Geçen yıl yapılan salınımlarda elde edilen olumlu sonuçlar üzerine bu yıl da biyolojik mücadele çalışmaları genişletildi.
Samuray arıları Ünye’de mücadelede ön saflarda
Kahverengi Kokarca’ya karşı biyolojik mücadelede önemli bir araç olan Samuray Arıları, bu yıl Ünye’nin farklı mahallelerinde belirlenen 27 lokasyonda doğaya salındı. Toplam 26 bin Samuray Arısı'nın (Trissolcus japonicus) bırakıldığı alanlar, zararlının yoğun görüldüğü ve arıların bölgeye yayılımının kolay olacağı noktalar olarak belirlendi.
Geçen yılki salınımlarda başarı gözlemlendi
Yetkililer, geçen yıl gerçekleştirilen Samuray Arısı salınımlarının bölgeye başarıyla entegre olduğunu ve zararlı popülasyonunda gözle görülür bir azalma sağladığını vurguladı. Yapılan gözlemlerde, arıların Kahverengi Kokarca'nın yumurtalarının içine kendi yumurtalarını bırakarak zararlının neslini ciddi oranda azalttığı tespit edildi.
Tarımsal üretimin korunması hedefleniyor
Ünye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, biyolojik mücadele yöntemiyle özellikle fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününün korunmasının hedeflendiği belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Başta fındık olmak üzere birçok tarım ürününde zararlı olan Kahverengi Kokarca Böceği ile biyolojik mücadele kapsamında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretimi yapılarak İlçe Müdürlüğümüze teslim edilen Samuray Arılarının (Trissolcus japonicus) Ünye İlçemizde doğaya salınımları Müdürlüğümüzce gerçekleştirilmiştir. Biyolojik mücadele çalışmalarının başarılı olmasını temenni eder, samuray arısı üretim faaliyetlerine katkı sağlayan, emek veren ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.”
Kimyasal kullanımına karşı uyarı!
Samuray arılarının etkili olabilmesi için salınım yapılan bahçe sahipleri ve çevre sakinleri, bahçelerinde kimyasal ilaçlama yapmamaları konusunda bilgilendirildi. Arılar, zararlının yumurtalarını hedef alarak doğal dengeyi bozmadan mücadele sağlıyor.
Polenle beslenen arılar stratejik noktalara salındı
Yaklaşık 1-2 mm boyutundaki Samuray Arıları, polenle beslendiği için salınımlar, polen kaynaklarına yakın bölgelerde gerçekleştirildi. Arıların bu alanlarda beslendikten sonra çiftleşip, Kahverengi Kokarca'nın yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakmalarıyla zararlı popülasyonunun uzun vadede düşürülmesi hedefleniyor.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, önümüzdeki süreçte yeni Samuray Arısı salınımlarının planlandığını belirterek, biyolojik mücadelenin sürdürülebilir bir şekilde devam edeceğini ifade etti.
Ünye Kent / Yücel Arslanteke
10225,48%-1,28
40,22% 0,12
47,05% 0,42
4350,76% 0,75
6901,12% 0,00
Ordu
15.07.2025