İSMAİL CANBULAT


ÜNYE SEVDALILARI’NA VEFA: YÜKSEL ŞEN’İ TANİİ MUN? - 1

İnş. Müh. / Senarist Hikaye Anlatıcısı


Geçenlerde, hemşüürem Fatma, (Fatma Canbulat Erdem yani Mavianne) aradı Ankara’dan;

“Abicim, Hafta sonu Ankara’da Gökyüzü Sanatsal İyilik Vakfı’nın düzenlediği tasarım günlerinde, Vakfa yardım için hediye edilen kitapları incelerken, Yüksel Şen’in “ÜNYE ŞAİR VE YAZARLARA İLHAM VEREN KENT" adlı, ‘Ünye’yi sevenlere ithaf ettiği’ kitabını gördüm, Ankara’da karşıma çıkan bu güzel anı, araştırma ve Ünye’ye hasret kitabını hemen aldım! Rahmetli Yüksel Şen’in çok değerli bir büyüğümüz ve bir Ünye aşığı yazar olduğunu biliyorum ama sen onu daha iyi tanırsın değil mi?” dedi...

EVET, TANIYORDUM YÜKSEL ABİYİ, MEKÂNI CENNET OLSUN, ÜNYESİNDEN AYRI YAŞAMAK ZORUNDA KALMIŞTI UZUN YILLAR.

 Ama hep Ünye’yi yaşar, Ünye’yi araştırır yazar, Ünyelilere ve ülke kültürüne-tarihine araştırmaları ve eserleriyle katkıda bulunmaya çalışırdı… Onunla çook uzun yıllar önce -belki 40 yıl olmuştur- Ünye Çağrı Gazetesi yazıhanesinde tanışmıştım. 

Çağrı’daki (ve daha sonra diğer Ünye gazetelerindeki); büyük emek ve araştırmayla yazılmış, muhtevalı, bilgilendirici, sözlü kültürümüze, tarihimize belge niteliğindeki yazılarını da yıllarca ilgiyle takip etmiştim. Hiç çalakalem bir yazısını görmezdiniz onun; hep farklı bir boyutla ve zengin içerikle düzenlerdi yazılarını. 

“ÜNYE’Yİ VE ÜNYELİLERİ ANLATMAK” İÇİN HEP HEYECANLIYDI. YAZI VE ESERLERİNDE DE BU HEYECANI HİSSEDERDİNİZ.

Ben de yıllar önce kendisini ve değerli eşini Ankara’daki evlerinde ziyaret etmiş, bütün bir evin, adeta “Ünye ve Ünyelilerin Yaşayan Tarih-Kültür Müzesi” ve Ünye kitapları çalışma ofisi halinde olduğunu ve onun büyük heyecanını bizzat müşahede etmiştim. Gerçekten de bütün hayatını Ünye’ye adamış bir memleket sevdalısıydı… EVLATLARINDAN ALLAH RAZI OLSUN.

Birçok eseri vardı ama çoğu basılmamıştı henüz. Hemşüürem Fatma’nın söz ettiği kitabı da güzel evlatları, Ali Suat ve Ayşe Sonat Şen, babalarının yıllar boyunca dilinden düşürmediği Ünye’nin kişisel destanı olan bu “ÜNYE ŞAİR VE YAZARLARA İLHAM VEREN KENT" kitabını 2021 yılında yayınlıyorlar. 

Ne güzel! Yüksel abimiz gibi onlar da birer Ünye Sevdalısı! 

Ve babalarını ne kadar çok sevdiklerini ve ona büyük değer verdiklerini de gösteriyorlar bu hayırlı evladlar!

……

Dediğim gibi, Ünyeliler onu bilirdi ama hayatını, eserlerini, yazdıklarını çok bilmeyenler ve takip etmeyenler de vardır belki.

İşte ben “ÜNYE SEVDALILARI’NA VEFA” adlı yazı dizimizin ilkinde, güzel insan Yüksel Şen abimizi ve eserlerini anlatmak istiyorum. 

BU HAFTAKİ BÖLÜMÜMÜZÜ ONUN SATIRLARIYLA KAPATALIM:

“HEP BU DİYAR ÜSTÜNE... / Yazan: Yüksel ŞEN

Değerli okuyucular:

Bugün gene sizlere, güzel ÜNYE'mizden söz edeceğim.

Çünkü bu şehrin hangi dalından tutsanız, hangi yönüne baksanız muhakkak göğsünüz kabarır.

Hele, benim gibi memleketin gerçek bir aşığı iseniz ve yaklaşık 50 yıldır özlemini çekiyorsanız bu duygularınız daha da değişik boyutlara uzanır.

Elinize geçen ve kent üzerine yazılan en küçük gazete kupürlerinden tutunuz da en geniş teferruatlı kitaplara kadar hepsini, ama hepsini satır satır karıştırıp okumaya koyulursunuz.

Bakın neler yazılmış bu belde için.

Kimi muharrirler, pastoral güzelliğini anlatmış,

Kimisi, kendine has olan emsalsiz hususiyetlerini,

Birçokları, tarihi değerleri işlemiş.

Bir başka grup, iktisadi, ticari ve turizm yönünü dile getirmiş.

Bu arada, şairlerde boş durmamış, bu cennet şehrin ayrılık ve özlem duygularını terennüm ederek onu edebiyatımıza mal etmişler.

Günün yorgunluğunu gidermek üzere kütüphanemin karşısına geçtiğim zaman. Mesleki çalışmalardan sonra ilk işim Ünye için yazılanları karıştırmak oluyor.

Kitaplığımın bir bölümü tamamen bu şehir üzerine yazılan kitap ve belgelerle dolu…”

(Devam edecek.)

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593