MUSA Ö. KIROĞLU


“Fakülte, fakülte…” derken yolda kalmayalım!


Ordu Üniversitesi’nin Ünye Yerleşkesinde Havacılık ve Uzay Mühendisliği Fakültesi açmak üzere çalışma başlatıldığını duyuyoruz.

Yıllardır “fakülte, fakülte…” diye feryat ettiğimiz böyle bir konuda çalışma başlatılması heyecanlandırdı bizleri… 

Ama işi biraz kurcalayınca kafamızı karıştıran durumlarla karşılaşıyoruz.

Deniyor ki; “Yerleşke sahasında uçak pisti var, bu yüzden böyle bir fakülte açılacak.”

İyi de o uçak pisti daha kullanılmadan miadı doldu. Samsun-Çarşamba ve Ordu Giresun havaalanları yapılması üzerine Türk Hava Kurumu tarafından yapılan ve havaalanı olarak kullanılacak pistten vaz geçildi.

Vazgeçilmesi üzerine ne oldu? Pistin doğu ve batı yakasına çok katlı binalar yapıldı. Pist, bırakalım uçağı helikopter inişi ve kalkışı için bile uygun olmaktan çıktı.

Dönemin THK Ünye Şubesi Başkanı rahmetli Osman Çelik, kurumun Genel Merkez Yönetiminde olduğu sırada bu gerçeği öğrendiğinde “Ünye için büyük kayıp” diyerek anlatmıştı bu konuyu.

Dediğim gibi pist hakkında böyle bilgiler var. Doğru mu, yanlış mı iyice araştırılarak ona göre hareket edilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum.

Velev ki pist kullanılabilir durumda olsun… Ve bu fakülte Ünye’ye alınsın… Ünyelilerin sözü var, yeni fakülte verilirse binasını yapacaklar. 

Ancak başka bir durum var, hem de çok önemli bir durum… Binayı yaptık, teslim ettik diyelim. Ardından denilecek ki; “Burada eğitim-öğretime başlanması için donanım gerekiyor.” 

Nedir bu donanım? 

Bu fakülteden şu anda Samsun Üniversitesi’nin Ballıca Kampüsünde var. Adı Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi… Bakın o fakültenin internet sitesinde donanımla ilgili neler belirtilmiş?

“Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü konumu, içeriği ve potansiyelleri bakımlarından çeşitli kıymetler barındırmaktadır. Deniz kıyısında yer alan Kampüsümüzde, 1200 metre uçak pisti, Uçuş Akademisi, Üniversitemize ait 8 adet eğitim uçağı, simülatörler, 2 adet 5000 m2’lik uçak hangarı, 1 adet 5000 m2’lik laboratuvar hangarı, ayrıca 60 adet 1000 m2’lik hangardan oluşan bir eğitim alanı bulunmaktadır.” 

Tamam, Ünyelilerin sözü var, fakülte için bina yapılır. Peki, bu donanıma para yetişir mi? Yetişmez… Böyle pahalı bir donanım bizi aşar…

Sonra ne olur? Eğitim-öğretime açamadığımız; açsak ta öğrenci bulamayacağımız bir fakülte ile kalakalırız!

Demem o ki; çalışma başlatmadan önce bu işin önü-sonu iyice araştırılsın. “Fakülte, fakülte…” derken çamura saplanıp yolda kalmayalım?

Neden başka fakülte değil? 

Ordu Üniversitesi, Ünyelilerin fakülte isteğini yıllardır görmezden geliyor. “Tamam, verelim” deyince de böyle kafa karıştıran bir bölümle bize cevap veriyor.

ODÜ’nün şu anda elinde Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi var. 2023’ten beri yer bulamadıkları için eğitim-öğretime açamıyorlar. Versinler o fakülteyi Ünye’ye… Biz yer de bulur, gerekli donanımı da sağlar, zor da olsa öğretim üyelerini de temin eder eğitim-öğretime başlarız.

Ayrıca, ODÜ Ünye İİBF Dekanı Prof. Dr. Gürol Özcüre, 2023 yılındaki açıklamasında, Ünye Yerleşkesinde Ünye Uygulamalı Bilimler Fakültesi'nin hayata geçirilmesinin çok yerinde bir adım olacağını söylemişti.

Niye bu konuda bir çalışma yapmadı Ordu Üniversitesi? 

Bakın bu fakülte ile nasıl bir fakülte? Şöyle deniyor hakkında; “Uygulamalı Bilimler Fakültesi, üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğrenim kurumları statüsündedir. Fakültelerin verdiği akademik eğitimi yanı sıra mesleğe yönelik uygulamalı eğitimi ile doğrudan meslek sahibi olunması sağlanır.

Fakültede, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü, Pazarlama Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü, Sigortacılık Bölümü, Havacılık Yönetimi Bölümü ve Finans ve Bankacılık Bölümü olmak üzere altı program bulunmaktadır.

Bu fakültenin mezunları piyasada tercih edilen hemen iş bulabilen ya da iş kurabilen elemanlardır.”

Ünyeliler, ODÜ’ye şehrin çok kıymetli bir bölgesinde rezerv sahasıyla 350 dönüm ulaşabilecek bir alanı yerleşke olarak sundu.

Yetmedi, “Bize fakülteler verin, binalarını yapalım.” deniyor.

Daha ne istiyorsun ODÜ? Ünye, 2. bir yerleşke ile gücüne güç katmak, seni büyütmek istiyor. Böyle bir arzuyu havada kapmak gerekirken sen niye bu güzelliğe, bu heyecana kayıtsız kalıyorsun?

Yoksa büyütmek mi istemiyorsun üniversitemizi?

Ama bilinsin ki Ünyeliler her şeye rağmen bu yerleşkeyi kuracak. İlimizi yükseköğretimde daha üst sıralara taşıyacaktır.

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593