SİBEL KURU


Psikologlar Günü

Psikolog


Dünya Sağlık Örgütü sağlığı, sadece hastalık ve rahatsızlıkların olmayışı değil kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlamaktadır. Ruh ve beden sağlığınız bir bütündür. Pek çok ruhsal belirti bedensel bir hastalığa, pek çok bedensel belirti de ruhsal bir hastalığa işaret edebilir. 

Psikoloji veya Ruh bilimi, davranışı ve zihni inceleyen bilim dalıdır. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelenmesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapan kişilere ‘PSİKOLOG’ denir.

Psikoloji bir bilim dalıdır ve psikolog olmak için üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun olmak gerekir. Tabi ki her psikoloğun alanda aktif çalışabilmek, mesleki anlamda yetkin olabilmek ve psikolojik desteğe ihtiyacı olan kişilere faydalı olabilmek için lisans mezuniyetinden sonra hayat boyu devam eden bir eğitim sürecine girmesi ve bununla da yetinmeyip kendi terapi sürecinden geçmesi gerekmektedir. Psikologlar olarak hayat boyunca hem zamanımızın önemli kısmını, hem de sosyal ve maddi kaynaklarımızı mesleki gelişimimize ayırmaya devam ediyoruz. 

Bir psikoloğun destek verdiği kişilere faydalı olabilmesi için; iyi iletişim becerilerine sahip olmak, duygusal dengeye sahip ve esnek olmak, özdenetim sahibi olmak, güvenilir ve dürüst olmak gibi kişilik özelliklerine sahip olmasının yanı sıra işini etik ilkelere bağlı kalarak, özveriyle ve severek yapıyor olması da çok önemlidir.

Ne yazık ki ülkemizde son yıllarda pek çok kişinin kısa yoldan para kazanma aracı haline gelen mesleğimizin sanıyorum en önemli ihtiyacı ‘Meslek yasası.’ Ne yazık ki sıklıkla kendisini psikolog ‘muş’ gibi tanıtan kişilerin ‘bilinçaltı temizliği’, ‘geçmişi silme’ gibi seanslar düzenlediğini duyuyoruz. Ya da mesleki yeterliliği olmadığı halde kendisine farklı alanlarda terapist unvanı veren kişilerle karşılaşıyoruz. Ve tabi ki hızlı şekilde iyi hissetme olasılığı, pek çok kişiyi heyecanlandıran bir durum oluyor. Ancak nasıl ki fiziksel bir hastalık durumu olduğunda cerrah olmayan kişilerin sizi ameliyat etmesini kabul etmeyecekseniz, psikoloji alanında uzman olmayan kişilere de ruh sağlığınızı emanet etmemelisiniz. 

İşini etik ilkelere bağlı kalarak, emekle, özveriyle, severek yapan; kendini tanıma ve geliştirme yolculuğunu da devam ettiren Psikologların 10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü Kutlu Olsun.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593