MUSA KIRANLI


Türkçe köklü bir dildir.

Her şey Seninle Başlar


Türkçe yoğun ve derin bir dildir. Kökü çok diplerde olduğundan uzun yıllar içinde fazlalıklardan arınmıştır. Bir fikir kısa sözcüklerle rahatça anlatılabilir. “Okutturdu” sözünü Farsça söyleyebilmek için kaç kelimeye ihtiyaç vardır mesela? 7 mi? 10 mu? 13 mü? Peki “ Okutturmuştum” sözünü söyleyebilir misiniz? “Gelemeyecekmiş” kelimesinin İngilizcesine bakalım; İt has been learned that he will not be abla to come.

Evet; öyle kelimelerimiz vardır ki, bir İngiliz dil bilimci bir sayfa yazsa bile o anlamı çıkartamaz. Beyin yanması garanti!

Türkçeyi sonradan öğrenmiş bir İngiliz br türlü “işe gidiyorum “ diyemez. Çok komik cümle kurarak gülüşlere yol açar.

Çoğu yabancılar Türkçemiz için bu dili matematikçiler mi yaptı diye sormadan edemez.

İşte burada Türk bilim adamı rahmetli Oktay Sinanoğlu’na kulak vermek gerekiyor ki kendisi Yale Üniversitesinde (ABD) tam profösörlük unvanını en genç yaşta kazanan öğretim üyesidir ve Dünyanın sayılı dâhileri arasında ismi anılır.

“Türk dilinin yapısı matematikseldir. Türkçemiz okunduğu gibi yazılan, yazıldığı gibi okunan bir dil olduğundan bilgisayar için de en yatkın dildir.” Bu sebeplerdendir ki bilim diline en layık olanıdır.

Dünyada, geçmişi 4000 yıl öncesine giden dillerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Türkçemiz de bunlardan bir tanesidir.

Kaldı ki Türk medeniyeti bugüne kadar yok olmadan gelebilmiş dünyanın en eski 3 medeniyetinden biri olarak kabul edilmektedir. Kökleri çok derinlere dayanan bir dil elbette ki güçlü olacaktır.

Esasında Türk’ün hiç bir şeye ihtiyacı yoktur, kendisinden başka…

Türkçe düşünelim, Türkçemizi sevelim. Umudumuz da Türk’çe olsun.

Her şey daha güzel bir Türkiye için…

….

Cumhuriyeti kurarak yaptığı devrimler için her zaman olduğu gibi M.Kemal  Atatürk’ü bir kez daha minnetle özlem ile anıyorum.

“Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır diyen ulu önder Atatürk’ün 84 yıl önce bedenen aramızdan ayrıldığı gün 10 Kasım hüzünlü gün. Başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm vatan şehitlerimizi sevgi, saygı, rahmet, minnet ve dua ile anıyorum.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593