M. HASAN ÖZ


ORGANİZE SANAYİ BÖLGEMİZ, RÜSUMAT 4 VAPURU ORDULU KAHRAMANLARIMIZ

hasanoz@hotmail.com.tr


ÜNYE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Resmi adı Ordu Ünye Organize Sanayi Bölgesi.  

Güncel Yönetim Kurulu Web sitesinde şu şekilde görünüyor:

Başkanı Kaymakamımız Sayın Ayhan Işık, Başkan Vekili Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Tavlı, Üyeler; Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar Bey, ÜTSO Yönetim Kurulu Üyesi, Ünye Belediyesi ve OBB Meclis Üyesi Ethem Rasim Uysal Bey ve OBB Fen İşleri Daire Başkanı Ünyeli Abdulkadir Hatiboğlu Bey.

Altyapı inşaatını fedakârlıklar gösteren Ünyeli (DELTA İNŞAAT Sahibi) Cevat Güven Bey yapıyor. Yıllardır yapılması beklenen proje nihayet zorluklara rağmen yürüyor şükür. Emeği geçenler bu listeden fazla, hepsini kutluyorum.

DİKKATE ALINMASI GEREKEN DURUMLAR!

İlçemiz ve bölgemiz için önemli olan bu proje için birkaç duruma dikkat çekmek istiyorum.  Birincisi projenin altyapısı yapılırken ihtiyaç olan listenin gözden geçirilmesi ve güncellenmesi gerekir. Sıradan, basit bir proje yerine örnek bir Organize Sanayi Bölgesi olabilir. Bu konuda 2040 Kitabımızda öngörülen teklifimi görüşlerinize sunmak isterim. İkincisi bu bölge yetmiyor, ikinci organize sanayi bölgesi çalışmaları hemen başlatılmalı. Bu konuda ilgililerin açıklamaları var, hızlandırılmalı ve derhal planlanmalıdır. Üçüncüsü Ünye Organize Sanayi Bölgesine fabrika kurmak isteyenlerin yer bulamadığı için yatırım yapamamaları gündeme gelmişti. Şu anda mevcut bölgede arsa alanların takip edilmesi gerekir. Henüz bir projesi olmayan, ne yapacağına karar vermeyen, sadece yatırım amaçlı ve satmak için bölgeden yer alanlar var mıdır incelemek gerekir. Eğer varsa yasaldır belki ama helal değildir anlayışı ile ortaya çıkarıp onları zorlamak gerekir ve yatırım yapmak isteyenlere aktarılması gerekir.

2040 Kitabında gerçekleşmiş gibi ortaya konan metin şu şekildedir:

“ÜNYE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Bu projeler başlamadan Ünye Organize Sanayi Bölgesi için gecikmeli de olsa nihayet adımlar atılmıştı ve normal süreç de başlamıştı. Bu çok isabetli oldu. Artık MERKEZ bu projeyi de ele alarak çok başarılı bir şekilde yürüttü. Başta dünyanın neresinde Ünyeli sanayiciler varsa koşarak geldiler ve fabrikalarını kurmak için müracaatlarını tamamladılar. Burada da imar, mimari yapılar, çevre düzenlemesi, temiz hava gibi önemli ve estetik bütün kurallar işletildi ve şehre hiçbir zarar vermeden her çalışma faydalı hale getirildi. Ülkede ilk defa bir organize sanayi sitesi şirin bir kasaba görüntüsünü veriyordu. Estetik binalar, sevimli yapılar, şirin sosyal tesisler, ağaçlar, bahçeler, çiçekler ve nefis bir çevre düzenlemesi, mimari güzellikleri ile toplantı, konferans, sergi salonları, neşeli fuar alanı, eğlenceli ve pratik öğretim metotlarının uygulandığı eğitim merkezleri adeta zevk veren bir yaşam merkezi gibi oldu. Tabi tüm yenilikleri ile fabrikaların işleyişleri de örnekliklerle dolu modellerdi.

Organize Sanayi Bölgesinde meslek okulları birleştirildi, çalışan bekâr işçiler için yurtlar, pansiyonlar yapıldı, dışarıdan geçici olarak bakım, onarım, uygulama ve diğer hizmetler adına getirilen teknik insanlar için misafirhaneler yapıldı. Ayrıca etkinlikler, sergiler, yarışmalar, toplantılar için sosyal tesisler yapıldı. Dünyanın her bir yanında yapılan incelemeler sonunda en başarılı faaliyetler için gerekli kurumlar ve tesisler bir bir kuruldu.”

ÜTSO BAŞKANI’NIN İLGİSİZLİĞİ ŞAŞIRTTI!

Organize Sanayi Bölgesi konusunda Ünye Ticaret Ve Sanayi Odası’nın ilgisi ve çalışmaları yoğun oldu biliyoruz. Yönetimi tekrar kutluyorum.

Ancak hayret ettiğim ve hayal kırıklığına uğradığım bir durum oldu. 2040 Kitabımızın Ünye’de tanıtımı, dağıtımı, içeriği ve projeler ile ilgili yaptığımız değerlendirme toplantısı, ziyaretlerimiz sırasında büyük ilgi oldu. Hemen her kurum, ilgili her şahıs, davet edilen her değerli insan mazeret dışında katıldılar, ilgilendiler, değerlendirmeler yaptılar ve heyecan duydular. Her birine şükranlarımı sunuyorum.

Ne yazık ki Ünye Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar Kardeşimin bu konudaki ilgisizliği çok şaşırttı beni. Kitabın büyük bölümü yüzlerce ekonomik proje, yatırım ve faaliyetleri ilgilendiriyor. En çok ilgilenmesi gereken kurum ÜTSO ve başkanı İrfan Akar Bey olmalı idi. Bütün programları haber verdik kendilerine, davet ettik, katılım göremeyince randevu istedik Yönetim Kurulunu ziyaret ederek kitabı ve içeriğini anlatmak istedik, randevu alamadık, kitabı okudunuz mu dedik cevap alamadık.

 Çok şaşırtıcı değil mi?

RÜSUMAT 4 VAPURU HİKÂYESİNDE ORDULU KAHRAMAN, MAKALEMİZE GELEN OKUYUCU MEKTUBU

Önceki ay yayınlanan Rüsumat 4 Vapuru ile ilgili makalemi okuyan İstanbul’da yaşayan Ordulu hemşerimiz Ali Öztürk Bey bana e-posta ile bir mektup gönderdi.

Mektubunda konuya zamanında ilgi duyduğu belli olan Ali Bey benim atladığım Ordulu kahramanı hatırlatmış. Bu kahraman ile ilgili şiir yazdığını, şiirin bestelendiğini ve beğenildiği halde Ordu’da değerlendirilmediğini, ilgi gösterilmediğini yazmış.

Bendeniz de OBB Başkanımız başta olmak üzere OBB’nde yetkili Ünyeli yöneticilerin bir kaçına bu mektubu ve Ali Öztürk Bey’in telefon numarasını da gönderdim. Sonucu bekliyoruz!

İŞTE ALDIĞIM MEKTUP:

“Sayın M.Hasan Öz, 

Ünye Kent Gazetenizde yayımlanan 13 Ağustos 2022 tarihli köşe yazınızda, Kurtuluş Savaşında cepheye mühimmat taşıyan Rüsumat No 4 Gemisinin Ordu’da, Karadeniz’de dolaşan Yunan muhriplerinden korunmak amacıyla batırılıp tekrar yüzdürülmesi olayını anlatmışsınız.  

Merhum Turgut Özakman’ın ‘Şu Çılgın Türkler’ adlı romanında da genişçe yer verilen bu  destansı olayı anlatırken  olayın en önemli kahramanı olan Tenekeci Hamdi’den (Karadeniz) hiç söz etmemişsiniz. Hamdi Karadeniz, geminin yağlı sularla dolu makine dairesine dalarak ölüm tehlikesi de geçirmesine rağmen vanaları kapatmayı başarmış bir kahramandır. 

Ordu Büyük Şehir Belediyesinin bu olayı önemseyerek sahile Rüsumat No 4 Gemisinin bir benzerini yapması ve müze haline getirmesi elbette ki takdire şayan bir girişimdir. 

Ben de bir Ordulu olarak bizi gururlandıran bu olayı taçlandırmak amacıyla bir türkü sözü yazdım. Akkuşlu yerel sanatçı Alper Zoroğlu tarafından bestelenip seslendirilen bu türkünün, kendi imkânlarımla yaptırdığım klibini we transfer aracılığıyla size gönderiyorum. 

THM otoriterleri tarafından da beğenilen bu türkü nedense yıllardır Ordu’da müzikle ilgilenen  kişiler ile sivil ve resmi kuruluşlar tarafından dikkate alınmamaktadır. 

Ordu’da THM’nin ses ve saz  sanatçıları, türkünün sözlerinin oyun havası normunda olduğundan kahramanlık türküsü olamayacağını iddia etmektedirler. 

Gemi ve taşıdığı mühimmat kurtarılmış, ne şehit ne de gazi olan hiç kimse yok. Kent halkı bu olayı şenlik yaparak kutlamış da üstelik. Böyle bir olayı vurgulayan türkünün ezgisi ağıt mı olmalıydı ki? 

Büyük harcamalar yaparak Ordu sahiline Rüsumat No 4 Gemisinin bir benzerini yaparak müze haline getiren OBB’ni, bu girişiminden dolayı kutlarken, bu türküye gösterdiği duyarsızlığını ise kınadığımı belirtmek isterim. Selamlar. “

 

BESTELENEN VE KLİP YAPILAN ŞİİR

KEÇİKÖYLÜ HAMDİ

 

Mahmut Kaptan umutsuz,

Gemimiz batar dedi.

Dursun Reis hiç merak

Etme Hamdi var dedi.

 

Dalar yine derine,

Takar valfı yerine.

Başlarsınız mühimmat

Sevkiyatına yine.

 

Derin su balığıdır,

Fidan boyludur Hamdi.

Civan bir Ordulu’dur,

Keçi Köylü’dür Hamdi.

 

Haydi haydi gel Hamdi,

Dal denizi yar Hamdi.

Askerin mühimmata,

İhtiyacı var Hamdi.

 

Hamdi daldı derine,

Taktı valfı vanayı.

Yüzer artık Rüsumat,

Aşar gider Vona’yı.

 

Yola çıksın mühimmat,

Tez ulaşın cepheye.

Bir de selam söyleyin,

Bizden Duatepe’ye.

NAKARAT…

Klip amatör ama türkü güzel, ben izledim. Profesyonel olarak yeniden düzenlenebilir.

Durumu takdirinize sunarım.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593