YAŞAR KARADUMAN


Öğretmenim Ömer Çam Anısına Mehlika Sultan


Türbe Mahallesi, Orta Mahalle, Yilmazlar Mahallesi ve  Camci Mahallesi çocuklari olarak kizli, erkekli bir gün ilkokula basladik.

Bu mahalleler daha sonra birlesti Ortayilmazlar Mahallesi oldu.

Biz mahallenin Türbe mezarligina yakin olan kismindaniz, mahallemizin sakinlerini geçmiste kaptan, denizci, motorcu, kayikçi, balikçi ve ayakkabicilar ile  denizle ugrasanlar olustururdu, simdi ise bütün mahalleler gibi bizim mahalle de göç aldi, eski doku bozuldu, çöktü, köy oldu,

Ben de kaptan ve denizci bir ailenin çocugu olarak tahta okul çantam elimde, siyah önlük, beyaz yaka, dedemin elinden tutarak bir Ekim sabahi Meçhulasker ilkokuluna adimimi attim, biraz geç kalmistik, basögretmen rahmetli Sezai Alparslan beni dolu olan sinifta iki kizin arasindaki tek bos yere oturttu sinifta baska yer kalmamisti.

Kizlar benim aralarina oturmamdan hiç memnun olmadilar, birinin yanaklari kipkirmizi, biri de uzun saçlarina beyaz kurdela baglamisti. Uzun zaman bu iki cadinin arasinda çile doldurdum, sonra ben kendi çabamla bu iskenceden kurtularak baska yere geçtim, onlar zamanla bana alismislardi, gitmemi istemediler ama benim dayanacak gücüm kalmamisti.

Okuyucular arasinda bu iki insani taniyanlar kesin vardir kim olduklarini yazmayacagim, çünkü yukarda onlara cadi dedim, bana kizarlar,  biri en verimli çaginda aramizdan ayrildi onu ayri tutuyorum.

Mekani cennet Olsun.

 

Meçhul Asker Ilkokulu

Hikayenin basladigi  Meçhul asker ilkokulunun  geçmiste Ünye'de yasamis olan  Rumlarin rahibe okulu veya ana okulu olduguna dair o dönemde yasamis olanlarin aktarimlari var.   Siniflarin birinde siyah büyük bir piyano vardi, bu bina okulun ikinci binasi idi.

Ilk Meçhulasker Ilkokulu biraz yukaridaki Ünye Ortaokulunun eski tas binasi idi,  orasi 1934 yilinda Ünye Ortaokul’u olunca Meçhulasker ilk okulunu da bu binaya tasimislardi. Biz ilkokulu bitirince ortaokul için yukardaki Ünye Ortokulu olan tas binaya gidecektik.

Bu tas bina da Rumlarin rahip okulu idi yaninda bir de kilise vardi, Rumlar Ünye’den gidince bina uzun zaman bos kaldi. Sakarya Savasi sirasinda Ünye'den çok yarali olmasi nedeniyle burayi geçici olarak hastane yaptilar ve kiliseyi de morg daha sonra bina ilkokul olunca burada hayatini kaybetmis isimsiz askerler anisina okulun adini Meçhul Asker Ilkokulu koydular. Kilise ise biz ortaokula basladigimiz yil yikildi. Yerine yeni ortaokull binasi yaptilar

 

Ilkokul üçüncü sinifta iken yeni

bir ögretmen geldi:

Ömer Çam

Ömer Hocayi bugün hatirlayan çok kisi yoktur.

Ömer Çam hoca çok bilgili, edebiyat, tarih, siire merakli biriydi. Bizim için çok büyük sans oldu, ileride kisiliklerimizin sekillenmesinde Ömer Hocanin önemli etkisi olacakti. Sairdi, bize zaman zaman yazdigi siirleri okurdu.

Bir gün baktik ortaokula baslamisiz biraz da büyümüsüz, Ömer Hoca ortaokulda da derslerimize geldi.

 

Ömer Hoca ve

Mehlika Sultan

Yahya Kemal’in bir Mehlika Sultan siiri vardi, Ömer Hoca Mehlika Sultan siirini çok severdi. Mehlika Sultan diye basladigi zaman siirin içine girer. Mehlika Sultan'a asik olan yedi gençle birlikte hep beraber Kaf Dagina çikardik bizi de alir götürürdü.

 

Mehlika Sultan

Mehlika Sultan'a âsik yedi genç
Gece sehrin kapisindan çikti: 
Mehlika Sultan'a âsik yedi genç 
Kara sevdali birer âsikti. 

Bir hayâlet gibi dünya güzeli 
Girdiginden beri rü'yâlarina; 
Hepsi meshur, o muammâ güzeli 
Gittiler görmeye Kaf daglarina. 

Mehlika Sultan'a âsik yedi genç 
Seneler geçti, henüz gelmediler; 
Mehlika Sultan'a âsik yedi genç 
Oradan gelmeyecekmis dediler!..
Yahya Kemal BEYATLI

 Mehlika Sultan

siiri ne anlatiyordu?

Yahya Kemal Beyatli'nin bu siiri bizlere ugrunda hayatimizi harcadigimiz ama bir türlü ulasamadigimiz hayallerimizi anlatir.

 Mehlika Sultan, Kaf daglarinin ardinda yasayan ve bir türlü kavusamadigimiz dünya güzeli bir peridir.

Mehlika Sultan'a asik yedi genç (ben de peslerinden) hayallerindeki bu güzeli aramak ugruna bir gün yollara düserler. Sonunda varirlar Kaf Dagi'nin ardina. Kendilerini bekleyen tek sey bir kuyudur ve suya bakinca gizli bir dünya görürler. Zannederler ki bu dünya o güzelin yasadigi yerdir. 

Yedi asik Kaf Daglarindan bir daha geri ve dönmezler.

2 Mart 1884 te Mekadonya’nin Skopye (Üsküp) sehrinde dogan 

 Türk siirinin önemli ismi Yahya Kemal Beyatli  1 Kasim 1958'de vefat etmis Istanbul Rumelihisari Asiyan Mezarligi'na defnedilmistir.. Ben bu mezari çok defa ziyaret ettim, sairin mezarinin basinda bir selvi agaci ve  “Rindlerin Ölümü” adli siirinden bir bölüm yer alir:

Ölüm asude bahar ülkesidir bir rinde

Gönlü buhurdan gibi yillarca tüter

Ve serin selviler altinda kalan kabrinde

Her seher bir gül açar, her gece bir bülbül öter

Mehlika Sultan, masal motiflerini, kullanan ve masal unsurlari üzerine kurulmus,Türk siirinin, bir örnegidir. Bu siir,  bir ülkü, bir amaç, bir arzu ve sevda pesinde kosan insanoglunun, o amaca hiçbir zaman ulasamayacagini anlatir. 

Ömer Çam Hoca Kimdir?

Peki Ömer Çam Hoca kimdi?

Ömer Çam Hoca 1923 yilinda Akkus'un Akpinar Köyünde (Kuzköy)  dogdu. Ilk ve orta ögrenimini Ünye'de tamamladiktan sonra Sivas Ögretmen okulunu bitirerek ögretmenlik meslegine basladi. Gazi Pedagoji ve Edebiyat Bölümleri'nden basariyla mezun oldu..

Persembe ögretmen okulu, Samsun Kiz Egitim Enstitüsü, Istanbul Yüksek Islam Enstitüsü ve Marmara Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi olmak üzere yüksek ögrenimde de yillarca çalisti.

 

14 Aralik 2002˜de vefat eden Ömer Çam Hoca Istanbul Maltepe Gülsuyu Mezarliginda topraga verildi.

Oysa Ünye'ye defnedilmek istiyordu.

Ben Istanbul’da oldugum zamanlar her ölüm yildönümünde  mezarini ziyarete giderdim

Ömer Çam hocayi minnet ve sükranla aniyorum

 

*Mehlika, ay yüzlü güzel anlaminda Farsca bir isimdir.

Daha önce yayinlanan bu yazi güncellenmistir.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593