En sevdiğimiz tatlılar arasında kendini sıkça gösteren kazandibi tatlısını bilmeyen yoktur herhalde. Hafif yanık olması en büyük özelliği olan bu sütlü tatlıyı misafirlerinize de gönül rahatlığı ile ikram edebilirsiniz.
Kazandibinin adı neden kazandibi hiç düşündünüz mü? Tavukgöğsü piştikten sonra, tepsinin içine şeker serpilir, üzerine sıcakken tatlı düzgünce yayılır. Sonra köz ateşte altındaki şeker yakılır. Şekerin yakılmasından dolayı bu tatlı kazandibi olarak adlandırılmıştır.
Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan kazandibi, tavuk göğsünün karamelize edilmiş halidir. Tepsiye dökülen şekerler yakılarak tavuk göğsü ile birleşmesi sağlanır. Ana malzemeleri nişasta, pirinç unu ve süttür. Kalsiyum bakımından zengin olan bu tatlıya, Balkan ülkelerinde de yer verilir.
Kazandibinin tarihçesine baktığımızda muhallebiciler konusunda ‘’Sütlü muhallebi ve tavuk göğsünün tencere dibini de sıyırıcılar ile sıyırarak kırmızı tarafları üste gelmek üzere muntazaman tabaklarla tevzi ederler ki buna da kazgan dibi tesmiye ederler’’ diyerek, kazandibi muhallebisinden ilk bahseden Mahmud Nedim’dir. III. Selim döneminde yazan Ahmed Cavid, ‘’Çömlek ve tencere dibine yapışan pilav ve diğer yemekler lezzetli olur. Hane sahibine kısmet olmayıp hizmetçiler mideye indirirler.’’ diyordu. İstanbul’un muhallebicileri, bu lezzetin değerini bilip hizmetçilere bırakmadılar ve Osmanlı mutfağına, en nefis tatlılardan biri olan Kazandibiyi kazandırdılar.
Pişirilme sonrasında kazanın dibine illaki yapışan muhallebi, önceleri mutfak çalışanlarının kısmetinde kalsa da yanmış hali ile lezzetinin farkına varanlar yeni bir tatlıyı literatürümüze eklemeyi başarmışlardır. O gün bugündür kazandibi, ayrıca satışı gerçekleştirilen bir tatlı olarak konumlandırılmıştır. Öyledir ki, bir tatlıcıya gittiğinizde kazandibi siparişi verirken sorduğumuz sorulardan biri de 'kazandibini tavukgöğsünden mi hazırlıyorsunuz, sade olarak mı?' olur.
Kazandibi evde hazırlanmasının zor olduğunu düşündüğümüz, gerçek lezzetini yakalamanın neredeyse imkânsız olduğuna inandığımız bir lezzettir; ama yine de o yargınızı kırmanız gerektiğinizi düşünüyoruz...
Tatlı krizlerinizin imdadına yetişecek, oldukça da hafif olan kazandibi tatlısının şölenini bugüne kadar deneme fırsatı bulamadıysanız, gerçek kazandibi tarifine buyurun.
Evde yaptığınızda dışarıda yediklerinizden daha lezzetli olduğunu fark edeceğiniz, kendinizde sürekli yapma isteği bulacağınız tatlıyı yapmak için kolları sıvayın. Kazandibi nasıl yapılır? sorusunun cevabını bulmak istiyorsanız tarifime bir göz atın.
4-6 Kişilik tatlımız için 20 dk hazırlık, 30 dk pişirme süremiz var. Şimdiden afiyet olsun.
Tarif İçin Malzemeler
Tarif Nasıl Yapılır?
Püf noktaları