FATMA CANBULAT ERDEM


ÜNYE Şair ve Yazarlara İlham Veren Kent

Mavianne


Değerli büyüğümüz, hemşerimiz Rahmetli Yüksel Şen ÜNYE Şair ve Yazarlara İlham Veren Kent” adlı  kitabını Ünye’yi sevenlere ithaf ediyor. Bütün hayatını Ünye’ye adamış bir memleket sevdalısı olan Şen, 2018 tarihinde aramızdan ebedi aleme göç ediyor. Evlatları Ali Suat ve Ayşe Sonat Şen, babalarının yıllar boyunca dilinden düşürmediği Ünye’nin kişisel destanı olan bu kitabı 2021 yılında yayınlıyorlar.

Hayatımda karşıma çıkan kişilerin, olayların tesadüf olmadığını düşünürüm her zaman. Mutlaka bir sebebi vardır, Yaradan bunu benim karşıma çıkardıysa. Haftasonu harika bir etkinlikteydim Ankara’da, Gökyüzü Sanatsal İyilik Vakfı’nın düzenlediği tasarım günlerinde. İki gün içerisinde gerçekleşen satıştan kazanılacak gelirin, SMA’lı bir çocuğa umut olması için oradaydık. Vakfa hediye edilen kitapları incelerken bu kitabı gördüm ve hemen satın aldım. O kadar şaşırdım ki, Ünye’yi ve Ünyelileri anlatan bir kitabın orada benim önüme düşmesine.

Hemen kitabı karıştırmaya başladım ve önümde adeta bir Ünye penceresi açıldı. Bu kitapta kimler yoktu ki? Şükrü Yürür’den, Refaiddin Şahin’e, Sait Kapıcıoğlu’ndan, Ömer Küçükoğlu’na, Ufuk Mistepe’den, Şakir Gürel’e ve Habip Öztürk’e kadar Ünye’nin sevilen isimlerinin Yüksel Şen hakkında yazdığı sevgi ve övgü dolu mesajları. Ünye’nin tarihi geçmişini incelediği kitapta, Amazonların dünyanın en güçlü, cesur ve savaşçı kadınlarının Ünye’de yerleştiklerine değiniyor, tarihe adını yazdıran Tiryaki Hasan Paşanın, Mustafa Rakım Efendi’nin Ünyeli olduğunun da altını çiziyor. Ünye’yi coğrafyası ile, beşeri durumu ile, ona yazılmış şiirleriyle anlatıyor da anlatıyor. Müthiş bir kitap, ilmek ilmek işlenmiş bir çalışma.

Şair Oktay Rıfat’ın “hatıralar kuşlar gibi dal ister konacak” dizesinde olduğu gibi çok değerli Yüksel Şen’in de hatıralarının konduğu dal hep Ünye olmuş. Bir şehre gönül vermiş, çocukluğunu, gençliğini bıraktığı o topraklar için duyduğu özlemi yıl be yıl büyütmüş, Ünye hakkında yazmaktan, konuşmaktan ve düşünmekten asla vazgeçmemiş, böylelikle memleket hasretini giderebilmiş babalarının, büyük bir emek vererek hazırladığı bu değerli  çalışmasını yayınladıkları için evlatlarına teşekkür ediyorum.

Kitapta da yer verilen, Mualla Teyzemin babası, bizim büyük babamız; "Hoca Saadettin NAKİPOĞLU"nun 1958 yılında Ünye'ye ait yazmış olduğu şiir ile sizleri başbaşa bırakıyorum. 

ÜNYE 

 

  Ab-u havası ile zarif bir kaza

Meyvesi, mahsulü methe pek seza 

  

Hele deniz koyu dünyaya değer 

  Biraz da imar görseydi eğer 

 

  Emsal bulunmazdı dünyada buna

Meğer ki hükümet inayet suna 

  

Hak bu beldeye lütfetmiş ezel 

  Beğenmiş yaratmış Hüda'yı lem yezel 

 

  Serapa dünyaya set çekmiş escar

Nisvali, ricali gayrette güzel 

 

  Ahalisi munis misafir perver 

  Muhabbet ehlidir hepsi münevver 

 

  Kıymetli alim fazıl yetişmiş

Ehl-i kemal buradan Hakka göç etmiş

 

İsviçre misali şirin kasaba 

  Civar şehirleri katma hesaba 

 

  Ünye demek Karadeniz incisi 

  Şehirlerin şahı, hem birincisi

 

Yazmak için bundan güzel yer olamaz

Bu şehrin yeşilliği katiyen solmaz

 

Her cihette yekta bu zümrüt diyar

 

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593