DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Omega-3 Nedir?

Diyetisyen


Omega-3 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilmeyen, besinlerle dışarıdan almamız gereken yağ asitleridir. Sağlıklı beyin gelişiminde, vücut gelişiminde ve bağışıklık sisteminde oldukça etkilidir. Omega-3 kaynakları: Somon, sardalya, ton balığı gibi yağlı deniz balıkları, ıspanak, lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu ve cevizdir. 

Genellikle balık tüketmeyen veya yeterli miktarda balık tüketmeyen bireylerde Omega-3 eksikliği görülebilmektedir. Omega-3 eksikliğinde; tırnakların kolay kırılması, ciltte pul pul görünüm oluşması, cilt kuruluğu, saçların dökülmesi, el ve ayaklarda üşüme, eklem ağrıları, mutsuzluk, halsizlik ve yorgun hissetme gibi belirtiler görülebilir.

Omega-3 yağ asitlerinin faydalarına ayrıntılı olarak bakalım.

Cilt Sağlığı: Omega-3 yağ asitleri; cilt parlaklığında, cildin nem dengesinin korunmasında ve ciltteki pürüzlenmenin azalmasında faydalıdır. Yapılan araştırmalarda Omega-3 yağ asitlerinin cilt sağlığının korunmasında ve sedef hastalığının tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur.

Kalp Sağlığının İyileştirilmesi: Kalp damar hastalıklarından korunmada Omega-3 yağ asitlerinin önemi çok büyüktür. Yapılan çalışmalarda Omega-3 kaynaklı besinlerden zengin beslenen kalp hastalarının, kalp krizi geçirme riskinin azaldığı saptanmıştır. Kendisinde veya ailesinde kalp hastalığı olan bireyler, Omega-3 alımını arttırarak kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilirler.

Eklem Ağrılarının Azalması: Yaş ilerledikçe eklemlerde sertlik ve ağrılar artmaktadır. Osteoartrit ve romatoid artrit gibi hastalıklarda bu ağrı daha fazla olmaktadır. Eklemlerde şişme, hareketlerde zorluk ve ağrı olan bu hastalıklardaki semptomların azaltılmasında Omega-3 yağ asitlerinin olumlu sonuçlar verdiği yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır.

Hamilelik Dönemi: Anne karnındaki veya yeni doğmuş bebeklerin gelişiminde Omega-3 yağ asitlerinin önemi büyüktür. Özellikle hamileliğin son 3 ayında ve bebeklik döneminde önemli olan Omega-3 yağ asitleri, beyin, göz ve sinir sistemi için gereklidir. Ayrıca hamilelik döneminde Omega-3 yağ asitlerinden zengin yiyecekler tüketmenin erken doğum riskini azalttığı bulunmuştur.

Mental Sağlık: Omega-3 yağ asitlerinin, asosyal davranış gösteren, öğrenme güçlüğü yaşayan ve depresyona yol açan zihinsel problemleri olan bireylerin tedavisinde etkili sonuçlar gösterdiği bilinmektedir. Omega-3 yağ asitleriyle yapılan başka bir çalışmada ise şizofreni, depresyon ve bipolar hastalıkların tedavisinde Omega-3 yağ asitlerinin etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca Omega-3 yağ asitleri Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olur. 

Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenmek bağışıklığınızı arttıracak, kalp sağlığını koruyacak, daha güzel parlak bir cilde sahip olmanızı sağlayacak kısacası yaşam kalitenizi arttıracaktır. Omega-3 kaynaklarından zengin besinleri tüketmiyorsanız, Omega-3 eksikliğinde görülen belirtiler sizde de varsa doktorunuza danışarak Omega-3 takviyesi alabilirsiniz. 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593