ARİF TAKICI


Sağlıklı Olmak İçin Sağlıklı Düşünmek

Güncel


Sağlıklı olmak elbette öncelikle Allah’ın verdiği bir nimettir. Kuşkusuz sağlık genlerimizle, çeşitli hastalıklar noktasında aile öyküsüyle ilişkilidir. Yaşadığımız bölgenin iklimiyle, yaptığımız meslekle, bağışıklık sistemiyle de ilişkilidir sağlığımız. 

Ama bunun yanı sıra sağlıklı olmamız için yapmamız gerekenlerinde önemli olduğunu hatırdan çıkarmamak lazım. 

Bu bakımdan öncelikle madde bağımlılığından uzak durmak sağlığımız açsından önemlidir. 

Günümüzde market raflarında gördüğümüz 250 çeşitle yakın yabancı menşeli sigaralar sadece tütün değil, en az 25 çeşit kimyasal medde barındırmaktadır. Bundan da anlaşılabileceği gibi bu sigaraların bizlere verdiği zararlar kat kat artmaktadır. 

Bazı sigara tiryakileri bana bölgemizde sigara bırakma poliklinikleri olup olmadığını soruyorlardı… Bende onlara Ordu devlet hastanesini adres gösteriyordum. 

Geçenlerde gazetemizin haber yaptığı üzere Ünye Devlet hastanesinde sigara bırakma polikliniği açılmıştır. Bu Ünye ve bölgemiz adına sevindirici bir gelişmedir. Bu polikliniğin açılışında emeği olan herkesi tebrik ediyorum. Bu Ünye ve bölgemiz adına çok kıymetli bir kazanımdır. Bu noktada sigara tiryakisi olan kardeşlerimin Ünye devlet hastanesindeki bu poliklinikten istifade etmek suretiyle sigarayı bırakmaları samimi arzum ve temennimdir. 

Ünye Devlet hastanesindeki sigara bırakma polikliniğinden faydalanmak isteyen vatandaşların alo 171’i arayarak randevu almaları gerekmektedir. 

Sigara ve diğer bağımlılık yapan maddelerin hayatı dumura uğrattığı aşikârdır. 

Akciğer kanserinin  % 90’ı, Gırtlak kanserinin %’99’u sigara kaynaklıdır. 

Sigara içenlerde akciğer kanseri en az on kat fazladır. 

Sağlıklı beslenilmesi ve sigaranın bırakılması halinde kanserden meydana gelen ölümlerin  % 60’ının azalacağı bilinmektedir. 

Sigara içenlerin vücuduna % 15 ila 33 daha az oksijen girmektedir… Bu durum en önce beyin ve kalbin tahribatı demektir. Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranla 10 kat fazladır. Tek sigara insan vücudunda 2,5 mg C vitaminini yok ediyor… Bu ise hastalıklara karşı vücut direncinin büyük ölçüde azalması sonucunu getirmektedir. Sigaradan bir nefes çekip üfleyen kimse, dumanla birlikte çevreye 70 mg karbonmonoksit dağıtmakta ve etrafındaki canlıları zehirlemektedir.  Bacak damar tıkanıklarının % 90’ı sigaradandır. Günde bir paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kg is ve katran birikimi meydana gelmektedir. 

Kirli havada yaşayanları kanında % 2,5 karbon monoksit mevcuttur… Sigara içenlerde ise bu oran % 15’e çıkmaktadır. Tütün dumanında 4000 çeşit zararlı madde vardır. 

Sigara içen annelerin çocuklarında, oksijen azlığı sebebiyle genellikle zekâ geriliği olmaktadır. 

Tiryaki hanımların çocuklarında sakatlık ihtimali % 65 gibi ciddi bir çizgidedir. 

Erken doğum ve düşüklerin % 80’inin sebebi sigaradır. 

Sağlıklı olmak için tabi sadece sigara içmemek yeterli değildir. Hastalık gelmeden önce sağlığın kıymetini bilmek, bu minvalde gerekenleri yapmak lazımdır. 

Öncelikle uyku saatlerine dikkat etmek bizi zinde yapar. Hareketli yaşam, başta yürüyüş olmak üzere egzersiz yapmak sağlığımız için önemlidir.  

Mümkünse yakın mesafelerde araç kullanmamak, asansörü değil merdivenleri tercih etmek, toplu ulaşım vasıtası kullanıyorsanız bir iki durak erken inip yürümek sağlığımıza ciddi derecede katkı sunacaktır. 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593