MUSA KIRANLI


“Bütün ümidim gençliktedir.”


Bir lider düsünün, kahraman bir milletin önünde içeride ve disarida türlü olumsuzlukla mücadele etsin. Ülkelerle savassin. Zaferler kazansin. En zorlu devrimleri yapsin ve desin ki, "Bütün ümidim gençliktedir..." Atatürk tabii ki! Bugün; O'nun en çok güvendigi gençligin dimdik ayakta durusunun göstergesi 19 Mayis Atatürk’ü anma Gençlik ve spor bayrami kutlu olsun!...

”Bir ülkenin gelecegi, o ülke insanlarinin görecegi egitime baglidir.” (Albert Einstein)

Evet kiymetli okurlar; Egitim bir insan için gözlerini açtigi andan kapadigi ana kadar ki süreye kadar uzanan bir süreçtir. Toplum yasayisinda yer edinmek için edinilen bilgi, beceri ve anlayislara denir. Anne kucaginda baslayan egitim, okulda, asker ocaginda, her yerdedir. Dolayisiyla egitim ülkeler için çok önemlidir. Egitim de aile bireyleri ve ögretmenlerimiz olmazsa olmaz degerlerimizdir.

Bes yildizli oteller ayarinda okul binalari da yapsak bunun hiçbir önemi yok. Önemli olan ögrenciye el veren, ona dokunan ögretmene verdigimiz deger ve ailelerin yasam standartlari ile gelir düzeyleridir.

Süphesiz ki Egitimin bir toplumu sekillendirmede çok büyük etkisi vardir. Okudugu anlayan, fikir yürüten, tartisma ortaminda saygiyi elden birakmayan, fikirlere deger veren ve sorgulayan bir nesil ancak egitim sayesinde olur. Bu sebeple egitim okul öncesine dahi tasinmistir. Kaliteli bireylerin olusmasinda bu hamleyi bir tohum gibidir. Bu tohumlar büyüyüp filizlendiginde, etrafina da örnek olacak daha da büyüyüp kök saldiginda ise toplumun sarsilmaz garantisi olacaktir.

Ezberi degil, karsilastirmayi, sorgulamayi ve anlamayi ön planda tutan egitim anlayisinda bireyler daha üretken olurlar. Toplum bireylerden olustugu için toplum da üretken olur. Üretken toplumlar, diger toplumlara ön ayak olacak niteliktedir. Bugün bizlerin çogu konuda geri kalmamizin sebebi de egitim sistemimizin toplumun ihtiyaçlarini karsilamamasi ve dünya standartlarinin gerisinde olmasi olabilir.

Bu sebeple su klise sözü bir kez daha yineleyelim: Egitim sart!

Peki, biz gençlerimiz için ne yaptik?

Gençligin halini begenmedik ve sadece onlari suçladik. Ahlaki degerlerini yargiladik... Saygisiz, tembel, ukala ..vs.. 2019-2020 TYT sonuçlarini gördügümüzde sok olduk.. Istatistikler en kötü degerleri verdi. Çocuklarimiza ne matematik, ne fen, hatta Türkçemizi ögretememisiz.. Imanli nesil yetistigimizi sandigimizda da gördük ki Din Bilgisinden 6 sorudan 1.07 ortalama ile hayal kirikligina ugradik. Ne iyi bir egitim verdik, ne iyi bir gelecek, ne de bir hayal.

Çünkü; bu ülkede sinav sorulariyla birlikte çocuklarin hayalleri, gelecekleri çalindi uzun bir dönem .. Haksiz, emeksiz, alin teri akitmadan hak elde etti birileri… Inancini kaybettirdik çocuklarimiza… Milli bayramlari önemsemedik.. Gayri milli ne varsa öne çikardik..  Her gün televizyon ekranlarinda ailenin kutsalligin yikan dizilerle büyüttük çocuklarimizi… Kan damlayan, siddet konulu dizilerde arattirdik kahramanligi. Gerçek kahramanlari itibarsizlastirip yaptik bunlari... O kadar sey yaptik ki çocuklarimiza burada anlatmakla bitmez.

Bu ülkenin nereye gittigini hepimiz görüyoruz ve bunda sorumlugumuz oldugunu düsünmüyoruz. Hep suçluyoruz. Unutmamaliyiz ki bu ülke bizim ve öyle kolay kurulmadi.

Her seyi bir kenara birakip ülkemize sahip çikmali, sadece elimizi tasin altina degil bu vatan için gerekirse canimizi ortaya koymaliyiz. Her bir birey olarak askerlerden din adamlarina, profesörlerden, ögretmenlere, doktorlardan isadamlarina kadar, her meslekten insanin omuz omuza bir dayanisma sergileyerek dünyanin en yalniz, en güzel ülkesinin çocuklarina, kendi çocuklarimiza, gelecegimize sahip çikacak bir seyler yapmaliyiz.

Tüm dünyayi etkisi altina alan bu salgin döneminde egitimde telafisi olmayacak gecikme egitime ara verilmis olmasidir. Çocuklarimiz 16 aydir okula gidemiyor. Sanki herkes memnun gibi hiç kimse de gelecegimiz çocuklarimizin egitimleri ile ilgili kaygi içinde degiller.

Çocuklarimiz disaridan gelecek olan turistler kadar önemsenmiyorlar. Bakiniz sunu unutmayiniz ki bugünün çocuklari yarinin büyükler, belki de yarin asilari bulacak, Nobel ödülü alacak, belki küresel isinmaya engel olacak bilim adamlari olacaklardir. Elbette ki sagligimiz çok önemli. Biz aileler için çocuklarimizin sagligi, mutlulugu, bugünü ve gelecegi, egitimi önemlidir. Bu nedenle tüm egitim camiasi bir an önce asilanmali ve egitime devam edilmelidir.

Amerika: "Ögretmen maaslarindan kesilen vergiyi düsürecegiz." Türkiye: "Ögretmen maaslari bütçeye yük."

Ögretmeninden hizmetlisine, tüm egitim camiasinda görev yapanlarin bir an önce Covid 19 asisinin yapilarak maske ve mesafe kurallarina dikkat ederek yüz yüze egitime geçilmelidir.

Mayis 2021 Almanya'da son dakika haberi: "1 günde 1.3 milyon kisiyi asilayarak rekor kirdik." Türkiye'de son dakika haberi  : "Asi gelecek, biraz daha sabredin."

Tarihimize baktigimizda gencinden yaslisina, kadinindan erkegine herkes bu vatanin bagimsizligi ve milletimizin varligi ve gelecegi için bedel ödemisken bugün Ülkemizdeki En büyük problem bedel ödeme diye bir sey olmamasidir. Örneklendirecek olursak;

Yanlis yap: Yapmadim de geç.

Yanlis yap: Suçu baskasina at geç.

Yanlis yap: Dis mihrak de geç.

Yanlis yap: Kandirildim de geç.

Yanlis yap: Helallik iste geç.

Gelismis ülkeler ile gelismemisler arasindaki fark budur diye düsünüyorum.

Sonuç olarak;

Eger bir ülke her alanda gelismek istiyorsa öncelikle o ülkenin insanlarinin iyi bir egitimden geçmesi gerekir. Iyi bir egitim alan insanlar elbette üretken olacak, çaliskan olacak ve nitelikli olacaktir. Egitim o kadar önemli bir seydir ki bir milleti ya var eder ya da yok eder. Eger iyi bir egitim verilirse o milletin fertleri Ülkeleri için elinden gelen her türlü fedakarligi yapar. Egitim olmazsa o ülkenin gelecegi tehlike altinda olur, dagilir ve parçalanir.

Ülkemizin gelecegi için Türkiye Cumhuriyeti’nin gelecegi için egitime çok çok önem vermeliyiz. Ülkemizde her bir çocugumuzun iyi bir egitim alabilmesi için devletimizi temsil eden hükümetimizin bu konuda üzerine düsen görevleri yapmalarini gerekmektedir. Iyi bir egitime tabi tutulmayan çocuklarimiz kalip yargilari ile yasamaya devam edeceklerdir. Kendisini gelistirmek için en ufak bir çaba harcamayacaktir. Bu gelecegimiz için kaygi vericidir. Oysaki iyi bir egitim verildigi zaman çocuklarimiz bilinçli olacaktir. Iyi bir egitimin yaninda çocuklarimiza iyi bir insan olmayi da ögretmemiz ailevi bir sorumlulugumuzdur. Çocuk iyi egitim alsin, iyi insan olsun ki, o ülke daha gelissin ve baska ülkelere örnek olsun.

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün su sözü de hiçbir zaman akillardan çikmamalidir. “Egitimdir ki, bir milleti ya özgür, bagimsiz, sanli, yüksek bir topluluk halinde yasatir; ya da esaret ve sefalete terk eder.” Özgür olmak için, ilim ve fen yolunda ilerlemek için vatanimizin birligi ve dirligi için egitim almamiz sarttir. Hiçbir çocugumuzun nitelikli bir egitimden ve nitelikli bir ögretmenden mahrum kalmamalidir. Egitime ülke olarak her seyden daha çok önem verilmelidir. Çünkü her türlü basari ya da basarisizligin sebebi egitimdir, bilimdir. “En güvenilir yol gösterici bilimdir!”  Bilimin ana elemanlari olan Türkiye’nin yüksek ögrenimli nitelikli üretici is gücü teknikerler potansiyeli harekete geçirilmelidir. Gelismis ve gelismekte olan ülkelerde hükümetleri çözülmesi gereken öncelikli politikalari arasinda egitim, özelliklede mesleki ve teknik egitim bulunmaktadir. Ülke olarak tekniker potansiyeli harekete geçirildiginde kimsenin bir süphesi olmasin ki ülke olarak bulundugumuz yerden daha yukariya çikacaktir. Yunus Emre sehri ÜNYE’ den herkesi sevgiyle saygiyla selamliyor, saglikli günler diliyorum.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593