MİSAFİR KALEM

Tarih: 04.06.2022 10:27

ÖĞRENCİLERİN GÖZÜNDEN SINAV NASIL GÖRÜNÜR? SINAV KAYGISI NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Facebook Twitter Linked-in

Sınav kaygısı, çocuklarımızın kendilerinden beklenen akademik başarının istenmeyen sonucunu zihinlerinde genelleyerek hayatının başarısızlığı olarak algılaması sonucu öğrenilen bilgilerin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve olumlu sonucun alınamamasına neden olan yoğun kaygı durumudur.

Yapıcı kaygı başarı için harekete geçirici gücü ile öğrenmeye hazır bulunuşluğu arttırıp öğrenciyi sonuç odaklı olmaya motive eder iken kontrol edilemeyen yıkıcı kaygı öncelikle akademik başarısızlığa uğratarak sonrasında beraberinde getireceği birçok olumsuz duygularla öğrenciyi baş başa bırakıp zihnindeki düşüncelerin verimsiz bir hal almasına zemin hazırlamış olur.  Kaygısını bilinçli bir şekilde yönetemeyen öğrenciler için sınav ortamı, kendisini değerli hissetmesi, başarısını ispatlaması ve bunu herkese lanse etmesi gereken bir er meydanı haline gelir. 

Bu olumsuz duygularla sınava hazırlanan her öğrenci sınava olduğundan farklı anlamlar yükleyerek sınavı bir "Kriz" haline getirecek, bu yolda ki her bir çalışma testini kendisine ceza, deneme sınavı puanlamasını, derecelendirilmesini, mahallede ki çocuklara, akrabalarına, ebeveynine karşı kazanılması gereken bir zafer olarak görecek, yapamadığı her bir soruda kendini mağlup olmuş bir asker gibi hissedecek, vurucu darbe olarak gördüğü Liselere Giriş Sınavını bir savaş olarak değerlendirecektir.  Zihinde bu şekilde tasarlanan bir sınav için kendi benliğini ortaya koyarak mücadele etme azmi her birey için önceden zemini oluşturulmuş sağlam bir alt yapı gerektirir. Bu sağlamlıkta olmayan öğrencinin sınav esansında kaygı yaşaması muhtemeldir.

 

ÇOCUĞUMUZUN SINAV KAYGISININ OLDUĞUNU NASIL ANLAYACAĞIZ?

Sınav kaygısı, felaket yorumları içeren düşünceler, unutkanlık, dikkati toplayamama, konuları hatırlamakta güçlük gibi zihinsel belirtiler ile; Gerginlik, sinirlilik, karamsarlık korku hali, panik, kontrolü yitirme hissi, güvensizlik, çaresizlik ve heyecan gibi duygusal belirtiler ile, ders çalışmayı bırakma, sınavı yarıda bırakma gibi kaçma, ders çalışmayı erteleme, sınava girmeme şeklinde kaçınma gibi davranışsal belirtiler ile kendisi belli eder.  

Bu yazımızda sınav kaygısı ile baş etmek için anne ve babaların çocukları için neler yapabileceğine değineceğiz.

 

SINAVLARDA YAŞANAN KAYGISININ AZALTILMASINA YÖNELİK VELİLERE ÖNERİLER

 

 

Kaygı düzeyi yüksek çocukların geçmişlerinde mutlaka yanlış ebeveyn tutumları olduğu görülmektedir. Otoriter- baskıcı ebeveyn tutumları ya da Reddedici-ilgisiz ebeveyn tutumları çocukların sınav kaygısı yaşamalarını beslemektedir.

Nasıl ki ilk adımlarını atarken düşmeyi de öğrendi ve siz düşe kalka büyüyeceğini, düştükçe ayakta durmayı daha iyi öğreneceğini anlattınız. Başarısızlıklarında da hala aynı çocuğun karşınızda olduğunu ve sizin sevginize desteğinize ihtiyacı olduğunu hatırlayın.

Çocukların ihtiyacı olan ise sağlıklı bir birey olabilmek yolunda destekleyen ve ilgisini her daim hissettiren ebeveyn tutumudur. Sizin sevginiz, desteğiniz olduğu sürece çocuğunuz başarılı olmak için potansiyelini aşmaya ve kendini gerçekleştirmeye çalışacaktır.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —