YAŞAR KARADUMAN


Yeni Yıl, Noel, Hindi ve Noel’in çıkış noktası Hz. İsa’nın Doğumu


Yeni yil, Noel kutlamalari, çam agaci, yilbasi ve Noel yemeginde hindi yenmesi, bir kesimin bunlari günah saymasi, yilbasi ile Noel’in birbirine karistirilmasi, Hristiyan dini, Isa’nin çarmiha gerilmesi, göge yükselmesi Müslüman inancinda çarmiha gerilmeyip dogrudan göge yükselmesi bir benzerinin  çarmiha gerildigi  seklinde  günümüze kadar gelen inanç ve tartismalarin ana kaynagindaki Hz Isa’nin bugün Filistin Topraklari içinde kalan Roma Imparatorlugunun Yahudiye Eyaletinin Beytüllahim-Betlehem kentinde dogduguna, inanilir.

Hz. Isa hakkinda bilgiler az ve tartismalidir, dogumun nerede gerçeklestigi tam bir sir, insanoglu iki bin yildir bu sir üzerinde teoriler gelistirmis ama hiçbir sonuca varamamistir. Bir diger sir da Hazreti Isa'nin hangi tarihte dünyaya geldigi.

Hristiyan dünyasi Isa'nin 0 'sifir' yilinda yani Miladin basladigi tarihte dogduguna inaniyor. Incil'deki tariflere göre kesin olan bir sey var o da Isa'nin MÖ 4 – MS 6 yillari arasinda dogdugu Islam dünyasinin büyük bölümünün inandigi tarihtir.

Yuhanna, Matta ve Luka adli Isa’ya ilk inanan havarilerin yazdiklari Incillerde az da olsa Hazreti Isa'nin dogumu anlatilir ve havarilerden Luka’nin yazdigi Incil’deki bazi bölümler  Kuran-i Kerim ile uyusur.. Luka incilindeki yazilanlar Kuran-i Kerim'deki gibi Cebrail'in Meryem'e görünüsü ve ona bir erkek çocugu getirdigini söylemesi buna karsilik Meryem'in korkusunu anlatir.

Diger sir da hangi tarihte dünyaya geldigidir. Hristiyan dünyasi Isa'nin sifir yilinda yani takvimin basladigi tarihte dogduguna inanir.

Tarih konusunda kutsal kitaplarda verilen ipuçlari hem farkli hem de net degildir. Incil'deki tariflere göre Isa'nin MÖ 4–MS 6 yillari arasinda dogdugu anlasilmaktadir.

 

Kur'an'a Göre Hz. Isa'nin Dogumu 
Kur'an'i Kerim'de Hz. Isa'nin dogumu, Meryem Suresi'nde söyle anlatilmistir:

“Biz, ona Cebrail'i göndermistik de ona tam bir insan seklinde görünmüstü.  Melek Cebrail, “Ben Rab'bin elçisiyim, sana tertemiz bir çocuk bagislamak için gönderildim, dedi böylece Meryem çocuga gebe kaldi. 

24-25 Aralik gecesi, Katolik, Protestan, Süryânî ve Rumlara göre Hazreti Isa'nin dogum günü kabul edilir. Rus, Balkan ve Ermeni kiliseleri dogumunu 6-7 Ocak gecesi kutlar.

Hristiyan tarihçi ve teorisyenlerin çogu, Isa'nin  "Halki isyana tesvik etmek" suçuyla, Yahudi din adamlarinin tahriklerine kanan Roma Imparatorlugu'nun Yahudiye eyaletinin valisi Pontius Pilatus'un emri ile Kudüs'te 33 yasinda yani MS 33 yilinda çarmiha gerildigini yazar.

Kurani Kerimde Hz Isa’yi anlatan sureler:

 Yahudiler, Isa’yi öldürmek için, tuzak kurdular; Allah da onlarin tuzaklarini bozdu. Allah, tuzak kuranlarin, hilekârliga karsi ceza verenlerin, en güçlüsü, en hayirlisidir. [Kur’an-Al-i Imran suresi  54] (Allah buyurmustu ki: Ey Isa, seni nezdime yükseltecegim) [Al-i Imran 55]”
(Allah’in resulü Meryem oglu Isa’yi öldürdük dedikleri için yahudileri lanetledik. Onlar Isa’yi öldürmediler, asmadilar da. Öldürülen, kendilerine Isa gibi gösterildi.) [Kur’an Nisa Suresi 157]
(Dogrusu Allah onu [Isa aleyhisselami] kendi nezdine kaldirmistir.) [Nisa Suresi 158]

Hz. Isa  çarmihta  mi öldü?

 Hristiyanlar Hz. Isa’nin çarmihta öldügüne çarmihtan alinip gömüldügüne ve gömüldügü yerden dirilerek göge yükseldigine inanirlar. Kuran ise çarmihta bir benzerinin öldügünü Hz. Isa’nin çarmiha gerilmeden gökyüzüne çekildigini yazar.

Hristiyan inancinda Hz. Isa çarmiha gerildigi cuma gününü izleyen pazar gününde mezarinda dirilmistir.. Paskalya Bayrami, Isa'nin dirildigine inanilan 3cü gün kutlanir.

Hz. Isa hakkinda dogru bilgiye ulasabilecegimiz yegane kaynak,  Kuran'dir. Hz. Isa, Hasta ve sakat insanlari, iyilestirmis, dogustan kör olanlarin gözlerini açmis ve ölüleri diriltmistir. Bu mucizeler Kuran ayetlerinde haber verilmektedir.

Hangi ayda dogdu?
Hristiyanlar arasinda da dogumu konusunda ay-gün tam bir anlas
ma yoktur. Luka Incili'ne göre Isa’nin dogdugu zaman çobanlar çayirlarda sürülerini otlatmakta idiler. Bazi kaynaklara göre 15 Nisan’da dogmustur. Kur'an'a göre Meryem, hurmalarin taze oldugu bir zamanda dogum yapmistir.

Bazi kaynaklara göre Hz. Isa 24 Aralikta degil de 6 Ocakta dogmustur, bu nedenle bazi Ortodoks kiliseleri Noel’i yani dogumunu 6 Ocakta kutlarlar.  Bugün Hz Isa’nin dogumunda kullanilan çam agaci, Noel baba figürü, hindi yemek, çocuklara hediyeler vermek gibi simgeler sonradan uydurulmustur, bu konular gelecek yazilarda islenecektir.

Asil Incil Kayip mi?

 Hz. Isa'nin teblig ettigi Incil, günümüzdeki Incil degildir. Hz. Isa’ya indirilen Incil’in orijinali bu­gün mevcut degildir. Günümüzdeki dört Incil, havarilerden Matta, Yuhanna, Luka ve Markos’un eliyle yazilmis kitaplardir.

Matta, Hz Isa ile gezerken gördüklerini, Luka Hz. Isa ile basindan geçen olaylari, Yuhanna, Markos... yine Hz. Isa ile olan anilarini, ayni olayi, birbirine zit olarak anlatirlar.

Matta’nin Incili, Matta, Hz. Isa’yi son senesinde görmüs, ona inanmistir. Ondan sekiz sene sonra Incil’ini Ibranice yazmistir.

Luka Incili: Luka, Hz. Isa’yi görmemistir. Incil’ini Hz. Isa’dan 40 yil sonra yazmistir.

Markos Incili: Markos, Hz. Isa’yi görmemistir. Hz. Isa’dan 50 yil sonra üçüncü Incili Latince yazmistir. Kötü huylardan kurtulmayi anlatir.

Yuhanna Incili: Yuhanna, Hz. Isa’nin talebesidir. Incil’ini Hz. Isa’dan 50-60 sene sonra Samos’ta Yunanca yazmistir.

Hz. Isa gerçek Incil’de kendisi halka neyi anlatiyordu, bilinmiyor bu Incil kayip, yani Hz Isa’nin anlattiklarini toplayan Incil ortada yok.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593