TEMEL OVALI


Sınav Bitti

Bir milyonun üzerinde öğrencinin katılımının olduğu tahmin edilen 2022 Sınavla Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumları Geçiş sınavı yapıldı.


Öğrenciler Türkçe ve Fen Bilimleri sorularının geçmiş yıllara göre daha zor ve çeldiricileri güçlü olarak nitelendirirken, Öğretmenler de öğrencilerle aynı fikri paylaştılar. Bu yılın sınavında belirleyici olacak geçmiş yıllardaki gibi matematik değil, Türkçe ve Fen Bilimleri soruları olacak.

 

            Öğrencilerin ortak görüşü bu yılın matematik sorularının geçen yıla göre daha kolay olduğu yönünde. Ancak 20 soruluk Türkçe testinde soruların seçiciliğinin çok yüksek olduğu dile getirilirken, 5 yılın en zor Türkçe soruları olduğu belirtiliyor. Öğrencilerin iki seçenek arasında kaldığı ve cevap vermekte zorlandığı anlaşılırken, benzer bir yorum da Fen Bilimleri soruları için geçerli. Bazı soruların kitapçığın bir sayfasını kapladığı, uzun paragraf yüzünden öğrencilerin dikkatlerinin dağıldığı, tekrar soruyu okumaya döndükleri ve zaman kaybettikleri söyleniyor.

            Bu iki sınavın zorluğunun puanlara ve yüzdelik dilim ortalamalarına nasıl yansıyacağı merak konusu. Eğer öğrencilerin dile getirdiği gibi Türkçe ve Fen Bilimleri soruları öğrencilerin tümünü zorladıysa geçen yıla göre sınavın yapılma ortalamaları da düşecektir. Aynı şekilde tam yapan sayısı da düşecektir.

 

            Hatırlarsak geçen sene tam yapan öğrenci sayısı 97 olurken, Türkçe sınavının ortalaması 9.41, Fen Bilimleri sınavının ortalaması da 8.04 olmuştu. Yorumlara göre matematik geçen yıla göre daha kolay ise o zaman da 4.20 olan ortalamanın yükselmesini bekleyebiliriz.

 

            Dersler bazında incelediğimizde Türkçe dersinde soruların; okuma becerisini ölçme, tablo- grafik yorumlama, metin tahlili üzerinden görsel yorumlama, sözcük bilgisini ölçme, cümle düzeni kurabilme, sözel mantık yorumlamaya, yazım- imla kurallarını sorgulama, dil bilgisi kurallarını çözümleme tarzında hazırlanmıştır.

 

            T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavında, temel bilgilerden ve muhakeme gücüne dayalı, bilgiyi yorumlamaya yönelik sorulardan oluştuğu görülmektedir.

 

            Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavında, sorular genel olarak öğrencilerin okuma, anlama ve yorum yapabilme becerilerini ölçmeye yönelik tarzda hazırlanmıştır.

 

            İngilizce dersi sınavında, bir durum bildiren veya durum tespiti yapan ve öğrenciden bu durum ile ilgili bir çıkarım yapmasını isteyen soru tipleri kullanılmıştır.

 

            Matematik dersi sınavında, sorular dikkatli okumayı, anlamlandırmayı ve odaklanmayı gerektirmektedir. Tüm sorular görsellerle desteklenmiştir.

 

            Fen Bilimleri dersi sınavında, sorular öğrencilerin öğrendiği bilgiyi kullanma, verileri karşılaştırma, okuduğunu anlama ve yorumlama yeteneğini geliştirme gibi becerileri ölçmektedir.

 

            Sınav sonuçları Haziran sonunda açıklanacak. Sınava giren tüm öğrencilere geçmiş olsun.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593