YAŞAR KARADUMAN


Yeni yıl ve Kırmızı Çamaşırlar


Bugünkü köse yazisinda konumuz yine yeni yil kutlamalari, Noel ve yeni yilda  gelenek haline gelen olan kirmizi iç çamasirlari giyme modasi.

Önce, gelecek 2022 yilinin tüm insanliga ve ülkemize baris ve mutluluk getirmesini dilerim.

Yilbasi kutlamak günahti, degildi tartismalari arasinda bir yili daha bitirdik birkaç gün sonra herkes yilbasini bir sekilde kutlayacak umarim kimse dinden çikmaz.

Bir aydir bu konuyu isliyoruz..

Bir aydir birçok yazar da bu konuyu isliyor.

Yilbasi kutlamak günah degildir.

Bizim kutladigimiz Noel degildir.

Biz Noel bilmeyiz

Biz Müslümaniz

Noel Hristiyanlarin Hz. Isa’nin dogumunu kutladigi yilbasindan ayri dinsel bir törendir.

Bizim kutladigimiz ise yilbasidir.

Yilbasi bütün dünyanin kutladigi bir eglencedir, dogum günü anneler günü, babalar günü gibi.

Bu günler de bati’dan alinmistir, anneler günü kutluyoruz batidan alinmistir, kutlarsak onlara benzeriz, onlara benzemek onlarin yaptiklarini yapmak günahtir gibi bir mantik olmaz.

Kiyafetlerimiz de bati’dan Hristiyanlardan alinmistir, ceket, pantolon Fransizlardan alinmis Fransizca kelimelerdir. Gömlek Fransizlardan alinmistir, tayyör, tisört, abiye yabanci kelimelerdir Hristiyanlar giyiyor diye biz giymeyecek miyiz? Daha iyi Müslüman olmak için Arap kiyafetleri çarsaf peçe mi giyelim.

Bindigimiz araba, kullandigimiz cep telefonu, televizyon  Hristiyan bulusudur, bunlari kullaninca  günaha mi gireriz?.

Isterseniz siz bunlarin hiç birini kullanmayin bir deve satin alin ona binin.

Yilbasi ile is bitiyor mu?

Bir çok yiyecek maddesi, bir çok yiyecek katki maddesi bir çok deterjan çamasir tozlari Hristiyan bulusudur ve hepsinin de içinde Islamin  sidetle  karsi çiktigi ve günah saydigi domuzdan elde edilmis katki maddesi vardir.

Siz isterseniz çamasirlarinizi gidin dere kenarinda kille yikayin, telefon kullanmayin kizilderililer gibi dumanla haberlesin, taksiye otobüse binmeyin duraklarda deve bekleyin.

Yedigimiz yogurtlarda, sütte, islenmis et ve tavuk ürünlerinde ve sebzelerde büyümesi için kullanilan katki maddeleri gübreler, tohumlar, hormonlar, tavuklara yedirilen yemlerdeki katki maddeleri hep Hristiyan ülkelerin yaptiklari be bize sattiklari yine içinde  hayvanlarin yenmesi dinimizde haram sayilan uzuvlarindan elde edilmis ürünlerdir,siz takmissiniz hindiye ve yilbasina,  bunlardan haberiniz var mi?

Böceklerin kanindan elde edilen meyve sulari çocuklarinizin yedigi renkli sekerle dahil her seye konulan katki maddesinden haberiniz var mi?

Hasta oldugunda kullandiginiz ilaçlarin tamami Hristiyan ülkeler tarafindan bulunmus ve üretilmis bize yutturulmaktadir, bunlarin içinde afyon, esrar, alkol, böcek kani, domuz yagi alkol ve Müslümanlarin yemesi yasak olan hayvanlardan elde edilmis maddeler vardir haberiniz var mi?

 

Is yilbasi ile bitmiyor

Bunlari da Okuyun..

Alisverisimiz çogunlukla hileli, ürettigimiz her sey hileli, yalancilik, faizcilik zina bizde diz boyu, küçük çocuklara istismar bizde diz boyu. Çocuk yasta gelinler bir bir intihar ediyorlar, Bunlar konusunda söyleyecek bir seyiniz yok mu?

Görüyorsunuz ki is hindiyle, yilbasi ile bitmiyor, onlardan çok daha önemli seyler var.

Ülkemiz dört taraftan sarilmis durumda yüz yil önce basaramadiklari Sevr anlasmasini tekrar hortlattilar . Birlik olup bu güzelim ülkeyi tekrar eski mutlu günlerine tasiyacagimiza baska is kalmamis gibi, yilbasi ile, hindi ile Noel ve  kirmizi donla ugrasiyoruz. 

 Insanlarimiz Arap kültürü ve adetlerini din saniyorlar. Onlarin kendilerine bile faydasi yok, o ülkelerde insanlar   bilgisizlikten, cahillikten kiriliyorlar, onlarda her sey yasak, dünyada saygi gören bir tek Islam ülkesi yok. 

Kirmizi Çamasirlar ve Yilbasi

Yilbasinda bir de uydurma kirmizi don hikayesi var. Uzun yillar kaldigim Avrupa ülkelerindeki bu çilginlik nihayet ülkemize de geldi.

O gece kirmizi iç çamasirlari ile yeni yila girmenin ugur getirecegine inanilir.

Aslinda durum öyle degildir. Kirmizi don ugur falan getirmez.

Bu da bir kurnazliktir, nasil mi?

Bakalim..

Eskiden ve hala Anadolu’nun bazi yerlerinde "Don" sözcügü her türlü giysi için kullanilirdi. Bazi Türk lehçelerinde buna Urba, Esvap, Partal, Paltar ve Çaput’ta derler.

Daha sonra dis giysilerimiz için Arapçadan "Kiyafet" sözünü aldik. "Don" sözcügü, içe giyilen, önce "iç donu" olarak, sonra dogrudan "don" olarak anlam kaymasina ugradi.

Don kelimesinin asli Orhun yazitlarinda “Ton” olarak geçer Uygur Türkçesinde “Tonanmak” giyinmek olarak geçer. Bu Donanmak olarak  bugün Anadolu’da kullanilir çok süslü giyinen insanlara “ Yine donanmisin” denir. Yine Anadolu’da “Don, pantolon anlaminda kullanilir.

Fransizcadan aldigimiz "Atlet", ile Italyancadan gelen  "Fanila" gibi sözcükler yayginlasinca, "Don" yalnizca alta giyilen iç giysisi olarak kaldi, kadinlarin giydigi don sonradan Fransizca’dan alinma "Külot" oldu.  Fransizca Culotte- Külot aslinda kisa pantolon demektir. 

  

Her Yilbasi Kirmizi Don

Her yilbasi yaklastiginda çarsi pazar esnafi, dükkanini kirmizi iç çamasirlari ile doldurur. En ucuzundan en pahalisina, kadar ortalik kirmizi dondan geçilmez,  sokaktaki isportacilara, kadar dantellisinden desenlisine kadar her taraf kirmizi don olur.

 

Kirmizi donun bir de hikayesi var

Yil 1956...

Iflasin esigine gelen Amerikali iç çamasiri saticisi Henry George'un deposu kirmizi külotlarla doludur. Çünkü kadinlar kirmizi yerine hep siyahi tercih etmektedir.

George çalisanlari ile bir toplanti yapar. Yilbasindan iki hafta önce etraflarindaki bütün kadinlara kirmizi külot hediye ederek, bunun onlara sans getirecegini söylemelerini ister.

Kirmizi külotun sans getirdigi hikayesi fisilti gazetesi sayesinde kisa sürede kulaktan kulaga yayilir.

31 Aralik günü Henry George'un deposundaki kirmizi donlar tükenirken, yeni bir gelenek de ortaya çikmis olur.

Ve bu yalan, 50 yil içinde bir inanç haline gelir.

Yeni yiliniz kutlu olsun..

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593