MUSA Ö. KIROĞLU


Ünyeliler Hilmi Güler’e çok kırgın!

Genel Yayın Yönetmeni


OBB Başkanı Hilmi Güler, işine geldiği… Faydasını göreceği durumlarda Ünyeli olduğuna vurgu yapar. Peki, Ünyeli midir gerçekten? Doğru; Hilmi Bey ata-baba tarafından Ünyelidir. Kendisi de 1949 yılında dünyaya, Ünye’de gelmiştir.

Babası Bahaattin (Baha) bey, Ünye’de esnaftır. Dönerçeşme Meydanındaki bugün Topçu ailesine ait olan tarihi bina onlarındır.  Babasının, binanın altında Gündoğdu Mağazası adı altında işyeri vardır. Zamanının en gözde mağazasıdır bu mağaza…

Rahmetli babam anlatmıştı, 1945’teki düğünlerinde babamın damatlığı ile annemin gelinliği bu mağazadan alınmış.

Baha Beyin 1950’li yılların başında işi bozulmuş, mağazayı kapatmış. Hatta binayı satmış… Eşinin baba memleketi Ordu merkeze göçmüşler; öyle anlatmıştı rahmetli babam, ondan duydum.

Hilmi Güler, daha 1 yaşlarındayken göçtükleri Ordu merkezde büyümüş, okumuş… Bütün çevresini orada edinmiş… Ünye ile ev-bark, yer-yurt bağları da kalmadığı için gelip gitme olmamış.

Bu durumda Hilmi Güler, kendisini ne kadar Ünyeli hisseder, bunu en iyi kendisi bilir. Ancak atası, dedesi Ünye’nin güçlü adları olup ilçe tarihimizin önemli değerleridir.

Ünyeli olup olmadığını bırakalım da gelelim OBB Başkanı olarak görev yapan Hilmi Güler’e…

Bazıları der ki, “Bu Hilmi Güler nasıl Ünyeli, Ünye’ye hizmet etmiyor?”

Bazıları böyle dese de, ben böyle bir soruyu doğru bulmuyor… OBB Başkanından hizmeti, görevi olduğu için bekliyorum. Bu görevi yaparken de asla hiçbir ilçeye ayrıcalık yapmadan, adil hizmet yapmasını istiyorum.

Bunu yaptı mı Hilmi Güler? diye sorduğumda, cevabı; yapmadı olacaktır. Çünkü Hilmi Bey, ilçeler arası hizmette asla adil davranmadı.

Biz bunu gazeteciler olarak OBB’nin resmi internet sayfasından yaptığımız tespitlerle ortaya koyduk. OBB, Ordu’nun üç büyük ilçesinden Altınordu’ya yüz hizmet yapmışsa Ünye’ye 17, Fatsa’ya 14 hizmet yapmış…

Bu tespitimizi gerek gazetede, gerekse Oney Flash Radyo’daki yorumlarımızda sık sık dile getirdik. Bu yorumlarımız karşısında ise, bu zamana kadar, “Hayır, öyle değil” diye tek bir itiraz yapılmadı.

Bu adaletsiz hizmetinden dolayı Hilmi Güler’e kırgınız. Ama bizim asıl kırıldığımız… İçimize işleyen ve aklımıza geldiğinde şiddetle tepki gösterdiğimiz durumlar çok daha başka…

Bakın ne? 2019’da göreve geldiği sıralarda Ünyelilerin Hilmi Bey’den bir isteği oldu.  Büyükşehrin tasarrufundaki Ünye İskelesinde korkulukların eskiyip yıprandığını… Gerek tehlike, gerekse görsel kirliliğinden dolayı sökülüp yeniden yapılmasını istedik.

Bu talebe bir süre aldırış edilmedi. Ancak, talep ısrarla devam edince harekete geçildi. Eskimiş korkuluklar söküldü. Yenisi takıldı.

Buraya kadar tamam, iş yapıldı. Ancak nasıl yapıldı bakın?

İskeleye takılan korkuluklar Altınordu’da kullanılmak üzere yaptırılan, burada beğenilmeyip te kullanılmayan korkuluklar. Yani, Altınordu’ya layık görülmeyen korkuluklar, Ünye’ye layık görüldü, getirildi Ünye İskelesine takıldı.

Ne oldu peki? Ne olacak, gelsin baksın Hilmi bey. O korkuluklar iki senede paslandı, çürüdü. İnsanlar yaklaşmaya korkuyor. Çünkü demirdeki pas insana bulaşıyor.

Layık görüldükleri bu muamele çok kırdı Ünyelileri.

Bu bir; bitmedi… Daha ikincisi, üçüncüsü… Hatta çok daha fazla yanlış muamele var Ünye’ye layık görülen… Onlardan ikisini daha yazayım da bakın...

Ünye’de 2017’de başlayan, 2018’de 2.si yapılan Triatlon yarışlarını Altınordu ilçesine aldı, götürdü Hilmi Güler.

2019 yılında Ünye’de 3. Triatlon için çalışma başlattığımız sırada bir baktık ki Triatlon gitmiş.

Çok tepki gösterdik… Bunu unutmayız, geri verin, dedik. Ama kayıtsız kalındı, verilmedi geriye.

Bu haksızlık çok üzdü bizi… 

Ama Hilmi Güler, artık her yıl Altınordu’da gerçekleşen Triatlon yarışlarındaki açıklamalarında, Ünye’ye nispet edercesine, “Triatlon Ordu’ya çok yakıştı” diyerek işin keyfini sürdüğünü gösteriyor bizlere. 

Ünye olarak layık görüldüğümüz 3. muameleyi de yazayım da görün…

Hilmi Güler, Ünye sahiline bisiklet yolu yaptırdı. Yaptırdı derken de işin parası OBB’den verilmedi, Bakanlık destekli gelen para ile yapıldı. Para sadece bisiklet yolu için geldiğinden mecburen bu işte kullanıldı. Yoksa kimin aklına gelirdi Ünye’ye bisiklet yolu yapmak.

Kaldı ki, Enver Yılmaz döneminde kurulan halka açık bisiklet istasyonları ve yüze yakın bisiklet kaldırıldı, yok edildi.

Bakın ne oldu bu bisiklet yolu işinde? Çalışma Otogar’dan başladı geldi Tabakhane Köprüsünün doğu yakasında durdu. Köprü atlandı, batı yakasından yola devam edildi. Orada 60-70 metre uzunluğundaki köprünün yan tarafındaki yaya yoluna ilave bir bisiklet güzergahı yapılmadı.

Dedik ya bisiklet yolunun parası Bakanlık destekli idi, yapıldı. Ama köprünün kenarında yapılacak işin parası OBB’den çıkacaktı. İşte bu yüzden yapılmadı. Bu işe gidecek para ne olabilirdi ki? OBB’de günlük içilen çay parasından daha az tutardı. Ama Hilmi bey aldırış etmedi, yapmadı orayı.

Ancak yıllar sonra bakın dün ne oldu?

Hilmi Bey, OBB Başkanlığı için yeniden aday ya… Bu aralar proje yağmuru yağdırıyor. Tabakhane Deresi için de proje açıkladı. Dere boyu rekreasyon projesi bu.  Gerçi açıkladığı projede maliyet belirtilmemiş ama ben bir mühendise sordum, bu proje kaça çıkar diye… Oradaki kamulaştırma, yol alt yapısı dahil en az 150 milyon TL tutar dedi.

Ünye’de kim inanır bu projeye… Tabakhane Deresi kenarına yapılması gereken üç kuruşluk bisiklet güzergahını yaptırmayan Hilmi Güler, 150 milyon harcayacak ta böyle bir proje yaptıracak öyle mi? 

Ünye’ye layık gördüğün muamelelerle çok kırdın, Ünyelileri çok ama çok üzdün Hilmi bey.

Biz, bize yapılan bu muameleleri içimize yazdık, hafızamıza kazıdık, asla unutmayız.

**********          **********           *********

Haftaya kadar hoşça kalın değerli okurlar…

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593