MUHAMMET KIŞLA


Popülizmin Çarpan Etkisi


Nisan ayinda önce amatör liglerin oynanmasinin zor oldugunu söyleyen Sayin TFF baskanimiz, Mayis ayinda Süper Lig maçlarini seyircili oynatma plani yapiyor. Konu amatör futbol liglerine gelince gerekçe hazir, pandemi var.

Dogru, pandemi var. Süper Lig’in ve devaminda diger profesyonel liglerin basladigi Eylül ayindan bugüne Korona salgini özellikle Kasim ve Aralik aylarinda adeta zirve yapmisti. Ama Ocak ayi ve içinde bulundugumuz Subat ayi itibariyle de dörtte bir oranda vaka sayisinda düsüs yasandi. Tehlike geçmedi, kisitlamalarin vaka artisini ters yönde etkiledigi de bir gerçek. Insanlar pandemi ile yasamaya alisti vakalarin artik sokakta degil de ev bulusmalari, es dost akraba ziyaretlerinde yayildigi da ortada. Bir de asilama basladi, devam ediyor. Önümüzdeki Mart ayinda yüz yüze egitim ile ilgili de hazirliklar yapiliyor.

Gelelim yüz yüze egitim ile ilgili takvim belirlenmisken hala TFF’nin amatör ligler, özellikle de Bal Ligi konusunda kulaginin üzerine yatmasi kafalarda soru isaretleri birakiyor. Bir de Gelisim Ligleri altinda oynanan Kadin Futbol Ligleri var ki açiklamalarda adi bile geçmiyor.

Futbol disinda salonlarda,  Basketbol (ING Erkekler Basketbol Süper Lig, Kadinlar Basketbol Süper Lig, Erkekler Basketbol Ligi, Kadinlar Basketbol Ligi, Erkekler ve Kadinlar Basketbol 2.Ligi), Voleybol (Efeler Ligi, Sultanlar ligi, erkekler ve kadinlar 1.Lig, erkekler ve kadinlar 2.lig), Hentbol Ligi (Erkekler ve Kadinlar Süper Lig, erkekler ve kadinlar 1. ve 2.Lig) maçlari araliksiz oynaniyor.

Kisaca kapali salonlarda pandemi yok mu? Bir futbol sahasinin 10’da biri büyüklükteki kapali spor salonlarinda antrenmanlar (bunlara bireysel spor dallari da dahil) son sürat devam ediyor, maçlar oynaniyor. Üstelik test zorunlulugu da yok. Örnek, Kadinlar 2.lig Voleybol sezon basinda sadece bir test verip HES koduyla antrenman ve maçlarini oynuyor.

Açik alanda futbol sahalarinda virüsün daha bulasici mi oldugunu söyleyeceksiniz. Hayir tabii ki. Profesyonel ligler oynanirken amatör ligler için bir takvim bile yayinlayamiyor federasyon. Peki sebep ne?

Asil sebep, Bölgesel Amatör Lig’de 2019-2020 sezonunda 152 takim mücadele ederken 32 takim 3.Lige yükseltilmesi sonrasi 128 takima yerel liglerden 140 takim daha ilave edilerek popülist bir kararla birden 268 takimli oynatilmasi oldukça zor bir ligi vücuda getirmeleri ve bu ligin oynatilmasi için ortaya çikan baskilara ragmen federasyonun bir oynatma stratejisi gelistirememesi.

Peki pandemi sartlarinda ekstradan 140 takimi yerel liglerden Bal Ligine çikarmanin arka planinda ne vardi dersiniz? 2020 yili Temmuz’unda yapilacak Askf seçimleri miydi acaba. Sonucu düsünülmeden popülist bir kararin bugün rakamlar üzerindeki çarpan etkisini müsebbipleri tüm yerel amatör ligleri ve alt yapi liglerindeki maç sayilarini da dahil ettikleri o devasa rakamlari kamuoyu önünde paylasarak amatör ligleri bu ortamda oynatamayiz algisi yapiyorlar. Adama sormazlar mi, 152 takimla oynanan ligi neden 140 takim daha alip sisirdiniz? Simdi de 268 takimli ligi nasil oynatacagiz diye bize mi soruyorsunuz. Dahasi illerdeki hiç baslamamis 2.Amatör Liglerdeki tüm takimlari neden 1.Amatör Lige yükselttiniz? Hesap neydi? Biri bitince digeri baslayan iki ligi birlestirip içinden çikilmaz hale sokanlar, karar alirken bile ne yaptiginizin farkinda degilsiniz, üstelik böyle durumlar için önceden hazirlanmis bir senaryonuz da yok. Iste, popülizmin çarpan etkisi, amatör liglerde bir kaosun esas göstergesi. Simdi, bu kadar kalabalik ligleri hangi sahalarda, hangi takvim araliginda, hangi statüde ve hangi fikstürle oynatacaksiniz. Bu kadar maçi yönetecek hakem, saha görevlilerini nereden bulacaksiniz? Saglik ve emniyet tedbirlerini nasil alacaksiniz? Hepsi sorun evet. Ama buna kim sebep oldu? Sorumlu kim? Onu da sonraya birakalim, simdilik korona desek yeter.

Peki, süreci neden uzatiyorsunuz hala net bir takvim ortaya koymuyorsunuz? Bal Ligi’nde 3-4 aydir ayda 30 Bin lira masraf yapip hala umutla ligi bekleyen çalisan kulüpler var, yazik degil mi onlara! Bu isi uzatmanin kulüplere hangi maliyetleri getirdigini hiç hesaba kattiniz mi sayin yetkililer. Ya futbolcular, mental olarak ne durumdalar biliyor musunuz?

Bilmiyor olmalisiniz. Biliyor olsaydiniz vicdaniniz sizlardi.

Ey federasyonda huzur haklarini alip evinde aksam rahatça uyuyanlar, amatör ligleri bu kadar sürüncemeye biraktiniz artik açiklayin su takvimi de herkes rahatlasin. Bu saatten sonra ligleri oynatamiyoruz deme sansiniz da kalmadi. Çünkü, 4 aydir sahada çalisanlara, para, emek ve zaman harcayanlara bunun hesabini veremezsiniz.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593