YAŞAR KARADUMAN


Yılbaşı Hindisinin Başına gelenler Hindiye Neden Turkey diyorlar?


Her sene yilbasi yaklasirken bir tartismadir baslar,  Müslüman yilbasi kutlamaz, Müslüman hindi yemez, Müslüman çam süslemez, Müslüman kirmizi don giymez.

Baska hiç is yokmus bunlarla ugrasir, sade vatandasin aklini karistirlar,

sanki Müslüman olmak bunlarla sinirli.

Yalan söylemeyin, faizcilik yapmayin, öldürmeyin, zina yapmayin, küçük kiz çocuklari ile  evlenmeyin, demiyorlar, bütün dertleri, yilbasi , çam agaci ve  hindi.. Bütün mesele bu mu yani? Birakin isteyen istedigini yesin.

 

Yilbasi –Hindi ve Yasaklar

Yilbasi kutlamanin dinle, Müslümanlikla, Hristiyanlikla bir ilgisi yoktur,  dinsizi, inanani, mecusisi, yahudisi, budisti, ateisti, hep yeni yili kutlarlar, dünyada yeni yil kutlamalarindan daha fazla kutlanan baska bir gün yoktur.

Kuran’da bu tür bir yasaklar listesi yoktur, yilbasini kutlamanin, hindi yemenin, anneler günü kutlamanin, çam süslemenin dini hiçbir engeli yoktur,  bunlari yapani günahkar ilan etmek, Allah adina yasak koymak demektir ve çok daha büyük günahtir.

Bati’dan geliyor diye bir kutlamayi yasaklamak yanlistir, dogum günü gibi anneler günü gibi birçok kutlama Bati kökenlidir, hatta kiyafetlerimizde Bati’dan alinmistir, ceket, pantolon, gömlek, rok, döpiyes, tayyör, bluz Fransiz kökenlidir, bunlari giydi diye kimse dinden çikmiyor.  Siz son model cep telefonu kullaniyor son model arabalara biniyorsunuz günah olmuyor da hindi yemek mi günah oluyor?

Zaten siz yemeyin…

 

Hindi ve Hikâyesi

Yilbasinda neden hindi yenir?

Ingilizler hindiye neden Turkey diyorlar?

Yine her yilbasi geldiginde bir de hindi sorunu baslar. Yilbasinda “hindi yemek caiz degildir” derler.  Aslinda bu garip hayvanin basina gelenler pismis tavugun basina gelmemis.

 

Hiristiyanlarin, Hz. Isa'nin dogumu olarak kutladigi "Noel" yemeginde muhakkak hindi yenecek diye bir kural yoktur, hatta çogu yemez, çünkü hindi’nin yilbasi ve Noelle ilgisi yoktur, hindi büyük ve istah açici görüntüsü ile her özel sofrada adet haline gelmistir.


Sükran Günü Yemegi

Aslinda hindi Amerikalilarin Sükran Günü yemegidir. 22 Kasim Sükran Günü'nde kesilir ve yenir.

 Ingilizleri, Amerika kitasina ayak bastiklarinda onlari Kizilderililer karsilar, onlara yiyecek verir, hindi avlamasini, ögretirler. Kizilderililerin yardimi ile yeni hayatlarina baslayan Ingilizler, aradan geçen yillardan sonra ilk geldikleri gün kendilerine sofralarini açan, Kizilderililere sükranlarini sunmak için büyük bir ziyafet hazirlar ve buna Sükran Günü denir. O günden sonra her hasat sonrasinda bu yemek gelenegi sürer, 1863 yilinda Sükran Günü ulusal bayram ilan edilir.

Sükran Günü’nde 5 gün tatil yapilir, insanlar evlerinde hindilerini kizartip komsularini, dostlarini ve akrabalarini yemege çagirirlar. 

 

Türkey Bird - Türk Kusu

Bu hayvan bir gün geldi Ingiltere’de tüketilmeye baslandi, hindi Ingiltere’ye  Hindistan-Madagaskar’dan Türk tüccarlar tarafindan getirildigi için Türkiye’den geliyor sandilar ve  Turkey Bird (Türk Kusu) demeye basladilar, sonradan kusu unutuldu adi Turkey kaldi.

Bizim ise bu hayvana hindi dememizin sebebi,  Hindistandan geldigini sanmamizdi, Fransizlar da  “Poulet d’Inde” yani (Hindistan Tavugu) dediler.

Tüm bu isim kargasasinin nedeni, Kristof Kolomb’un Amerika’yi kesfettiginde burayi Hindistan zannetmis olmasindan geliyordu.

Hintliler'in ise bu hayvana verdikleri isim daha da sasirtici idi,  biz Hindistanli anlaminda hindi derken onlarda Türkiyeli anlamina gelen Turki diyorlardi.

Hindi dünyaya yayildikça ismi de daha karisik hale geliyordu, hindi Hollanda’dan Malezya’ya gittigi için Malezyalilar hindiye “Ayam Blander” yani "Hollanda Tavugu",Kamboçyalilar  "Fransiz Tavugu" dediler.

 

Hindi’nin diger dillerdeki

Adi daha da komik.

Ermenice’de hindinin karsiligi "Hint Tavugu”  anlaminda  "Hatkahav"dir.  Katalancada "Gall d’indi", Ibranicede “Tarnegol hodu” ve Poloncada "Indyk", Yunanlar ise hindiye  "Fransiz tavugu" dediler.

Hindi’nin basina gelenler bu kadarla da kalmiyordu. Hirvatlar "Puran", Hawaii dilinde "Pelehu", Portekizlilerde hindiye  "Peru"  diyorlardi

Araplar “Bizansli Tavuk” anlamina “Dik Rumi", Ruslar "Indeyka"  dediler.  Vietnam dilindeyse hindi, "Gà tây"  "Batili Tavuk" Portekizde de “Peru” ismiyle bilinmektedir.

Hollandalilar ise hindinin Hindistan'in Kalküta sehrinden geldigini sandiklari için. “Kalkoen” der, Hollandacadan bu kelime kuzeydeki Finlandiya, Norveç, Isveç ve Danimarka gibi ülkelerin dillerine geçmistir, onlarda hindiye “Kalküt” derler, Almancada da önceleri Kalkhuhn, (Kalkuta Tavugu) denirken sonralari Turkische Hahn (Türk horozu) simdilerde ise Truthahn diye bilinmektedir. Misirlilar da Türkiye'den geldigini düsünüp Dik-Rum demislerdir.

 

Hindi dünyada yayildikça

adi daha karmasik hale gelmis.

Azeriler hindiye “Hinduska”, Italyanlar  “Pavo d'indio”, Ruslar  “Indejka”, derler. Bazi ülkeler ise hindiyi ilk defa hangi ülkeden aldilarsa onlarin ismini vermisler.

Örnegin Araplar (Dik- hindi”, yani (Hint horozu) disinda) Anadolu horozu anlamina gelen”Dik- Rumi” ve Habesistan  “Etiyopya horozu” manasinda “Dik al-habas” diyorlar.

Kürtçede hindiye “Elok” ve Sam'li anlaminda “Sami”  denir. Kürtlere de hindi ilk defa Sam’dan gelmis olmali.

Hindinin en garip ismi ise Farsçada:” Buqalamun,” dur,  yani bildigimiz bukalemun.  

Bu kadar isimden sonra en yakisani bu isim olmus herhalde

 

Hindi Hakkinda Diger

Ilginç Bilgiler

Kristof Kolomb hindiyi gördügü zaman geldikleri cografyada buna benzer bir hayvan yoktu ve derhal bunlardan gemilerine yükleyip götürdüler.

19cu yüzyildan önce ise genellikle yilbasi ne Noel sofralarinda kaz yenirdi, kazlar yeterince büyük ve doyurucu olmuyordu.

Dünya hindi pazarinin yarisi 53,13 lük payla ABD ye ait Türkiye, dünyada, 18nci sirada.

Hindi Türkiye’de en çok Kandira da yetistirilir, Kandira da bütün köylerde her ailede bir hindi sürüsü vardir. Bu yörede hindinin yöresel adi “Kel"dir.

Kaynak: ÇMB (Evrim Agaci)

 

 

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593