MUHAMMET KIŞLA


Pandemi Lig Başlar mı?


Saglik Bakanimiz Sayin Fahrettin Koca, Covid-19 Salgininda ülke olarak ikinci asamaya geçtigimizi açikladi. TFF Baskani Nihat Özdemir, Türkiye Liglerinin 12-13-14 Haziran’da baslayacagini duyurdu.

Salginda asagi dogru rakamlar umutlarimizi artiriyor. Toplum olarak biraz daha normallesme beklentilerimiz var. Berberler, kuaförler için izin çikti. Sosyal yasama dair bir takim normallesme adimlari atiliyor. Atilmasi da lazim, çünkü üretim olmadan sürekli tüketmek kötü günleri getirir. Hazira daglar dayanmaz derken atalarimiz bosuna dememisler. Ama, tehlike geçti mi millet! Geçmedi ve belki de ikinci dalga kapimizda. Sehrimizde geçen hafta gördügümüz manzaralar dehset, açikçasi bu kadar da olmaz dedirten cinsten. Insallah gelecek haftalarda bunlar yasanmasin diyecegim ama Razaman Bayrami öncesi ve bayram beni korkutuyor.

Tehlike geçmedi ama TFF Baskani liglerin baslatacagini duyurdu. Tepkiler çig gibi. Liglerin oynanmasini isteyenler var evet ama istemeyenler daha çok. Hem kulüp yönetimlerinden hem teknik ekiplerden hem de futbolculardan Covid-19 riskinin devam etmesi nedeniyle tepkiler giderek de artiyor. Ligi oynamak isteyenlerin ekonomik gerekçeleri var, kendilerince haklilar. Ama pandemi bitmis degil ve tehlike devam ediyor. Hal böyleyken maçlar oynanmaya baslarsa bu ligin adi ne Süper Lig olur, ne PTT 1.Lig olur, ne 2.Lig ne de 3.Lig olur. Hepsinin adi birden PANDEMI LIG olur. Ligin sampiyonlari hastaliga yakalanmadan süreci atlatanlar, küme düsenleri ise hastaliga yakalananlar, tedavi görenler hatta ölenler olur. Sahsen ben tehlikenin geçtigini ya da geçecegine inanmiyorum.

Saglik Bakanligi, Bilim Kurulu hayatin her alanina müdahale ederken neden liglerin oynanmasi konusunda topu TFF’nin kucagina birakti? TFF’nin Saglik Kurulu var, karari TFF Yönetimi verecek dedi Saglik Bakanimiz. TFF Yönetimi ve TFF Saglik Kurulu’nun biz ligleri baslatacagiz demeleri tek basina yeterli mi sizce? Hayir, bence yeterli degil. Hatta Saglik Bakanligi su an topu TFF’nin kucagina birakti görünse de isaret edilen tarihler yaklasinca basta Saglik Bakanligi ve Bilim Kurulu olmak üzere Gençlik ve Spor Bakanligi, TFF Yönetim Kurulu yine buna ek olarak Saglik Kurulu oturacak kardesim masaya. Zaten TFF Baskani Nihat Özdemir’in açiklamasinin satir aralarinda bunu ifade ettigini görüyoruz. Saglik Bakani da topu TFF’nin kucagina birakmadi aslinda.

Bence olay su; Liglerin oynanmasi için sartlarin olusmasinin beklendigi en erken tarih Haziran ortasi. Haziran ortasinda baslama olasiligi olan bir lig için takimlarin 4-5 hafta hazirlik sürecini hesaba katarak önceden bilgi vermek, hazir olun demenin yanlis bir yani yok. Zayif da olsa o tarihlerde liglerin oynanma ihtimali var ve TFF Saglik Kurulu “Futbola Dönüs Protokolü” yayinladi. Baskan Özdemir, liglerin oynanmasi ile ilgili ellerinde 10 degisik senaryonun oldugunu da sözlerine ekledi. Bunlari açiklamasi gerekir miydi, belki ama açiklamadigina göre bir sebebi vardir. 12-13-14 Haziran’da sartlarin uygun olup olmadigina o gün bakip haydi yarin maçlari oynatacagiz demekle ligler baslamayacagina göre 4-5 haftalik hazirlik sürecini kapsayan bir planlamanin yapildigi ve ligler oynanacak açiklamasinin gerekçesinin de bu hazirlik evresi oldugu ortada. Siz hazirlanin kardesim, gerekli önlemlerinizi de alin. O tarih geldiginde merak etmeyin Saglik Bakanligi, Bilim Kurulu ortada pandemi tehlikesi az bile olsa devam ediyorsa TFF’ye sen bilirsin demeyecektir. Liglerini biraz daha ertele diyecektir.

Liglerin oynatilmasi konusunda TFF’nin olusturdugu 10 degisik senaryoyu da hepimiz merak ediyoruz. Bu senaryolari liglerin 12-13-14 Haziran’da oynatma senaryosunun gerçeklesememesi sonrasinda görecegiz.

Pandemi tehlikesi devam ettigi müddetçe liglerin hiçbiri oynanmaz. Kimse futbolculari bu ölümcül riskin altina sokamaz. Oynatilirsa basta dedigim gibi bu ligler futbol ligi degil olsa olsa PANDEMI LIG olur. Böyle bir ligin kazanani olmaz, ülke olarak hep birlikte küme düseriz. 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593