YAŞAR KARADUMAN


Ordu Belediyesinin Ünye Çamlığı askı


Karsiliksiz bir sevgi gibi Ordu Ünye arasindaki iliskiler.

Ünye yüz yil önce il olabilsin diye biraz da aldatmaca ile geçici olarak baglandigi Ordu’dan çektigini baska bir seyden çekmedi.

Biz ilimize sevgi sempati duyamadik biz disaridaki Ünyeliler içten bir Orduluyuz diyemedik

Hos degil tabii,  bir Ünye problemi var Ordu’nun.

Bizi yok sayin Ünye diye bir ilçeniz yok sayin, sizden hiçbir sey istemiyoruz, yaptiginiz da zaten yarim yamalak, imkan olsa sizden ayrilmak istiyoruz.

Bir sey yapacaginiz zaman yöneticilere degil de halka bize sorun, yönetici üç bes sene sonra çekip gider biz yaptiginiz basit seylerle bir ömür yasamaya mecbur kaliriz, siz yöneticilere bakmayin onlar her seyden anlamaz, bisiklet yolundan anlamaz, çamlikta agaçlardan anlamaz, sehircilikten anlamaz, findik bahçesine duvar örer gibi denizin dibine duvar örerler, denizden anlamaz ne okumussa onu bilir.  Bizim her konuda deneyimli hatta Avrupa deneyimi olan denizden, agaçtan, cografyadan, sehircilikten, tarihten, kumsaldan, insaattan çevrecilikten  anlayan emekli olup gelmis profesyonel arkadaslarimiz var.

Onlara sorun bilgi alin, Ordu’dan beri Ünye’yi yönetemezsiniz ben bilirim le olmuyor artik.

  

Konu yine Çamlik

Konu gelip gelip çamlikta dügümleniyor, sizin Ünye’nin çamligindan baska bir isiniz yok mu?

Sizden önceki baskanda öyleydi kafayi çamliga takmisti kayboldu gitti, çamligi alip götüremedi kendi gitti yaptiklari kaldi yadigar, birkaç sene sonra hatirlayan bile kalmayacak

Sayin Hilmi Güler sizde görev süreniz bitince  kaybolup gideceksiniz birakin Ünye’nin çamligini, hakkinizda yazacagimiz iyi seyleriniz olsun veya bir sey yapmak istiyorsaniz  önce agaçlari iyilestirin zemini iyilestirin veya çamligi hep bize birakin devamli size sorun oluyor biz ne gerekirse yapariz.

Ayrica bu bos islerin içinde iki de Ünyeli vardir, bu anlamsiz durumu engellemeleri gerekirken sessiz kalmalari müdahale etmemeleri çok acidir. Bu Ünyeliler Ünye’ye bir açiklama borçlular, gün gelir devran döner birgün bunu önünüze bunu koyarlar..

 

Ünye Sivil toplum kuruluslari

Çamligin Ünye’ye

Geri verilmesini istiyorlar

Verin gitsin bir derdiniz az olur.

Ünyeliler size buraya istemedigi bir seyi yaptirmaz bu rüyadan uyanin artik.

Ünye Sivil Toplum kuruluslari,

Büyüksehirin çamlikta bakim ve yenileme çalismalari ile degil yanlislari ile öne çiktigini söylüyorlar.

Ünyeli size çamliga istemedigi bir seyi yaptirmaz, vaktinizi enerjinizi baska seylere harcayin, bizim çamlik diye bir sorunumuz yok yalniz agaçlar ve zemin iyilestirmesi yapilacak.

Çamliga mescitti, oteldi, ivir zivirdi geçin bunlari

Bu rüyadan uyanin artik

 

Ordu il yapildigi zaman

bunu kabullenmek

Ünye’ye çok zor gelmisti.

 

Ordu’nun il olabilmesi için Fatsa ve Ünye’nin Samsun’dan ayrilip Ordu’ya baglanmasi sartti.

4 Nisan 1921 de, “69 sayili kanunla; Samsun’a bagli bulunan Fatsa ve Ünye kazalarinin buradan alinip, Ordu’ya baglanmasi suretiyle Ordu vilayet olmustur..

Bunun üzerine Ünyeliler 17 Aralik 1920 günü bir miting düzenlemislerdir

Bunu kabullenmek o günkü Ünye ve Fatsa ahalisine çok zor gelmistir. Baslangiçta tepki gösterilmisse de,  bunun geçici bir baglanma oldugunu söylemeleri tepkiyi yatistirmistir.

Çamlikta son rezalet

Islamda namaz kilmak için bir binaya bir makama Hristiyanlardaki gibi kiliseye ihtiyaç yoktur.  Allah Isra Suresinde

“Biz size yeryüzündeki her yeri mescit kildik “demektedir.

Çamliktaki  iki gün önce yapilan son rezalette orta yere bir mescit yapilmasi için yapilan çalismalara  Ünyeliler büyük tepki göstermislerdir.

Mescit yapimi için yapilan kazilar ve dökülen beton durdurulmus olup çalismalar temizlenmistir.

Kaldi ki namaz kilmak için bir odacik kocaman ahsap kafenin bir kösesine de ilave edilebilirdi.

Mescit yapimina yeniden baslandi

Sosyal medyada dolasan bilgilerde göre çamliga yapilacak olan mescidin yeri degistirilerek baska yerde yapimina tekrar baslandigi iddia ediliyor.

Ünyelilerin Çamlik talebi artarak sürüyor

Haberin yapildigi Ünyekent Gazetesinin linki

http://www.unyekent.com/k37-gundem/h23717-unyelilerin-camlik-talebi-artarak-suruyor.html 

En büyük arzumuz

Çamligin Ünye’ye devredilmesi

Ünye halkinin Çamlik konusunda büyük bir hassasiyet tasidiginin altini çizen Ünye Ziraat Odasi Baskani Osman Sarikahraman sunlari söyledi; “En büyük arzumuz Çamligin Ünye Belediyesine devredilmesidir. Kanun geregi burasi Büyüksehir’in ama Çamlik asil Ünyelinindir. Ünye’de kent bilinci yüksektir. Burada yapilacak en ufak bir hareketi takip etmektedir. Büyüksehir Belediyesindekiler neden yapacak olduklari islerin krokilerini, plan ve projelerini asarak, çizerek gelip Ünye’de tartismazlar. Halka ragmen hiç bir sey yapamazsiniz. Gece gece orada kalip çakildi, beton dökmeye kalkisildi, agaçlar kesildi. Ünyelilerin dili yandi, suyu üfleyerek içiyor. Biliyor ki beyinlerin arkasinda Çamlikla ilgili yanlis isler var. Bu isin tek dogrusu Çamligin Ünye’ye, Ünye Belediyesine devridir.

Ünye, Çamliga layik olanin

en iyisini yapar

Ünye Gida Maddeleri Saticilari Esnaf Odasi Baskani Harun Güdek, “Ordu Büyüksehir oldugundan bu yana Çamlik dillerden düsmüyor. Insanlar gece gündüz burada nöbet tutamaz ki… Gecenin bir yarisi bile beton dökmeye kalkiyorlar. Artik iyice görüldü ki Çamligin,  Ünye Belediyesine verilmesi lazim. Biz Ünye Belediyesine gideriz geliriz, anlatiriz ve Çamlikta ne gerekiyorsa onu yapariz. Kaldi ki Çamlik Ünye’nin ata topragi. Ünye’ye versinler, Ünyeliler oraya layik olanin en iyisini yapar.” dedi.

Çamlik Ünye’nindir,

Ünyelinin olmalidir

Ünye Terziler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Ismet Çat, “Çamlik bizim çocuklugumuzdan bu yana var olan, büyüklerimizden bize hatira olarak birakilan bir yer. Ordu’nun Büyüksehir olmasiyla burasi Büyüksehir’e devredildi. Ama Çamlik’ta ondan sonra sorunlar bitmedi. Suanda vatandaslar acaba Çamlikta ne yapilacak, ne olacak diye endise içinde. Eskisi gibi olsun, burayi Ünye Belediyesi idare etsin. Bu yüzden burasi Ünye Belediyesine devredilsin. Çamlik Ünye’nindir, Ünyelinin olmalidir.” dedi.

Haber-Ünyekent Gazetesi

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593