PROF. DR. SAİT KAPICIOĞLU


Ünye’de Mayın


Hocamiz Irfan Isik, “Ünye’de mayin patlatilmasi” makalesi yazmisti. Bu konuda günümüzde de gündeme geldigi için tekrar hatirlatma ihtiyaci dogmustur. 

Ikinci Dünya Savasi’nda Almanlar Rusya’yi isgal girisimi baslatmisti. Bu amaçla denizaltilarini Tuna nehrinden Karadeniz’e indirmislerdi. Bunun üzerine Ruslar savunma amaciyla limanlarina mayinlar dösemislerdi. Savas bitince denizdeki bu mayinlar toplanmadi. Denize serseri mayinlar olarak saçildilar. Bizim kitalarimiza kadar gelenler oldu. Hemen her gün su yüzündeki duba gibi mayinlar gözlenebiliyordu.

Ünyegiller hemen liman dairesine, kaymakamliga haber veriyorlardi. Bir seferinde bu serseri mayinlardan biri Topyani’nda deniz savunmasinin yapildigi tabyalarin önünde gözlendi.  Burada siperlikler ve eski gülleler bulunuyordu. Askerler bu siperlere yatip serseri patlatmislardi. Ünyegiller de bu gürültülü patirtiyi seyretmek için kitalarda yerlerini almisti.  

Ilk mektep yillarimda deniz kenarlarinda oynar ve denize girerken oyuncak, kalem gibi seyler görünce bunlarin patlayici olabilecegi ihtimaliye katiyen ellememiz tembihlenmisti. Bu konuda tüm çocuklar bilinçliydi. 

Günümüzde Rus – Ukrayna Savasi nedeniyle ilgili devletler yine Karadeniz’e mayinlarini saçtilar. Aynen II. Dünya Savasi’ndaki gibi. Ünyegiller gene eskisi gibi alarm durumuna geçmelidir. Topyani gözlem noktasi olmalidir. 

Tabyalarin ve güllelerin tarihi tekerrürünü yeniden yasiyoruz. 

Gülleleri ben biliyorum, onlara sube baskaninin el koydugunu da biliyorum. Simdi bu gülleler nerede? Kaymakamligin ve TSK’nin bunlarin izini bulmasi Ünyegillerin dilegidir. Ayrica Topyani’nda patlatilan Ramazan Topunun Radar Askeri Birlikte oldugunu da biliyorum. Ünyegillerin mali olan topu, belediyemizin sahiplenip Ertugrul Sehitleri Aniti’nda sergilenmesi çok önemli istegimizdir. Komutan bu yapacak diye topun tamir masraflarini da o tarihte üstlenmistim.

Yok edilen tarih Hocamiz Irfan Isik’in da dile getirdigi gibi Ünyegillere tekrar kazandirilmalidir. Bir kere de yok etmek yerine yasatma, seref ve onurunu yasayalim. Yönetimden Ünyegillerin dilegidir. 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593