TEMEL OVALI


Öğrenciler Neden Unutur?


Beyinlerimiz unutmaya programlanmistir. Ancak ögrendiklerimizi kalici hale getirmemiz için arastirmalardan elde edilmis bazi stratejiler mevcut.

        Ögretmenler, ezbere dayali ögrenmenin bilgiye dair yüzeysel bir kavrama sagladigini ve ögrenilen bilginin çabucak unutuldugunu bilmektedirler.  

        Genellikle, ögrenmeleri bir kütüphanedeki kitaplar gibi, dosyalanmis ve ihtiyaç aninda ulasilabilir sekilde hatirlariz. Ancak, ögrenmeler aslinda biri birine geçmis aglara daha çok benzer; birbirine bagli milyonlarca bilgi arasinda dagitilmis ögrenme zincirleri. Yeni bir sey ögrendigimizde; örnegin, ögretmen ögrenciye yeni bir konu ögrettiginde ögrenilen bilgi deneyimi ögrenmeye dönüstürerek bu sinir aglari arasinda kodlanir.

        Arastirmalarda önceki bilgilere herhangi bir takviye ya da baglanti olmadigi sürece yeni bilginin hizla unutuldugu tespit edilmistir. Bilginin, yaklasik olarak, bir saatte yüzde 56’si, bir gün sonra yüzde 66’si ve alti günün sonunda yüzde 75’i unutuluyor.

        Peki, ögretmek için harcanan emegi korumak için ne yapilabilir. Ögrenciler ögrendiklerini birbirlerine açikladiklarinda, unutulmakta olan bilgiler tekrar harekete geçer, güçlenir ve pekisir. Bu strateji bellegi güçlendirmekle kalmaz, ayni zamanda etkin ögrenmeyi tesvik eder. Ögrenilen bir konuyla ilgili yil boyunca ana fikirleri tekrar etmek unutmayi önler. Arastirmalar, ögrenilen bilgileri yeniden gözden geçirmeleri için birden fazla firsat tanindiginda çocuklarin, akademik olarak daha iyi performans sergiledigini gösteriyor. Örnegin, ögretmenler birkaç hafta önce islenmis bir konu ile ilgili kisa bir özet geçebilir ya da geçmis konularla ilgili bilgileri tazelemek adina ögrencilere ödev verebilir.

        Islenen konulari düzenli bir sekilde gözden geçirmeye benzer olarak, siklikla yapilan kazanim degerlendirme sinavlari uzun süreli hafizayi gelistirebilir ve hafiza performansini olumsuz etkileyen stresten de korumaya yardimci olur. Kazanim degerlendirme sinavlari, dersin baslangicinda yapilan habersiz sinavlar gibi notlandirilmayan sinavlar olarak yapilabilir.

        Birbirinden farkli sekillerde sunuldugunda bilgiyi hatirlamak, özellikle de görsel yardimlar bilgiyi düzenlemeye yardimci olabiliyorsa, ögrenme daha kalici olmaktadir. Yalnizca okumak ya da görmek yerine, hem okuyup hem görerek hatirlamak daha kolaydir.

        Her ne kadar unutma, ögrenme gerçeklestigi anda baslasa da, arastirmalar ögrenileni kalici kilmak için basit ve etkili yöntemler oldugunu gösteriyor. 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593