DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Yeni Yıl Sizin Yılınız Olsun

Diyetisyen


2023 yılının son günlerindeyiz. Bir yılı arkada bırakırken, yepyeni bir yıl bizi bekliyor. Önceki yıllarda kendiniz için harekete geçmemiş olabilirsiniz. Sağlıklı beslenmek adına; işinizi, hayat temponuzu, ailenizi veya herhangi birçok şeyi düşünerek kendiniz için adım atmayı ertelemişsinizdir. Maalesef, birçoğumuz için adım atmak pek kolay olmuyor. Oysa ki, önümüzde kendimiz için başlangıçlar yapabileceğimiz zamanlar var. Ertelemek yerine, hemen harekete geçerek ilk adımı atabilirsiniz. Atacağınız küçük adımlarla daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanabilirsiniz.

Öncelikle bir hedefiniz olsun ve kendiniz için ne yapmak istediğinize karar verin. Örneğin 90 kg ağırlığında iseniz, kendinize kısa vadede hedefler belirleyin, bu yıl sonunda 80 kg olmak istiyorum gibi… Sonrasında, 88 kg olduğunuzda hedefinize adım adım yaklaştığınızı hissetmek sizi motive edecektir. Sadece kilonuz olarak da değil, herhangi bir sağlık probleminiz varsa bunun da sağlıklı beslenmeyle birlikte daha iyiye gitmesi gibi bir hedefiniz de olabilir. 

Hedefinize ulaşmanız için önünüze çıkabilecek engelleri düşünün. Mesela, iş yaşantınız diyet yapmanız için size zorluklar yaşatıyorsa, çözüm üretmeye çalışın. Dışarıdan yiyeceğiniz fast food yiyecekler yerine, evden götürebileceğiniz taşımalık ve pratik yemekler de sağlıklı bir beslenme adına yapabileceğiniz bir alışkanlık haline gelebilir. Eğer, spor yapmaya vaktiniz yoksa; işe arabayla gitmek yerine yürümek, asansör kullanmak yerine, merdiven kullanmak bile günlük fiziksel aktivitenizi arttırıcı yönde olacaktır. Bunlara ek olarak, kızartma yöntemiyle pişirilen yemeklerin tüketiminden kaçınmak, paketli ve işlenmiş yiyecekleri tüketmemek, bunun yerine; fırın, ızgara veya buhar gibi pişirme yöntemlerini deneyerek, kuru yemiş veya kuru meyveler gibi atıştırmalıklar tüketerek bile hem aldığınız kaloriyi azaltmış hem de kendinize sağlıklı bir tercih yapmış olursunuz.

Sağlıklı bir beslenme adına, sabah kahvaltılarınızı atlamamanız, mevsiminde sebze ve meyveleri tüketmeniz, beyaz ekmek, pirinç, makarna gibi besinlerden uzak durmanız ve bunlar yerine tam tahıllı ekmekler, kuru baklagil, bulgur gibi yiyecekleri günlük beslenmenize eklemeniz, su tüketiminizi ihmal etmemeniz ve fiziksel aktivitenizi arttırmanız yeni bir yılda yapacağınız güzel değişikliklerden olacaktır.

Tüm yapacağınız değişikliklerin gerçekleşmesi için tek bir yol var. Kendinize inanın! Bu zamana kadar zor geçirdiğiniz günleri ve yaşadığınız olumsuz durumları nasıl atlattığınızı kendinize hatırlatın. Kendinize inanın ve güvenin. Öz güveninizi kırmayın ve dış etkenlerin de bunu etkilemesine izin vermeyin. Amaçlarınız için çabaladıktan sonra hedefinize ulaşabileceğinizi asla unutmayın. Yeni bir yılda kendiniz için başlangıç yaparken, bir diyetisyenden destek alabilirsiniz. Sizin beslenme alışkanlıklarınıza, günlük yaşantınıza, iş temponuza göre sağlıklı bir beslenme programı oluşturmanın yanı sıra, size her zaman destek ve motivasyon sağlamak için yanınızdayız. İletişime geçmek için 0533 255 85 95 numaralı telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz. Hepinize sevdiklerinizle beraber mutlu, sağlıklı ve huzurlu bir yıl dilerim.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593