Duyarli vatandas Murat Uslu Sahil Köyü Tepe Mahallesi Cüri Mevki isyerindeki bir odada, oraya nasil ve nerden girdigine bir türlü anlam veremedigi bir kus buldu. Ayakta duramayan bitkin haldeki kusa bir süre yem ve su verdi. Daha sonra durumu Doga Koruma Milli Parklar Ordu Sube Müdürlügü Ünye Sefi Saygin Yildirim’a ihbar etti.Saygin Yildirim’dan Latince adinin apus(ayaksiz)olan ebabil kusu oldugunu ve diger kuslar gibi ayakta dik bir sekilde duramadiginin,yorgun düstügü için kendi kendine yerden yükselmesinin zor oldugunu ve bir süre dinlendikten sonra yüksek bir yerden birakilmasi halinde uçmaya devam edebileceginin bilgisini alan Murat Uslu daha sonra kusu yüksek bir yerden birakti.Ebabil kusu birakildigi yerde bir tur attiktan sonra gökyüzünde kayboldu.
Yetkililer, ebabillerin olagan üstü durumlar haricinde yere hiç inmediklerini uçarken uyku ve yeme içme es seçme faaliyetlerini havada yaptiklarini yalnizca üreme döneminde yere inip yüksek kayaliklardaveyüksek binalarin çatisindaki yuvalarinda uyuduklarini ,baharin habercisi olarak bilindiginin , kis mevsimini Afrika kitasinda geçirdikten sonraes tutmak ve üremek için Türkiye’ye giris yaptiklarini ve sonbaharda yine güneye göç ettiklerini,20 – 25 yil gibi uzun süre yasayan bir kus türü oldugunu belirttiler.
Göçmen kus olarak bilinen ve Ünye’de görülmeyen ebabil kusu sasirtirken, zaman zaman rastlanan göçmen kuslar nedeniyle Ünye’nin göçmen kuslarin yolu üzerinde oldugu düsüncesine yol açti.
Ünye KENT Haber