İSMAİL SARI


ŞEHİR İÇLERİNDE OTO-PARK SORUNU

Eğitimci-Yazar


       Bireysel araç edinme imkânları kolaylaştıkça şehir içlerinde oto-park sorunu, içinden çıkılmaz haller alıyor. Günü-birlik plânlamalarla, ite-kaka sıkıştırmalarla çözülmesi imkânsızlaşan OTO-PARK sorunu, ciddiye alınarak beş sene, on sene, yirmi sene sonraları için düzenli plânlamalar yapılmalıdır. Ve yapılan plânlar da hem uygulanmalı hem de uygulattırılmalıdır.

 

       Şehir içlerinde caddeler, sokaklar, hatta daracık ARA-SOKAKLAR, bir hakmış gibi oto-park olarak kullanılır hâle geldi. Belediyelerin, ortak bir devlet plânlaması olmadan bu işi çözme şansı yok gibidir. Yeni yapılan binaların büyük çoğunluğunda hâlen, plânlar yaptırılırken oto-park sorununa gereken özen gösterilmemektedir. Evlerin-binaların yanlarındaki yollar, sokaklar, caddeler sanki ortak oto-parkmış gibi pervasizca kullanılıyor. Birşey söyleyenlere de çok kaba tavırlar gösteriliyor. Caddeler, sokaklar, yollar vatandaşın ortak kullanım alanlardır; özel mülkiyet gibi kullanılmamalı ve kullanılmasına da müsâade edilmemelidir. Belediyelerimizin bir çoğunluğu, bu konudaki görevlerini yapamayınca, vatandaşın hakkını gaspedenlere de ses çıkaramamaktadır. Bazı yerlerde kavgalar, döğüşler, mala zarar vermeler gözleniyor. Eski geçmişte, iş yerinin önüne araç parketme nedeniyle çıkan kavgada cinayet işlendiğini ben biliyorum. Belediyelerimiz, gereken önlemleri alarak, hem araç sahiplerini hem de esnafı korumalı ve güç durumda bırakmamalıdır. Bunun için de şehir plânlamalarında oto-park sorunu, öncelikli olarak dikkate alınmalıdır.

 

       Ünye'miz için, çok aşırı olmamakla birlikte oto-park sorunu vardır. Belediyemizin bu konudaki çalışmalarını takdir ediyoruz. Ancak, yeterlidir, diyemeyiz. Almanlar, işyeri hazırlığı yapanlara öncelikle oto-parkını soruyorlar. Çünkü, bir kişi kendi işini görürken birden çok kişinin hayatının normâl akışına engel olmamalıdır. Plânlamalar buna göre yapılmalı, hayatın normal akışı hep birlikte devam ettirilmelidir.

 

       Çok kolay olmamakla birlikte imkânsız da değildir. İlgilenenlerden Allah razı olsun. İlgisiz olanlara da Allah ilgi şuuru versin. Bu vatan, hepimizin ortak kullanım alanı ve kutsallarımızdan birisidir. Ortak kullanıma itina (incelik) göstermek ve sahip çıkmak boynumuzun borcudur.

 

       Saygı, sevgi ve selâmlarımla...

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593