TEMEL OVALI


Öğrenciye Geri Bildirim

Okul Müdürü


Geri bildirimin öğrenciye verdiği en belirgin mesaj şudur: “Birileri benim çalışmamı önemsedi, okudu ve onun üzerine düşündü.” Buradaki “birileri” tam da öğretmenleri işaret eder ve öğrenciler öğretmenleri tarafından önemsendikleri fikrini çok sever. 

            Geri bildirim öğrenci performansının geliştirilmesi için öğretmenler tarafından uygulanabilecek en etkili öğrenme araçlarından biridir. Tanım olarak incelendiğinde ise “bir kişinin öğrenme durumuna, anlamasına ya da performansına ilişkin olarak herhangi bir aracı tarafından sağlanan bilgi” olarak tanımlanabilir. Burada aracı olarak nitelendirilenler, öğretmen, öğrenci, aile, bireyin kendisi ve arkadaşları ya da hatta kişisel deneyimleri bile olabilir (Hattie Timperley, 2007). 

            Geri bildirim,  öğrencinin aktif olduğu bir kavram olarak kurgulanmaya başlanmış ve öğrencinin kendi bilgi düzeyi ile belli bir referans bilgiyi karşılaştırarak ürettiği yeni bilgi olarak kabul edilmiştir. Geri bildirim yalnızca bireye sunulan bilgiden ibaret değildir. Bireyin öğrenme durumuna ve performansına yönelik verilen bilgiye ek olarak geri bildirim, öğrencinin kendi çalışması ile diğer bilgi kaynaklarından elde ettiği bilgileri, örneğin öğretmen yorumları ve farklı çalışmalar gibi, karşılaştırması sonucunda ulaştığı yeni bilgileri de kapsamaktadır 

            Değerlendirme yapmanın amaçlarından biri de öğrenmeleri artırmak ve elde edilen bilgileri yeni öğrenmelere temel oluşturmak için kullanmaktır. Bu amaçlar gözetildiğinde, biçimlendirici değerlendirme eğitim hedeflerinin öğrenciler ile paylaşılmasını sağlar ve onlara sürecine ilişkin bir grafik sunar. Biçimlendirici değerlendirme doğası gereği öğrencilere öğrenmelerini ve başarılarını artıracak geri bildirimleri sağlar ve bu geri bildirimler aynı zamanda öğretmenlere de öğrencilerin ihtiyaçlarını göstererek öğretim etkinliklerini revize etme olanağı sağlar. Aslında bir değerlendirme ancak bu olanakları sağlarsa  “biçimlendirici değerlendirme”  olarak kabul edilir. Bu açıdan bakıldığında biçimlendirici değerlendirme ve bu sayede elde edilen bilgiler öğrenme sürecinin doğal bir parçası olarak görülür. Bu süreçte geri bildirim yalnızca öğrenme geçmişine yönelik bilgilere ek olarak aynı zamanda öğrenme geleceğini yönlendiren bir etkiye de sahip olur ve “ileri-besleme özelliği de kazanır.

            Biçimlendirici değerlendirmeden elde edilen geri bildirimlerden öğretmenler ve öğrenciler eş zamanlı olarak fayda sağlar. Ödevlere ve sınıf içi performanslara verilen geribildirim öğrencilerin kendi öğrenmelerini ve becerilerini yeniden yapılandırmalarını sağlar.  Biçimlendirici değerlendirmede geri bildirimin tek kaynağı öğretmen değildir,  özellikle grup çalışmalarında,  akranlar birbirlerine geri bildirim sağlayarak öğrenme ve öğretme sürecini etkili hâle getirirler. Akranlara ek olarak,  öğrenenler biçimlendirici değerlendirmede kendi geri bildirimlerini oluştururlar. 

            Bu geri bildirimlerinin hepsi de öğretmene, öğrenme sürecinde yaşanan güçlükler hakkında ve gelecek öğretim etkinliklerinde odaklanması gereken becerilere ilişkin bilgiler sağlar.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593