TEMEL OVALI


Zenginleştirilmiş Kitap (Z-Kitap)

Okul Müdürü


Zenginleştirilmiş kitap (z-kitap) bir kitabın dijital ortamda farklı medya türleri ve teknolojilerden yararlanılarak öğretim için zenginleştirilmiş şeklidir. Dijital kitabın içine, görsel, metin, ses, video, farklı etkinlikler, oyunlar vb. sunumların yerleştirilmesi ile öğretim süreçlerinin desteklenmesini sağlar. 

Bir z-kitapta, öğrenme sürecini zevkli ve ilgi çekici hale getirmek için, pek çok etkileşimli öğretim kaynaklarından (internet siteleri-sözlükler-oyunlar-alıştırmalar-sunum ve senaryolar, vb.) yararlanılabilir. Zenginleştirilmiş kitaplar, dijital öğrenme ortamlarındaki önemli bir bileşeni temsil ederler ve eğitimdeki geleneksel yaklaşımları yeniden tanımlama potansiyeline sahiptir. Bu dijital materyaller, öğrencilere daha etkileyici, katılımcı ve özelleştirilmiş öğrenme deneyimi sunar. Zenginleştirilmiş kitapların dijital öğrenme içinde önemli bir yeri vardır.

Tek bir medya türünün tercih edildiği dijital içeriklerden ziyade, farklı medya türlerinin etkili bir bileşiminin sunulduğu öğrenme ortamları kurgulamak önemlidir. Z-kitap bu bakımdan öğrencilere karmaşık konuları daha iyi anlamalarına yardımcı olur ve öğrenme sürecini daha etkili kılar.

Z-kitap, öğrencilerin kendi öğrenme hızlarına ve tarzlarına daha iyi uyum sağlamak için özelleştirilebilir. Öğrencilere içerikleri istedikleri hızda öğrenme veya daha derinlemesine inceleme özgürlüğü sunar.

Zenginleştirilmiş kitaplar, öğrencilerin sürece daha fazla katılımını teşvik eder. Örneğin, öğrenciler belirli bir konuyu anladıklarında, özelleştirilmiş testler veya interaktif öğrenme görevleri ile bu anlayışlarını pekiştirebilirler.

Z-kitaplar, öğrencilere herhangi bir cihazdan erişme ve içerikleri taşıma kolaylığı sağlar. Bu, öğrenme deneyimini esnek hale getirir ve herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde öğrenme fırsatı sunar.

MEB YEĞİTEK Genel Müdürlüğünce mevcut ders kitaplarının Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile uyumlu etkileşimli tahtalarda ve kişisel cihazlarda kullanılabilir, kolay üretilen ve güncellenebilir olarak öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulması için çalışmalar yapılmıştır.

            Buna göre ilköğretim 1 ve 8. sınıflarda okutulan 15 farklı dersten 56 adet zenginleştirilmiş kitap, EBA'da yayımlandı. Kitaplar, etkileşimli tahtalar ile uyumlu olarak öğretmen ve öğrencilerin kullanımına sunuldu.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593