RECEP ÖZCAN


Yalnızlık İçinde


Yalnizlik veya yalniz kalma, bir insanin bosluk duygusuyla karisik kendini dünyadan kopmus hissetme duygusudur. Yalnizlik, arkadas eksikliginden veya baskalariyla birlikte olma arzusundan daha da öteye giden bir duygudur. Sosyallesememe durumudur. Kendisini istemeden sürekli yalniz oldugunu hissetmesi, anlasilmadigi hissiyle toplumdan ve kendinden kaçmasidir.

Her birey yalnizligini kendine göre yasar. Bu baglamda yalnizligin tanimi da kisiden kisiye degisir.  Diger tanimlar: kisinin var olan iliskileri ve olmasini istedigi iliskiler arasindaki uyumsuzluk ve buna bagli hosnutsuzluktur; kiside ait olamama duygusu ve azalmis sosyal destek; paylasimin olamamasi, yasanan deneyimden farkli bir deneyime özlem; digerlerine ihtiyaç duymaya ragmen yalniz olma; bosluk ya da için bos olmasi hissi olarak ifade edilir. 

Insanin bu dünyada yalniz yasama, hayatini yalniz devam ettirmesi olasi degildir. Hatta öbür âlemde bile degildir. Bu nedenle Allah cc esli olarak yaratmis, es verilecegi müjdelenmistir. Yalnizlik insan için olmadigini ortaya koymustur.

Araf süresi 189 ayette; “Allah, insani bir tek nefisten yaratan ve kendisiyle huzur ve sükûn bulsun diye esini de ondan var edendir.”  buyurulmustur. Hz. Âdemin Cennette her imkâna sahipli yasamasina ragmen yalnizliginin giderilmesi, bir hüzün giderici, bir sükûn saglayici olarak Hz. Havva bir es olarak yaratilmistir.

Insan, dogasi geregi baska insanlarla iliski içinde olmaya, birlikte yasamaya, sevmeye, sevilmeye, paylasmaya ihtiyaç duyar. “Can sikintisi” ya da “ yasama sevincinin olmamasini” dostlari ile paylasarak ortadan kaldirabilir.

Insan sosyal bir varliktir. Saglikli bir birey olarak yasamak için dogumuyla birlikte hayat boyu baska insanlarin varligina ihtiyaç duyar.

Sanayilesmenin insan hayatini kolaylastirir diye düsünmeye basladik. Teknoloji gelistikçe yapilan isler kisa zaman içinde yapilmaya, problemler çözülmeye baslandi. Sanayilesme ve teknolojik gelismeler bizi yalnizliktan, çaresizlikten kurtararak mutlu, sevinçli, huzurlu, sikilmadan, kimseye muhtaç olmadan yasanacagi ümidimiz üst seviyeye çikmistir. Fakat baska sorunlar ortaya çikmaya basladi.

Sanayilesme saglik sorunlarini, teknolojik gelismeler ise kendisine bagimli hale getirdi. Su anda internet sayesinde bilgisayarlara, akilli telefonlara, tabletlere, televizyonlara bagimliligimiz, bizi yalnizliktan almak yerine daha da arttirmistir. Yaptigimiz isleri kisa zamanda yapacak, kendimize zaman ayiracak, o zaman içinde yalnizliktan kurtulacak huzurlu olacaktik. Fakat hiçte öyle olmadigi baska sorunlardan dolayi ümidimiz baska bahara kaldi.

Internetle birlikte sanal âlemin içine girildi. Mesguliyetimizi gidermek yerine daha da artirdi. Bununla yalnizliktan kurtulacagiz ve ihtiyaç duydugumuz insanlara sanal sohbetlerle giderebilecegimiz düsüncesi bizi sevindirdi. Ailenin en küçügünden en büyügüne internetle sanal âlemde yasamaya basladik. Sanallasmak insani mutlu etmesi gerekirken kendini sanal bosluk içinde hissetmeye basladi. Sosyallesme, sosyal suçlar islenmesine sebep oldu, insanlar zarar görmeye basladi.

Asiri internet kullanan kisilerde yalnizlik hissi, depresyon ve kendi kendine yetememe duygularinin yogun oldugu tespit edilmistir. Bunlardan en fazla görüleni yalnizlik hissidir. Daha da önemlisi intihar riskinin artmasidir.

Yalnizligin yasi yoktur. Hepimiz yasamimizin belli dönemlerinde kendimizi yalniz hissetmisizdir. Gerçekte yalniz olmakla yalnizlik hissetmeyi birbirinden ayirmak gerekir. Yalnizlik duygusuna genelde diger insanlardan kopma, mutsuzluk ve çaresizlik hissi de eslik eder. Problemli insanlarla bir arada yasamak da diger insanlardan uzaklasmaya yol açar. Yalnizliga neden olabilir.  

Yalnizligin size has olmadigini herkesin hayatinin belli bir döneminde yalnizlik hissedilir. Kendimizi yalniz hissettigimiz dönemlerde yeni düsüncelerimizi ilgilerimizi paylasilacak yeni insanlara dostlara ihtiyaç duyulur.

Yalnizlik hissiyle internete ve internet üzerinde iletisime fazla zaman ayirmaya basladiysaniz zamanla internet bagimlisi olabilirsiniz, dikkatli olmak gerekir.

Dini yasamak, hobilerle ugrasmak yalnizlik hissinin azalmasina yardimci olur. Sürekli rutin islerle ugrasmak sizi otomatige baglar yalnizlik hissini artirir, hayallerinize göz atin ve rutinden çikmak için neler yapabileceginizi düsünün.

Yalnizlik hissettiginiz dönemler pozitif bir duygu içine girmeye ve olumlu hava yaratmaya çalisin, heveslerini kiracak insanlardan ve islerden kendini alikoymaya çalisin, yeni bir seyler denemek için uygun bir zaman oldugunu düsünün.

Tirtilin her gördügü yapragi kemirdigi, doyumsuzlukla yiyip bitirdigi gibi yalnizlikta insanin içindeki umutlarini kemirerek yiyip bitirir. Yalnizlik çirkinine bakmaktan gözlerini çek ki yönünü isiktan yöne çeviren ayçiçegi gibi umut isigina bakarak hayatini devam ettirebilesin.

 

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593