SİBEL KURU


Yol Haritası

Psikolog


İlişkide çiftlerin yönünü kaybetmemesi çok önemli bir mesele… Olması gereken yoldan sapan çiftin, ilişkide emin adımlarla ilerlemesi, aynı yöne bakması çok mümkün olamıyor, aksine birbirlerini kaybetme noktasına gelebiliyorlar.

Her ilişkide dikkat edilmesi gereken belli meseleler var aslında. Bu konularda gerekli özen gösterildiğinde ilişkinin gücü artıyor, çiftlerin birbirini daha kolay tolere etmesi mümkün olabiliyor… Hak vermek çoğu zaman mümkün ve gerekli olmasa da birbirini anlamaya çalışmak, esneklik göstermek kolaylaşabiliyor. 

İlişkide öncelikle iletişimi kesen, karşıdaki kişiye kötü hissettirme olasılığı olan davranışlardan kaçınmak gerekiyor;

  • Kötü söz, şiddet, hakaret olmamalı. 
  • İlişki problemleri 3. kişilerle konuşulmamalı, kök aile de dahil olmak üzere sınırlar net çizilmeli. 
  • Cinselliğin önemi, aynı evi, aynı odayı ve aynı yatağı paylaşmanın önemi unutulmamalı. 
  • Geçmişte pek çok olumsuzluk yaşanmış olabilir ancak yaşanan problemleri zamanında çözmeye çalışmak ve sonrasında geçmişi gündem yapmamak çok önemlidir. 
  • İlişkide birbirinizin anne babalığına güvenmeniz ve müdahale etmemeniz gerekir.

Sağlıklı bir ailede herkesin öncelikle birey olarak kendisine nelerin iyi geleceğini bilmesi, kendi ihtiyaçlarını önemsemesi, sonrasında karı-koca olmakla ilgili ihtiyaçları önemsemesi, birlikte ilişkiye iyi gelecek yaşantılara vakit ayırması ve sonrasında da ailede çocuklar varsa anne, baba ve çocuklar olarak hep birlikte ilişkiyi güçlendirecek yaşantılara vakit ayırmaları çok önemlidir. 

  • Önce ben, sonra karı-kocalık, sonra anne-babalık şeklinde sıralama yapabilmek önemlidir. Ancak önce ben kısmını ‘sadece ben’ şeklinde algılamamak gerekir.
  • Öncelikleri doğru sıralayarak, kendimize ve birbirimize alan açmayı öğrenerek, ilişkide denge kurabiliyor olmak çok kıymetli…

İlişkide partnerinizin duymaktan hoşlanmadığı sözleri kullanmamalısınız. Bazen öylesine, şaka amaçlı ya da son derece iyi niyetli olarak söylediğimiz her hangi bir söz eşe kötü hissettirebilir. Bazen de gerçekten ona kötü hissettirmek için bazı sözler söyleniyor olabilir. Bu durum iletişimin kesilmesinden ve çiftlerin birbirinden uzaklaşmasından başka bir işe yaramaz. 

  • Eşinizin duyduğunda rahatsız olacağı kelimeleri, anlamı ya da amacı ne olursa olsun kullanmayın. 

Her ilişkide çatışmalar, anlaşmazlıklar olabilir. Ve çoğu zaman bunların çözümü beklediğimizden daha zor olabilir ve çiftler çözüm için zamana ihtiyaç duyabilir. Her hangi bir problem yaşandığında öfkeli, gergin ya da küsken konuşup o problemi çözemezsiniz. Yapmanız gereken hızlı bir şekilde barışmaktır. Fakat barışmak çözüm değildir. Ya da barışmak hiçbir şey olamamış gibi davranmak değildir. 

  • Bir problem yaşadık, öfkelendik, kırıldık ya da küstük. Şimdi barışıyoruz. Sonra her ikimiz de hazır olduğumuzda bunu doğru iletişim kurarak konuşmalı ve çözmeliyiz!
  • Problem yaşandığında bir taraf çok gergin ya da öfkeli ise ilk önce sakinleşmesi için karşımızdakine alan açmalıyız. Öfkeli olan kişi de nasıl sakinleşeceği konusunda farkındalık geliştirmelidir. 
  • Sakinleşmek herkesin bireysel sorumluluğu, barışmak ve çözüm ise çiftin ortak sorumluluğudur. 
  • Yaşanan problemle ilgili haklı ya da haksızı tespit etmek ilişkiye bir katkıda bulunmaz. İlişki iki kişiliktir, çatışmalar da çözümler de iki kişiliktir. 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593