MUSA KIRANLI


Ülkenin gerçek sahibi üretici iş gücü çiftçilerimizdir.


Çiftçilerimiz üzerinden para kazanmak haksiz kazançtir. Ülkemizin Milli ürünü, bölgemizin geçim kaynagi olan hele ki bu yil çok çok zahmet ve alin teri dökülen, nasirli elleri Çiftçimizin harmaninda, sofrasinda, çanaginda gözü olanlara Devletimiz seyirci kalmamali.   

Devleti gücü, sicak eli Illerde Valilerimiz, ilçelerimizde Kaymakamlarimizdir. Ilçemizde yaptigi görev süresinde çok önemli hizmetleri ile katkilari olan 35 yillik hayalimiz Ünye OSB kurulus ve çalismalarin gerçeklesmesinde büyük emegi olan Sayin Kaymakamimiz Ümit Hüseyin Güney’e yeni görev yerinde basarilar diliyor, Ünye’mize yeni gelen Sayin Ayhan Isik’a hos geldiniz diyorum.

Ünye’mizin gelismesi için çalisan, üreten Yerel yönetim, kamu kurum ve kurulus amir ve yöneticilerine, Oda ve STK baskan ve temsilcilerine, Ünye Kent Konseyi,  is adami, sanayici, esnaf ve sehrine yapilanlara seyirci kalmayip yanlisin karsisinda durup, dogruyu takdir edenlere özelliklede çok kiymetli güzide basin temsilcilerimiz ile birlikte Teknikerler Dernegi Baskani olarak içinde bulundugum sehrimizi sahiplenen çok yakinda adini sikça duyacaginiz Ünye Sivil Toplum Platformu üyelerine tesekkür ediyor saygiyla selamliyorum.

Ülkemiz ve bölgemizde katma deger üreten, istihdam saglayan is adamlarimiza sonsuz tesekkür ediyorum. Durak Findik, Uslu Findik gibi Avrupa markasi olma yolunda marka olan Çalikoglu Gida isletmesini de tebrik ediyorum. Yollari açik olsun.

Yine teknolojik olarak bir ilke imza atan Ordulu hemserimiz Makine Mühendisi Hakan Okur ve yegeni Yüksek Makine Mühendisi Kuntay Yilmaz tarafindan üretilen Ön Yikama, Köpüklü, Tam Yikama ve Cila ünitelerinden olusan “self servis oto yikama sistemleri” ile is yapmak isteyenlere yeni bir is imkani sagladiklari için tebrik ediyor ve basarilarinin devamini diliyorum.

Yine gururlandigimiz,  ENTECH “Çevre Teknolojileri, Geri Dönüsüm ve Sifir Atik” Fuarinda Ordumuzu, özellikle de MÜNYETÜR ‘E eserleriyle Ünye’mizi temsil eden, Bir elin parmaklarin sayisini geçmeyen, Dünyanin sayili sanatçilarindan RÖLYEF Sanatçisi sayin Ilker Çorbaci yi da tebrik ediyorum. Yasattigi gurur için sükranlarimi sunuyorum.

Bir ülkenin gelecegi, o ülke insanlarinin görecegi egitime baglidir.

Egitim, toplumun her alaninda ihtiyaç duyulan bir öge olup bireyin ve toplumun gelismesinde en önemli role sahiptir.

Egitim ve ögretim, dogumdan ölüme kadar süren, aileden baslayan okul ve sonrasinda kültürel, sosyal boyutlariyla tüm yasamimizda birlikte oldugumuz, ülkemizin ve gelecegimiz gençlerimizin sekillenmesinde önemli bir kavramdir.

Bu günlerde Ülkemizde konusulan en önemli konulardan biri egitimdir. Evet 2021/2022 Egitim ögretim yili örgün egitim basladi. 1.2.3.4 siniflar ile 5.6.7.8. siniflar ve 9.10.11.12.siniflar da örgün egitime basladi. Sirada Yüksek Ögrenim var.

Ilimizde ve ilçemizde açilmis ve 2021-2022 ögretim yilinda ögre2021-2022 egitim ögretim yilinin ülkemize, milletimize, tüm ögrenci, veli ve ögretmenlerimize, egitim çalisanlarina hayirli ugurlu ve saglikli olmasini temenni ediyorum.

Bilim ve teknoloji alanindaki gelismeler bir ülkenin toplum yapisini her alanda derinden etkiler. Mesleki egitim nitelikli elemana sahip olma açisindan büyük önem teskil etmektedir.

Nitelikli insanlarin olusturdugu toplumlarin ulasamayacagi hedef, çözemeyecegi sorun yoktur. Gelismis ve gelismekte olan Ülkelere baktigimizda Mesleki ve teknik egitim hükümetlerin çözülmesi gereken öncelikli politikalari arasinda yer almaktadir.

Mesleki egitimin ve mezunlarina sahip çikan ise hiç ama hiç yok.

Iyi ögrencileri, fen ve Anadolu liseleri ile kolejler seçsin, kalanlar da meslek lisesine gitsin mantigi ile bu okullarimizi uçuramayiz.

Neredeyse tüm yetkiler lisans ve üstü düzeydeki diploma sahiplerine verilmis durumda. Diger egitimlerin ve diplomalarin kiymetinin olmadigi anlayisi maalesef topluma yerlestirilmis durumda.

Bu nedenle toplumdaki mesleki teknik egitime bakis açisi degistirilmelidir.

Bu yil egiti ve ögretime baslayan (sinavsiz % 100 Devlet Burslu)  TEKNOKENT KOLEJI Ilimize ve ilçemize hayirli olsun. Kuruculari, emegi geçenleri tebrik ediyorum.

Mesleki egitim nedir?

Toplumun her alaninda gerekli hizmetin saglanmasi için sürdürülen isler için teknik elemanlar yetistirmek için gerekli egitimin verilmesidir. Mesleki egitimin amaci topluma fayda saglayacak bireyler yetistirmektir. Insan gücü yetistirmeyi hedefler. Mesleki egitim ile verimliligin arttirilmasi saglanir. Dünya düzeyindeki gelisime ve gelisime ayak uydurabilmek ekonomi alaninda gerekli basariyi saglayabilmek için mesleki teknik egitim ve ögretimin önemi büyüktür.

Neden Meslekî Egitim

Bir ülkenin gelismesi kalkinmasi için, milletin yasam standartlarinin yükselmesi için yüksek teknik ögrenimli nitelikli elemana ihtiyaci vardir.

Egitim, ulusal ekonomide gelirin artmasi yoluyla ekonomik büyümeyi, gelir dagiliminin daha adaletli olmasini ve toplumun iktisadi gelisiminin hizlanmasini saglamaktadir.

Meslekî ve teknik egitim, bireysel ve toplumsal açidan ekonomiye dogrudan etki etmesi nedeniyle sosyal ve ekonomik yönden ülkenin gelisimini saglayacak potansiyele sahiptir. Meslekî ve teknik egitimin temel amacinin ülkenin ve bireyin istihdam açisindan beklentilerini uyumlu hale getirmekle birlikte ögrencileri iyi vatandas olarak yetistirmenin yani sira esnek bir yapi içinde ilgi ve yetenekleri dogrultusunda ortak bir genel kültür verilerek bir üst ögrenime ve is hayatina hazirlamayi hedeflemektedir.

Ülkelerin iktisadi ve sosyal kalkinmasinda önemli rol oynayan meslekî ve teknik egitimde, bireylere ilgi, yetenek ve mizaçlari dogrultusunda meslegin gerektirdigi bilgi, beceri, tutum, tavir ve meslek ahlakini kazandirmak son derece önemlidir.

Meslekî ve teknik egitimde sektörün is gücü ihtiyacina cevap verebilecek nitelige sahip, gelisen teknolojiye uyum saglayabilen, paydaslarin planlama ve karar alma süreçlerine etkin katildigi bir yapinin kurulmasi amaçlanmaktadir.

Meslekî ve teknik egitim sosyal ve ekonomik sektörler ile is birligi içinde ulusal ve uluslararasi meslekî yeterlilige, meslek ahlâkina ve meslekî degerlere sahip, yenilikçi, girisimci, üretken, ekonomiye deger katan ehil is gücü yetistirmeyi amaçlamaktadir.

Meslekî ve teknik egitim ile bireylerin ilgi, yetenek ve mizaçlari dogrultusunda uygun ögrenme firsatlarinin sunuldugu, is ve meslek ahlakini merkeze alan yenilikçi, istihdama hazirlayan, iktisadi ve sosyal sektörlerin ihtiyaçlarina göre gelistirilen ve paydaslarla is birligi içinde sürekli yenilenen bir meslekî ve teknik egitim sistemi olusturulmasi amaçlanmaktadir.

Mesleki egitimin faydalari

Birey meslegi ile ilgili gerekli disiplini kazanir.

Çirak ögrenciler hem egitim alarak hem de para kazanarak hayatini devam ettirme sansina sahip olur.

Yapilan islerde kalite ve verimlilik artar.

Çalisma hayatina uyum saglar.

Çözüm odakli olma becerisini bireye kazandirir.

Bilinçli elemanlar yetistirmeye katki saglar.

 

Devlet Destegi

 

Isletmede beceri egitimi ve staj faaliyetlerinin niteligini artirmak ve isletmelerin bu anlamda mali yükümlülüklerini azaltmak amaciyla 3308 sayili kanuna eklenen geçici madde ile isletmelerin ögrencilere ödeyecegi ücrete devlet destegi getirilmistir. Ilgili kanun maddesine göre isletmeler tarafindan ögrencilere ödenen asgari ücretin en az %30’unun 20 ve üzeri personel çalistiran isletmelerde 1/3’ü, 20 alti personel çalistiran isletmelerde ise 2/3’ü devlet destegi olarak ödenmesi ile ilgili çalismalar yapilmis ve devlet destegi düzenli olarak ödenmeye devam etmektedir.

 

Toplum olarak; Okula baslayan her çocuga doktor, mühendis, ögretmen, avukat olacaksin diyoruz. Kimi okuyor mühendis unvani aliyor kimisi de okuldan kopup isçi oluyor. Teknisyen ve tekniker olani ise yok gibi.

 

Oysa toplumun çogunlukla begenmedigi teknisyenlige teknikerlige mühendisten daha çok ihtiyaç vardir. Hangi isverenle konussaniz nitelikli eleman bulamamaktan sikayet etmektedir.

 

Bir Ülkeyi yok etmek için atom bombasi veya uzun menzilli füzelere ihtiyaç yoktur. Bunun için egitim seviyesini düsürmek yeterlidir.

Egitim seviyesi düserse; hastalar doktorlarin elinde can verir. Binalar mühendislerin elinde çöker. Para ekonomistlerin elinde kaybolur. Insanlik dinci akademisyenlerin elinde ölür. Adalet hakimlerin elinde yok olur. Kisacasi egitimin çökmesi bir ulusun çökmesine neden olur.

 

Bizler Vatan, Bayrak dendiginde gözleri dolan, söz konusu vatansa eger, gerisi teferruattir diyen insanlariz. Bu memleket bizim.

Tüm okurlarima sevgi ve saygilarimi sunuyorum. Kalin saglicakla.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593