Okul Müdürü


Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde Türkçe'yi odağa alan bir yaklaşımla çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalarda öğrencilerin son beş yıla ilişkin Türkçe dersindeki verileri ve öğretmenlerin görüşleri de alınmıştır. 

Bakanlık Türkçe dersini bundan sonra üzerinde en çok durulan konuların başında olarak belirlemiştir. Yapılan akademik çalışma sonuçlarının, Türkçe dil becerisi yeterince gelişemeyen öğrencilerin okul derslerinde ve yabancı dil öğrenmede zorluklar yaşadığı tespit edilmiştir. 

Bu kapsamda, ilkokullarda sınav değil süreç odaklı ölçme sistemi getirilmiş, Ortaokullarda çoktan seçmeli sorularla yapılan sınavlara son verilmiş. Türkçe ve İngilizce derslerinde dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere dört dil becerisinin destekleneceği bir değerlendirme sistemi oluşturulmuştur. Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'ne yansıyan ve ortaokullarda 45 olan sınıf geçme puanının Türkçe dersi için 70'e, diğer dersler için 50'ye yükseldiği görülmüştür.

Dil öğretiminde, en verimli yıllar okul öncesi dönemdir. Teknolojinin yanlış kullanımının bu yaş grubunda da olumsuz etkileri olduğu görülerek. Bu yaş grubundaki çocukların kelime dağarcıkları araştırılmaya başlanmıştır. Çocukların dil becerilerini desteklemeye yönelik Türkçe Söz Varlığı Projesi yürütülmektedir. 

Öğrencilerin söz varlığını geliştirmek için ders içi ve ders dışı yapılabilecek bazı etkinlikler: Hayal gücünü geliştirici okuma metinleri eğitim sürecine katılmalıdır. Sözcük oyunları (sözcük kumbarası, sözcük çarkı, sözcük hazinesi haritası ).  Bir metnin birden farklı türde yazımına yönelik etkinlikler hazırlanabilir. Konuşma alıştırmaları. Hatalı metinlerin incelenmesine yönelik etkinlikler. Kurmaca metin alıştırmaları. Öğrencilerin kendi sözlüğünü oluşturması; kelime ağacı. Belli ölçütlere göre yazma etkinlikleri. “Sonunu sen yaz!” gibi yazma çalışmaları. Söz varlığını geliştirmeye yönelik ulusal yarışmalar, şenlikler (dede-torun, aile-çocuk masal anlatma) düzenlenebilir.

 Bir insanın ortalama 1.000-3.000 kelime aralığında konuştuğunu, sözcük varlığı gelişmiş bir kişinin 20.000- 25.000 aralığında kelime kullandığını ve hatta bu sayının 40.000’e kadar yükseldiği görülmektedir.

Acaba biz “Kaç kelime ile konuşuyor ve yazıyoruz?”

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593