AV. KORAY MARAL / GURBET ten...


Ünye Çimento Yarası

Avukat


Ünye bir inci. Karadeniz’in hatta ülkemizin en güzel şehirlerinden. Hepimiz muhakkak yaşamışızdır şu diyaloğu;

 

Nerelisiniz? 

Ünye 

Aaa bence Ünye çok güzel. 

 

Hepimizin duymaya aşina olduğu bu cümlelerin bir istisnası var. Ünye silüetinde alınan hammaddeler sebebiyle açılmış koskocaman bir beyaz çukur! İnsanın yüzündeki bir yara gibi Ünye Çimento tarafından Ünye yeşilliğinin içinde hammadde alınmak için açılan o kocaman çukur ne kadar saklamaya çalışsakta kadrajlarda hepimizin gördüğü bir adeta yara…

 

Maden Kanun ayrıntılarına girip yazımla sizleri sıkmak istemem ancak mevzuata göre Ünye Çimento bu yarayı kapatmak zorunda. Bir başka deyişle, hammadde aldığı yerleri ekolojik sisteme zarar vermeyecek bir hale getirmek zorunda. Ünye Çimento Ünye Spora verdiği genel geçer maddi destek ve benzeri geçici gözboyamalarla bu sorumluluğundan kaçıyor sanki. 

 

SES ÇIKARMALIYIZ 

 

Ünyemiz il olma yolunda gayretli adımlar atıyor. STK ve kamuoyu buna gayret ederken işte tamda il olmayı hak ettiğimizi gösterme zamanıdır. Onlarca yıldır açık duran bu yarayı kapatmak gereği hem yasal hem yaşam hakkı kapsamında bir sorumluluktur. Ses çıkarmalıyız.

 

Neler Yapılabilir?

 

Öncelikle eski bir STK başkanı ve hukukçu olarak yasaların verdiği vatandaşlık hakkını kullanarak ilgili özel ve kamu kuruluşlarına yazılı soruları tebliğ ettiğimi sizlerle paylaşmak isterim. Yakın zamanda bu metni sizlerle paylaşacağım. Emek ve zaman harcamak isteyen, şehrine karşı sorumluluk hisseden herkesin faydalanabileceği bir başvuru metnini sizlerle buradan paylaşacağım. Ardından sizlerin de başvuru yapacağını ümidederim. 

 

Orman yangınına su taşıyan karınca kıssası gibi, gayret etmeye devam edeceğim. 

 

Ünye Çimento Lisesi 

 

 

Ünye şehri bu özel kuruluşa taşını, doğasını, toprağını ve dahi sağlığını verdi. Karşılığında bir “makyaj” yapmayı çok gören bu özel teşebbüs Ünye camiası OSB ve Üniversite binası diye gayretle uğraşırken tek bir sorumluluk almadı ya da yetersiz göstermelik sorumluluk aldı. İşçiyi başka yerden, hammaddeyi bizim evden alarak daha ne kadar bu zulme devam edecek? 

 

Edemeyecek! Etmemeli! 

 

Bu çimento fabrikası ya ÜNYE adını kullanmayı bırakmalı ya da yasaları uygulamaktan alıkoyan maddi kaygılarından vazgeçmelidir. 

 

Ben bu mücadeleye kanun koyucunun tanıdığı hakları talep ederek devam edeceğim. Yanan ormana katınca da öyle yapmadı mı?

 

Gurbetten hasretle..

 

 

Av.Koray MARAL 

 

İSTANBUL BAROSU / 41415

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593