Dünya ve Türk mutfağındaki enfes tatlıların aslında birer hikayesi var. Günümüze kadar yaptığı yolculuklar düşünüldüğünde, belki de dilin gelişiminden ve değişiminden etkilenmiş olabileceği de unutulmamalıdır. Eğer gerçek bir tatlı fanatiği iseniz; yediğiniz tatlıların neden o isim ile anıldıklarını da bilmelisiniz.
Tatlı isimleri, kişilerin iştahını açmakla kalmıyor aynı zamanda zihnini de açıyor. Görünümleri iştah açan lezzetlerden en ilginç tatlı isimlerinden bazılarını sizlerle paylaşacağım. Asırlar öncesinde dayanan bu hikayeleri şimdi hep beraber öğrenip, tariflerini deneyelim.
Bu yazıyı okuduktan sonra artık tatlı yerken daha anlamlı tüketebilirsiniz. Çünkü tabağınızda yer alan enerji deposu enfes tatlının bilinmeyen yüzünü siz biliyorsunuz. O halde hikayeleri merak edilen farklı tatlılardan Dilber Dudağının hikayesine bir bakalım.
Bursa’da yapılan bir çeşit hamur tatlısıdır Dilber Dudağı.
İsmi ile bir hayli dikkat çeken bu tatlının hikayesi biraz hüzünlüdür. Osmanlı zamanında el lezzeti ile ünlenen bir aşçı varmış. Bu ünlü aşçının bir de gönül yarası varmış. Dilber adındaki sevdiği kadına kavuşamayan aşçı, bir anısı yaşasın diye tatlı yapmak ister. Yaptığı bu tatlı sevdiği kadının dudakları gibi büyük ve dolgun bir görünüme sahiptir. Rivayet edilir ki aşçı, tatlıyı yaparken dudaklarına da, kokuna da, sana da doyamadım diyerek hazırlamış. İşte bu lezzetli tatlı o günden günümüze kadar Dilber Dudağı olarak bilinmektedir.
Tatlının hikayesini öğrendikten sonra şimdi tarifine geçip, denemenin ve afiyetle yemenin zamanı…
16 Kişi ve üstü Kişilik Dilber Dudağını 30 dakikada hazırlayıp, 20 dakikada pişirip hazır hale getirebiliriz.
Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı sirke
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 silme çay kaşığı tuz
- 4,5 (5’e yakın) su bardağı un
Açmak için;
- Mısır nişastası
Arasına;
- İri kırılmış ceviz
Üzerine sürmek için;
- 100 gram tereyağı
Şerbeti için;
- 3,5 su bardağı şeker
- 3,5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hamuru için olan malzemeler yoğurma kabına alınarak hamur yoğrulur.
- Yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur 24 eşit parçaya ayrılarak elle yuvarlatılır.
- Hazırlanan bezeler bir tepsiye dizilir.
- Üzerine temiz bir bez örtülerek 1 saat kadar dinlendirilir.
- Daha sonra her beze sıra ile nişasta serpilerek 12-15 cm kadar çapında açılır.
- Sıra ile aralarına nişasta serpilerek 12 kat üst üste dizilir. (diğer 12 tanesi sonra hazırlanır)
- Daha sonra 12 kat yufka merdane ile yavaşça yaklaşık 4 mm. kalınlığında açılır.
- Hamur yumuşak olduğu için (sanırım hava da sıcak olduğundan bekledikçe iyice yumuşamıştı) kolaylıkla açılıyor endişe etmeyin.
- Bir çay bardağı veya kurabiye kesme kalıbı ile daire şeklinde kesilir.
- Keserken mümkün olduğunca birbirine yakın yaparak aralarda boşluk bırakmamaya özen gösterilir.
- Her dairenin ortasına bir kaç parçaya kırılmış ceviz içi yerleştirilerek ay şeklinde kapatılır. (Hamurun tam kapanması için bastırmanıza gerek yok, sadece kapatılması yeterli. Cevizi ise dövülmüş kullanmanızı önermem çünkü şerbetlendiğinde dövülmüş ceviz içinden akabilir.)
- Hazırlanan tatlılar fırın tepsisine dizilir. Kendisi yağlı bir hamur olduğu için tepsinizin yağlanmasına gerek yok.
- Tatlıların arasında çok fazla boşluk bırakılmasına da gerek yok, neredeyse birbirine değecek gibi sıkı bir şekilde dizilirse bu ölçü ile bir fırın tepsisi dolusu tatlı elde edilebilir.
- Bir tavada tereyağı eritilir, parlaklık vermesi için dilenirse 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı da eklenebilir. Fırça ile tüm tatlıların üzeri bolca yağlanır.
- 190 derece ısıtılmış fırında üzerleri güzelce kızarana kadar pişirilir. Hızlı piştiği için kontrollü olmanızda fayda var.
- Fırından çıkan tatlılar uygun bir borcama alınır (Fırın tepsisinde boşluklar kaldığı için şerbet boşa gitmesin diye başka bir kaba aktardım. İsterseniz şerbeti fırın tepsisine de ilave edebilirsiniz duruma göre).
- Önceden hazırlanın ılıtılan şerbet tatlının üzerine gezdirilir.
- Birkaç saat şerbetini çekmesi için bekletildikten sonra isteğe göre Hindistan cevizi veya toz fıstıkla süslenerek servis edilir. Şimdiden afiyet olsun.
- Dilber Dudağı tatlısının şerbeti için su ve şeker karıştırılıp kaynatılır. 5 dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyu eklenerek 20 dakika daha kaynatıp ocaktan alınır.
Hamuru oldukça yağlı ve sıcaklığın etkisi ile bekleyince yağını biraz saldı ve yumuşadı, duruma göre un miktarı çok az artırılabilir ancak endişeye gerek yok, yapılışı gayet kolay
Tatlının püf noktaları
- Tatlının hamurunda üzüm veya elma sirkesi kullanabilirsiniz. Sirke tatlıya kıyır kıyır bir lezzet vereceği gibi tatlıdan sirke kokusu kesinlikle almazsınız.
- Yoğurma aşamasında unu yavaş yavaş eklerseniz hamuru kolayca yoğurup, dilediğiniz yumuşak kıvamı yakalayabilirsiniz.