FATMA CANBULAT ERDEM


Yaratıcı Drama Nedir?

Mavianne


“Yaratıcılık zekânın eğlencesidir" demiş Einstein. Yaratıcılık ve hayal gücünün önemli bir meziyet olduğunu düşünüyorum. Yaratıcı Drama Öğretmeni arkadaşım Neriman Şirin ile yaptığımız röportajda bu konuda birçok bilgi öğrendim. Drama’da hedefin çocukların ve büyüklerin yaratıcılığını ve hayal gücünü canlı tutmak olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle çocukların dikkat, algılama, dinleme, konuşma, bedenini de kullanarak anlatma ve yorumlama gibi iletişim becerilerinin geliştirdiğini söylüyor.

Drama’nın her yaşta çok güzel olduğuna değiniyor. On iki hafta boyunca drama dersi alan Üniversite öğrencileri ile yapılan araştırma sonucunda "oyunun önemi anladım, arkadaşlık ilişkilerinin geliştiğini gördüm, daha farklı bir öğretmen nasıl olurum onu öğrendim" gibi yorumlarla karşılaşmışlar. Neriman Şirin’in sloganı ise; “Oyun Her Yaşta Güzeldir” "Her zaman olmalıdır". Yaratıcı Drama’nın her zaman olması gerektiğini ve çocuklar üzerindeki etkilerinin gerçekten çok değerli olduğunu söylüyor

Drama ile, çocuklara oyun oynatarak, soyut, teorik olay ve kavramların anlaşılıp somutlaştırılmasına yardımcı oluyor. Soyut kavramları öğrenmeye örnek olarak "Duygusal Balonlar" oyununu veriyor. “Öncelikle balonları şişirin ve üzerlerine sadece pozitif duygular yazın. Müzik başladığı anda, çocuğunuzla beraber hareket ederek bütün balonları havaya atmaya başlayın. Müzik sona erdiğinde ise, önce elinizde kalan balonun duygusunu tahmin etmeye çalışın, sonra balonun üzerinde yazılan duygu ile ilgili hislerinizi karşılıklı konuşabilirsiniz.”

Drama yaşayarak, eğlenerek öğrenme yöntemi, yapılan atölyelerde çocuğu sürekli aktif bir şekilde düşünmeye sevk ediyor, rahat bir şekilde duygularını, düşüncelerini ifade etmesi için ortam hazırlıyor. Çocuğun, yaratıcılığı ve hayal gücü besleniyor, farklı bakış açıları kazandırıyor.

Büyüklere Drama’nın da “oyun her yaşta güzeldir” fikrinden hareketle yapıldığını ve bu çalışmalarda katılımcıların atölyeden çok zevk aldığını “drama anlatılmaz yaşanır” dediklerini ifade ediyor. Benim de bizzat katıldığım “Büyüklere Drama Atölyesi” çocukluğumdaki enerjiye ve mutluluğa bir dönüş oldu adeta. Balonlarla oynamak, çeşitli drama oyunları, canlandırmalar ile farklı duygularımı ortaya çıkarmak, ruhuma ve bedenime gerçekten çok iyi geldi. Sizin de denemenizi öneririm.

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593