FATMA CANBULAT ERDEM


Ünye’nin Şifalı Kumundan Elinizi Çekin!

Mavianne


Karadeniz Sahilinde kalan 26 km olmasıyla övündüğümüz tek doğal sahil Ünye’de. Malumunuz her yer dolgu alanı, kumun ve denizin üzerini beton ile kapamak bir salgın gibi yayıldı Karadeniz sahilinde. Beton sevici bir millet olduk ne zamandır, yazlıkların bile toprağına, çimine, bahçelerine beton dökmeyi marifet sanıyoruz. Çimlerin üzerine masamızı koyup ayaklarımızı toprağa basmak yerine, verandanın taş zemininde terlikle oturuyoruz. Bu nedenle hep gergin, negatif enerji yüklü insanlara dönüştük.

Ünye kumu çok özel ve değeri bilinmesi gereken bir yapıda. Bu özel manyetik siyah kum, içinde bulundurduğu mineraller ve bileşenlerin zenginliğiyle dikkat çekiyor. İnsan vücudundaki biyoenerjiyi düzenlediği, ağrılara iyi geldiği, romatizmal hastalıklara şifa olduğu binlerce yıl öncesinden biliniyor. Ayrıca, insan vücudunun bağışıklığını düzenleyen timüs bezini onarma özelliği olduğu yapılan araştırmalar sonucu tespit edilmiş.

Ünye’nin manyetik siyah kumundan sanatsal ürünler yapan Jeofizik Mühendisi Orhan Yiğit, yaptığı kolyelerin siklon enerji oluşturarak, vücuttan negatif enerjiyi uzaklaştırdığını pozitif enerjiyi çektiğini ve bu sayede stresi azalttığını ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylüyor. Geçmiş yıllarda da Ünye’nin manyetik siyah kumuna gömülerek doğal tedavi yoluyla şifa kazanmaya çalışan atalarımızın olduğu biliniyor.

Tüm bu tarihi ve doğal değerlere kıyılacağını düşünmek istemiyorum. Bu nadide özel kumsala beton dökülmesi gerçekten de bir çevre faciasıdır. Çevre düzenlemesi adı altında Atatürk Parkı civarında başlanan projeyi bizzat gördüm geçen hafta Ünye’deyken. Yalı kahvesi tarafındaki kumsala kesinlikle dokunulmaması ve doğal hali ile kalması gerektiğini düşünüyorum. “Doğamıza, çevremize sahip çıkmanın Partisi Olmaz!” Nasıl Çamlık’ta yapılacak düzenlemeye çevre ve doğal güzelliklerin korunması adına karşı çıktık ve proje durduysa, bu projenin de gerçekleşmemesini hep birlikte sağlamalıyız.

Bu değerli sahilimizi, kumsalımızı, kum otunu- ki bu ot çok kıymetli, rüzgârdan kalkan kumun şehre gelmesini engelliyor- korumak boynumuzun borcu olmalı. Eskiden olduğu gibi, kumsalımızda kum futbol turnuvasının yapılmasını, kumsal voleybolu oynanmasını, kumun üzerindeki küçük balıkçı teknelerinin güzel Ünye manzarasına katkı sağlamasını istiyoruz. Çocuklarımız kumun üzerinde oynamalı, ne olduğunu bilmediğimiz Bocce Parkuru yapılıp da kumumuz ziyan edilmemeli. Doğal yapısı korunarak, çevre temizliği yapılmalı, bakımlı ve sağlıklı hale getirmek için projeler geliştirilmeli.

Ünye'yi Karadeniz’in incisi yapan en önemli özelliği uzun kumsallarının olması ve bu kumsalların şifalı manyetik siyah kumlarla kaplı olması değil mi? Ünyeliler olarak sahilimize, kumsalımıza sahip çıkmak hepimizin görevi olmalı.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593