Taner TÜRKEN


Uzmanlar Uyarıyor, Dizde Kireçlenmeyi Hafife Almayın!

Uzman Fizyoterapist


Günlük yaşamı olumsuz etkileyebilen diz ağrılarının birçok sebebi olabilir. Uzmanlara göre hareketsizlik diz ağrılarının bir nedeni olabileceği gibi aşırı fiziksel aktiviteler de bu ağrılara yol açabilir. Öte yandan aşırı kilo, ayakla ilgili birtakım sorunlar, kireçlenme (osteoartrit) ve menisküs problemleri dizle ilgili sorunlar yaşamanıza yol açan faktörler arasında...

Diz ekleminin vücuttaki en büyük  ve en karışık eklem olan diz eklemi, özellikle ileri yaşlı grupta, inaktif bireylerde ve sporcular gibi fiziksel aktivitesi yüksek bireylerde en sık yaralanan eklemler arasında yer aldığını söyledi.

Diz Eklemi Yaralanmalarının Birçok Sebebi Var

Diz ekleminin içinde bağlar, menisküsler, kıkırdak doku, eklem sıvısı gibi birçok yapı bulunmakla beraber hemen hemen her yapıdan kaynaklı yaralanmalarla karşılaşılabilir. Vücudun uygunsuz ekonomik ve ergonomik kullanımları, aşırı yüklenmeler, travmalar, tekrarlayan zorlamalar bu yaralanmalara sebep olabilir.

Obezite diz yaralanmaları için önemli bir risk faktörüdür ve sadece 5 kilo vermenin bile ileride oluşabilecek diz kireçlenme riskini yüzde 50 azaltabildiği belirtilmektedir. Obeziteyle mücadelede fiziksel aktivite ve spor, beslenme danışmanlığı, gerektiğinde stresle başa çıkmak için psikolojik destek gibi çok disiplinli yaklaşımlar kullanılmalıdır.

Diz eklemi yaralanmalarının altında yatan hazırlayıcı faktörlerden biri de ayakla ilgili sorunlardır. Yanlış basış, ayak yapılarına dengesiz yük aktarma, düz ya da yüksek tabanlı olma, uygunsuz ayakkabı kullanımı, uzun süreli topuklu ayakkabı giymek, asfalt gibi sert zeminde yapılan antrenman ya da sabah koşuları diz eklemi yaralanma riskini artırabilir. Yapılması gereken ayak ve yürüyüş analizi sonucunda bir tabanlık kullanımı ve uygun ayakkabı konusunda bilinçlendirmedir. Şok absorban, yumuşak tabanlı, ayağı ve arkı destekleyen, ön tarafı geniş ve esnek spor ayakkabılar tercih edilmelidir."

"Kireçlenme Birkaç Yıl İçinde Yavaş Yavaş Gelişir"

Toplumda en sık görülen yaralanmalardan birinin de halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrittir. Kireçlenmenin temel problemi eklem kıkırdağının yıpranmasıdır. Yıprandığında ise kemiğin alt bölümü örtüsüz kalır ve kemik kemiğe sürtünmeye başlar. Kıkırdak dokuda sinir ağının olmaması, yıprandığında bizim için bir alarm olan ağrı uyarısını vermemesine ve kıkırdağın iyice tahrip olup artık kemik sürtünmeleri başladığında kişinin ağrı duymasına neden olur. İşte bu durum tedavi sürecinin başlamasını geciktirmektedir. Mutlaka uzman bir fizyoterapiste danışıp gerekli yöntemler uygulanmalıdır.

Merkezimizde Fizyoterapi Alanında Kireçlenme İçin Neler Yapılmaktadır?

Gtos Terapi

Manuel Terapi

Elektroterapi uygulamaları

Kinesiotape uygulaması

Granston terapi

Yumuşak doku mobilizasyonalrı

Footbalance ortopedik tabanlık uygulaması

Kişiye özel egzersiz ve güçlendirme programı ile danışanlarımıza daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sunabiliriz.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593