HAKAN KORKMAZ


Ordu’dan bir Şükrü Yürür geçti.

ararzkan68@hotmail.com


Ordu siyasetinin dev isimlerinden birini daha ebediyete uğurladık.

Şükrü YÜRÜR Ünye’de toprağa verildi.

5 dönem Ordu Milletvekili

2 dönem Sanayi Ve Ticaret Bakanı olarak hizmet vermiş, ANAP döneminin en Ordu’ya hizmette en etkili isimlerinden biri.

Yok artık. 

Gençliğimizde ilgiyle izlediğimiz, kimi tavrını örnek aldığımız, bilgisi karşısında çoğu zaman sustuğumuz, yerelde ahkâm kesemediğimiz bir siyasetçiydi.

Hatırlıyorum.

Rahmetli Sinemacı Ömer’in, ses sistemi takılmış bir araç içinde okuduğu anonsta,  şu sözlerle davette bulunurdu: 

“Ordu Milletvekilimiz, Sanayi Bakanımız Şükrü YÜRÜR, Çarşamba günü saat 10.00’da Akçay’da karşılanacaktır. Tüm Ünyeli hemşerilerimizi bekliyoruz”

Dolardı kalabalıklardan Akçay. Araç konvoyları olurdu. Şehre, Ordu’ya böyle gelirdi Şükrü Bey.

Geçtiği her caddede saygıyla karşılanır, dokunmadığı kimse kalmazdı.

Bayram günleri, Ünye’ye gelemese de ANAP İlçe Başkanlığı’nda Ankara ile telefon imkânı sağlanır, ilçe başkanlığına gelen partili partisiz herkese, telefonun üzerine mikrofon tutularak,  mesajları canlı olarak dinletilirdi.

Bu bile mühim meseleydi.

Onunla ilk radyo programımı anımsıyorum.

O zamanlar planları yapılan Ünye Çevreyolu ile ilgili sohbetimizde güzergâhı sorduğumda verdiği yanıtıyla, çok dikkatli soru sormam gerektiğini, bilmediğim konularda yorum yapmamam gerektiğini öğretmiş. Çevreyolu planında İkizce sapağından başlayan yolun 2 tünelle, kimlerin bahçesinden geçeceğini isim isim sayarak beni kendine hayran bırakmıştı.

Ünye Limanı O’nun eseridir. Hedef liman olmasına rağmen, Balıkçı Barınağı olarak başlamasının nedeni, takip eden birçok kişi tarafından bilinir.

Sanayi Bakanlığı yaptığı dönem, Ankara’ya gidenlerin uğrak noktasıydı. İkramsız dönen, olumlu talepleri karşılıksız olan pek yoktur.

Döneminin ilçe başkanlarından, kardeşi Av.Cemil YÜRÜR ile uyumlu çalışması. 

Ordu meselelerinde başta Musa Özgür Kıroğlu olmak üzere ÜTB Genel Sekreteri olan Nadi Çolakoğlu ve birçok isimle beraber yürüdüğü dönemler, aslında kimilerine göre efsane günlerdi.

Dönemin Ordu İl Başkanı ile uyumlu hizmeti, ilçe dengeleri gözetmesiyle dikkat çekerdi.

Eleştirel yönünde ise;

Merhum Bakan Yürür ’ün bir güç olduğu döneminde, Organize Sanayi Bölgesi, niçin halledilemedi? Bunun yanıtı beni ikna edememiştir.

Ünye’ye milletvekilliği sonrası gelmemesi, uzaktan izlemesi, konular hakkında beyanat vermemesi, Ordu ile ilgili sonrasında paylaşımlarda bulunmaması çoğu kişi tarafından eleştirilse de, Ordu geneli hizmeti olan, saygın bir kişilik olarak hatıralarda, kalıcı bir isimdir.

Ruhu şad olsun.

Mekânı cennet olsun.

Kalın sağlıcakla…

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593