TEMEL OVALI


TOPLUM 5.0 BİZE NASIL BİR EĞİTİM SUNUYOR?


Toplum 5.0 da egitimde gerçeklesmesi beklenen yeniliklere baktigimizda. Ilk olarak müfredat ve derslerin içeriklerinin toplumun gelisimi ile endüstriyel gelisime yönelik olmasi. Özellikle disiplinler arasi egitim ile yalnizca bir alanda kalmayan çesitli alanlara hâkim olup bunlar arasinda baglantilar kurabilen ögrenciler yetistirmek vurgulaniyor. Örnegin liderlik becerisi olan mühendisler. Veya fen bilimleri alaninda okuyan bir ögrencinin kendi talebi ve istegi dogrultusunda sosyal bilimler alanindan ilerleyebilmesi, ders alabilmesi veya arastirma yapabilmesinin önün açilmasi örnek olarak söylenebilir.

            Ölçme ve degerlendirmenin birçok kritere göre birçok farkli formda gerçeklestirilmesi. Örnegin mühendis egitimlerinde teknik egitimin yani sira isbirliginin ve liderligin desteklenmesi, bu özelliklerin gelistirilmesi ve aranmasi. Esnek bir yaklasim ile ögrencinin tamamen geçti ya da tamamen kaldi durumuna son vermek. Örnegin ögrenci matematik hariç 5. sinif derslerinin hepsini geçerse ek kurslar ile (dersini geçememis olsa bile) ögrencinin matematigi anlamasini saglamaya çalisarak bilgi açigini kapatmak söz konusudur.

            Ögrenme -Ögretme metotlarinin ögrenciyi aktif kilan, devreye sokan ve deneyim kazandiran yaklasimlar ile desteklenmesi.

            Egitim hedefine ve pedagojik yaklasimlara tam uygun olarak gelistirilmis, ögrenme-ögretme süreçlerinin nitelikli bir sekilde sürdürülmesini saglayacak teknolojilerin gelistirilmesi ve kullanilmasi. Bu noktada siber fiziksel alanlarin egitimde kullanilmaya baslanmasi önemli bir noktadir. Siber fiziksel alanlar bir program ve disaridan fiziksel olarak kontrol saglayan araçlar ile simülasyon egitimleri yapilmasina olanak saglar. Bu sistemler üzerinde ögrencilerin yaptiklari çalismalari hem ögretmenleri hem de arkadaslari ile paylasabilmeleri, iletisime geçebilmeleri ve ortaya koyduklari ürünün bulut sisteminde saklamalarini saglayacak düzeyde ve sadece bu amaç ile gelistirilmis egitim ürünlerinin olmasi gerekmektedir.

            Deneyim edinmek ve deneyimlerin paylasilmasi, önemini artiracak. Bunlarin pesinden is paylasimi ve aidiyet hissinin gelistirilmesi üzerine odaklanilacak. Bu egitim odaginin en alt noktasi da farkindalik olacaktir. 21. yy becerilerini düsündügümüzde bu siralama egitimcilerin, egitim süreçlerinde kazandirmayi hedefledikleri becerileri niteliyor.

            Gelecegin egitimcileri ve ögretmenleri olarak bize düsen yalnizca beklenen degisimin nasil isledigini anlamak degil. Egitimin bu yenilik içerisinde nasil bir rolü olacagini hesaplamak ve eksikleri görerek tamamlamaya çalismaktir.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593