MİSAFİR KALEM


ÜNYE BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA

Misafir Kalem (Yahya KARAYEL)


İLGİ :     a) 12.07.2021 tarihli yazım.

              b) 21.05.2022 tarihli yazım.

                           c) 18.07.2022 tarihli yazım.

                           d) Ünye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nün 27.07.2022 tarihli  yazsı.

            İlgi (a,b,c) tarihli yazılarımla; Cimer, Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye Kaymakamlığı ve Ünye Belediye Başkanlığı’na hitaben, Ünye Devlet Sahil Yolu Gölevi Mahallesinde özellikle yaz aylarında yapılan düğün ve sünnet konvoylarında yaşanan toplu korna çalınmasına ilişkin şikayet ve artık ilkellik ve çevreye saygısızlık içeren bu davranışın önlenmesi için ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİ dile getirmiştim.

            Ancak; Gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde de onlarca ilçe bu tür sorunu çözüp sakin şehir ünvanı almış iken yazılarımın içeriğini dahi anlamadan tarafıma gönderdiğiniz ilgi (d) cevabi yazınızda “Karayolları Trafik Kanunu kapsamında trafik kurallarına aykırı hareket eden şahıslara yaptırım uygulaması trafik polisi ve trafik jandarmanın yetki alanı içerisinde bulunmaktadır.”  Denilmektedir. Bu cevapla şikayet ve talebimin maalesef anlaşılamadığı görülüyor. Bu nedenle, şikayet ve çözüm önerilerimi bir  kez daha tekrarlamak istiyorum.

TESPİT VE ŞİKAYETLER

Ordu ili Ünye ilçesine bağlı Gölevi mahallesinin özellikle Devlet Sahil Yolu güzergâhında  yaz aylarının gelmesi ile birlikte başlayan düğün ve sünnet konvoyları tam bir kaosa sebebiyet vermektedir.

5326 Sayılı Kabahatler Kanunu, 2918 Sayılı Trafik Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili hükümlerine aykırı olan aşağıda kısaca belirtilen hususlar,  başta biz vatandaşların ve konvoylarda yer alan araçların içerisinde bulunanların can ve mal güvenliğine tehdit oluşturmasının yanı sıra huzur bozucu eylemlere sebebiyet vermektedir.

  1. Onlarca kimi zaman yüzlerce araçtan oluşan konvoylar aynı anda korna çalarak büyük bir gürültü kirliliğine sebebiyet vermektedirler. Korna gürültüsünden evimizde, balkonumuzda oturamaz hale gelmekteyiz.
  2. Konvoydaki araçlar aralarında yeterli mesafe bırakmadan diğer araçların geçişlerine engel olmaktadırlar.
  3. Dönüşe yasak olan alanlardan konvoy halinde u dönüşü yaparak yolun her iki istikametinde seyreden araçları engellemekte, seyir güvenliğini tehlikeye atmaktadırlar. Bunun sonucu olarak da çok sayıda kazaya şahit olmaktayız.
  4. Alkollü araç kullananlar olduğu gibi camlardan dışarı oldukça fazla çöp atılmaktadır.

Israrla  çözümlenmesini istediğimiz bölge sakinleri olarak şikayetimizi tekraren yazıyorum. Düğün ve sünnet konvoylarındaki korna çalma terörünün önlenmesi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

  1. Belediyenize nikah günü için randevu almaya gelenlere “ Lütfen konvoy yaptığınızda korna çaldırmayınız. Bu davranış hem çevreye karşı bir saygısızlık hem de kabahatler kanununa göre yasaktır.” Şeklinde bir bilgilendirme notu verilebilir. (etkili olacaktır)
  2. Otellerin ve düğün salonlarının ilgili alanlarına afiş astırılabilir.
  3. İlan panolarına ve üst geçişler kullanılarak bilgilendirme yapılabilir.
  4. Yerel basın kullanılarak bilinç oluşturulabilir.
  5. Muhtarlıklar bir genelge ile bilgilendirilebilir.
  6. Çevre ilçelerden de Ünye’de düğün yapanlar oluyor. Çevre Kaymakamlıklar ve Belediyeler bilgilendirilerek vatandaşları haberdar edebilir.
  7. Korna yasağına uymayanlara örnek cezalar kesilerek basın yolu ile duyurulabilir ki dilden dile dolaşacak bu cezalar caydırıcı olacaktır. Vs.

Lütfen bu ve benzeri bilgilendirme ve uygulamaları yapmadan konuyu Zabıta ve Trafik Polislerine havale etmeyiniz. Etkili olmaz. Önce toplumsal bilinç oluşturulmalı.

Sonuç olarak; artık ilkel olan ve bölge sakinleri olarak son derece rahatsız olduğumuz konvoylardaki korna çalma eyleminin önlenmesi hususunda gereğini tekraren önemle arz ederim.

  Saygılarımla,

Yahya KARAYEL

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593