METİN TAMTÜRK


Spor Sorunsalı


Ünye’mizin sorunlari nedir diye soruldugunda hemen herkesin bir çirpida Organize Sanayi, Akkus-Niksar yolu, Üniversite Yerleskesi, Kültür Sarayi gibi problemlerden bahsedebilecegini tahmin edebiliyoruz.

Elbette bu sorunlarin çözülmesi, projelerin hayata geçmesi çok önemli. Mesela büyük bir limana ve tersaneye sahip olan Ünye’mizin ard bölgelerle iletisimini saglayacak bir Akkus-Niksar yolu sadece Ünye için degil bölgemiz için de çok önemlidir. Karadeniz ile Iç Anadolu’yu bir birbine baglayacak bu yolun Ünye’ye kazandiracagi ivme tahmin bile edilemez. Bir organize sanayinin istihdama ve gelisime yapacagi katki büyük olacaktir. Ancak bana göre Ünye’de spor tesislerinin yetersiz olusu ve ihtiyaca göre spor tesislerinin yapilmasi su üstte saydigim projeler kadar önemlidir.

Anayasamizin 59. Maddesinde “Devlet her yastaki Türk vatandaslarinin beden ve ruh sagligini gelistirecek tedbirleri alir. Sporun kitlelere yayilmasini tesvik eder. Devlet basarili sporcuyu korur” der. Bu hükmün gerekçesinde; saglik  hizmetlerinin bir parçasini beden sagliginin spor yaptirarak korunmasinin teskil ettigi, sporun kitlelere yayilmasinin bu amacin teminine yarayacak araçlardan en etkini oldugu, sporun sadece fiilen spor yapanlari degil, seyirciler için de egitici ve saglik kurallarina uygun bir ortamda yasamaya sevk edici etkileri sebebiyle sporun gelistirilmesinin devletçe ele alinmasinin öngörüldügünü belirtmektedir. Anayasa hükmüne uygun olarak kanunlar Türkiye’de gençlik ve spor politikalarinin temelini olustururken, devletimiz spor mevzuati açisindan gerekli yasal düzenlemeleri de yapmasina ragmen, maalesef sanirim biz ilçe oldugumuz için spor hizmetleri uygulamalarinda istenilen seviyeye gelemiyoruz. Tabi ki ülke geneline baktigimizda eskiye oranla daha iyi tesislerimiz var. Peki Ünye olarak biz bu spor tesisi yatirimlarindan yeterince nasiplenebildik mi? Tabi ki hayir.

Her yil Gençlik ve Spor Bakanligi’mizin ülkemiz genelinde yatirimlari oluyor. Bizim de Ünye olarak bu yatirimlardan faydalanmamiz gerekiyor. Ancak biz bir ilçeyiz. Is bize gelene kadar kirk tarafa evriliyor. Bu yatirimlarin Ünye’mize gelmesi için öncelikle kendi yerel yöneticilerimizde bu konuda istek olmasi gerekiyor. Daha sonra üst kademelerde bu isler için mesai harcayacak hatta ilçe oldugumuz için savasacak büyükler lazim.

5 bine yakin bir lisansli sporcu ordusuna sahip ilçemizde çocuklarimizin, gençlerimizin spor yapacagi alanlar çeyrek asri askin zamandir ayni durumda. Ben Ünyespor altyapisinda futbol egitimi alirken Atatürk Parki’ndaki eski hali sahada antrenman yapardik.Bugün benim çocugum yine Atatürk Parki’nda bir hali sahada antrenman yapma durumunda. Oysa futbolcu o küçük hali sahada yetismez. Bu isi ciddi bir sekilde altyapi çalismasi olarak yapacak olan amatör futbol kulüplerinin nizami bir futbol sahasinda çalismasi gerekiyor. 7 tane amatör kulüp sehir merkezine 10 km uzakliktaki tek saha olan Cevizdere Tesisleri’nde antrenman ve resmi maç yapiyor. Yaklasim ise su; “Cevizdere’ye gidemeyecek olan kulüp kurmasin kardesim!”

Ancak gidis-gelis noktasinda servis ödemeleri geliri olmayan amatör kulüplerin belini büküyor. Keske sehir merkezinde böyle bir tesis olsaydi, gençlerimiz buradaki faaliyetlerini izleyenler ile paylasabilseydi. Bu isin bir de psikolojik yönü oldugunu sporun içinden gelenler bilirler. Çocuklar attiklari golleri Cevizdere’de kuslarin degil, insanlarin izlemesini arzu ederlerdi. Simdi atil vaziyette bulunan Çinarsuyu Tesisleri’nin tekrar hayata geçmesi gündemde. Bu konuda degerli kaymakamimizin çalismalari var. Dolmus hatti üzerinde bulunan Çinarsuyu Suni Çim Saha’nin tekrar kulüplerin hizmetine sunulacak olmasi çok önemli.    

Basketbol ve Voleybol gibi takim sporlari ile ferdi branslarda yillardir ilçemizi Türkiye dereceleri ile temsil eden hatta dünya sampiyonu çikaran basari kulüplerimizdeki çocuklarimizin ilçe kapali spor salonu haricinde ulasim saglayacagi bir salonu yok. Antrenörlerimiz ve Beden Egitimi ögretmenlerimiz, ilçe spor müdürlügümüzün iyi niyetli yaklasimlari ile antrenman yapma sansi buluyorlar ancak yeterli olmuyor. Çünkü çok takim var, bu da antrenman sayisinin artmasina neden oluyor. Hele resmi müsabakalar basladiginda ise antrenman yapabilmek için dolayisiyla saha bos kalmiyor. Ulasimi zor oldugu için gençlerin gidemedigi Gençlik Merkezi’ne ulasim noktasinda da çalismalar yapmak sart. Ancak asli görevlerinden biri olarak çocuklara, gençlere spor alanlari yapmak olan belediyemizin bir spor salonu olsa ve okullarimiza ait spor salonlari daha islevsel hale getirilebilse büyük bir yük paylasilmis olur. Nasil ki ihtiyaç olan Kültür Sarayi için kazma vuruldu, spor tesisleri için de bir atilim bekliyoruz. Ayni sekilde Büyüksehir Belediye’sinin de bu konuda adi gibi büyük hizmetlerini bekliyoruz.

En kiymetli hazinemiz çocuklarimiz, gençlerimiz için gelecegimiz için mahallelerimizde semt sahalari, spor tesisleri yapilmasi Ünye’nin en önemli sorunlarindandir. Bu konuda herkesi duyarli olmaya çalisiyorum.

Herkesi duyarli olmaya davet ediyorum

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593