İBRAHİM HAKAN GÜN


Sürdürülebilir Fındık Tarımı


 Tarimsal faaliyetler esnasin da olusan gübre, ilaç, kurutma, bakim, budama, besleme kayiplari neticesin de findik ürünümüzde gelir kaybi yasamaktayiz. Bu gelir kayiplarimizi azaltmak ve uluslararasi gücümüzü artirmak için tarimda sürdürülebilir, izlenebilir, sertifikalandirilmis, tarim egitim ve denetimleri yapilmasi bir gerekliliktir.

    Findik tarimindaki faaliyetlerimiz esnasin da Tarim ve orman bakanligimizin da uygulamalarda bulundugu,  Iyi tarim uygulamalari, Organik tarim temelinde sürdürülebilir, izlenebilir, sosyal denetimi olan uluslar arasi bir ticarete de imkan saglayan kontrol ve sertifikasyonlar vardir.

Sürdürülebilir tarima olan ihtiyaç hiçbir zaman simdiki kadar büyük olmamisti. Sürdürülebilir tarim konusunda bir çerçeve olusturmak ve belirli bir dizi yenilik sunmak suretiyle, üreticilerin daha iyi ürünler üretmesine, iklim degisikligine adapte olmasina, verimliliklerini arttirmasina,  yardimci olabilir.

Hazirlik asamasi, üreticinin risklerin, bosluklarin ve baslangiç kosullarinin ilk degerlendirmesini içeren bir hazirlik degerlendirmesi yapmasiyla baslar. Temel risk degerlendirmesi, sertifika almak için üreticilerin odaklanabilecegi nispeten acil hususlarin ve standarda uyabilmek için kapatilmasi gereken bosluklarin anlasilmasini saglar.

Buna, detayli bir cinsiyet esitligi degerlendirmesinin yani sira çocuk isçiligi, zorla çalistirma, ayrimcilik ve isyerinde siddet ve taciz risklerinin detayli degerlendirmesini içerir.

Basarili ve güvenilir bir sürdürülebilir tarim sertifikasyon programinin, sertifikali ürünlerin gerçekten de standarda uygun sekilde üretilmis oldugu konusunda kullanicilarina güven verebilmesi gerekir.

 Sürdürülebilir Tarim Standardi iki ögesinde kendini gösterir. Bunlardan birincisi, sertifikali ürünün satisi karsiliginda piyasa fiyatina ek olarak üreticilere ödenen zorunlu bir parasal ödeme olan Sürdürülebilirlik farkidir. Ikincisi ise sürdürülebilirligin kaynaginda gelistirilmesi için gereken yatirimlara katkida bulunmak için piyasa aktörleri tarafindan yapilan Sürdürülebilirlik Yatirimlari’dir. Bu bölüm, üreticilerin kârliligini ve gelirini arttirmak için üretim maliyetlerine ve geçinmeye yeterli gelire iliskin, seçmeli iki gerekliliktir.

Tarimin, nasil yönetildigine bagli olarak dogal çevre üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri olabilir.  Tarim alanlari nin bozulmasini önlemeye, biyolojik çesitliligin arttirilmasina katkida bulunmaya ve nesli tehdit altindaki türlerin soyunun tükenmesini önlemeye yönelik sonuçlari destekler. Araziler su, atik ve enerji konularina yönelik olarak kirlenmeyi azaltir, atik suyu aritir ve zararli kirleticilerin suya atilmasini minimuma indirir ve önleme, azaltma, geri dönüsüm ve yeniden kullanim yoluyla atik miktarini ve enerji tüketimini azaltir. Sera gazinin azaltilmasina yönelik önlemler konusunda adim atan araziler ve gruplar için bir seçmeli konu eklenir.

  Rainforest Alliance’in, arazi sertifikasyonunun, biyolojik çesitlilik ve gezegen için kalici etkiler olusturmak amaciyla birden çok stratejinin bir arada uygulanmasini gerektiren, daha genis kapsamli bir arazi koruma yaklasimini benimsemeyi gerektirdigini hatirlatmakta yarar vardir.

 

Doga dostu tarim yapmak, çevrenin korunmasi için tedbirler alir, önce bu hassasiyet için risklerini belirler, arazinin temel özellikleri, mevcut isletmenin özellikleri ve hedeflenen üretim yöntemi ile üretim artarken, gelirde dogal olarak artar. Dünya da su an organik ya da izlenebilir yöntemler ile elde edilen sertifikalandirilmis ürün normal üretilen üründen daha fazla bir fiyat ile satilmaktadir.

 

Sürdürülebilir ve Izlenebilir tarim verimliligi ve karliligi arttirir.

Tarimin, nasil yönetildigine bagli olarak dogal çevre üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri olabilir. Bu bölümde, sertifikali arazilerin gezegen, ormanlar, biyolojik çesitlilik, su ve iklim üzerinde olumlu bir etkisi olmasini saglayacak yollarin anahatlari verilmistir. Araziler, Arazi Gereklilikleri’nin temel gerekliliklerine uymak suretiyle ayni zamanda HCV Agi tarafindan belirlenen Yüksek Koruma Degerine Sahip alanlar yaklasimina da uymus olur. ( High Control Value )

 Bu bölümün ilk konusu, arazilerin ve gruplarin ormanlarin yok edilmesine, bozulmasina ve diger dogal ekosistemlerin tahrip edilmesine katkida bulunmamasina ve dogal ekosistemleri ve dogal ekosistem hizmetlerini korumasina, sürdürmesine ve yenilemesine yönelik sonuçlari destekler.

Yaban hayat ve biyolojik çesitlilik, arazilerin ve gruplarin dogal yasam alanlarinin bozulmasini önlemeye, biyolojik çesitliligin arttirilmasina katkida bulunmaya ve nesli tehdit altindaki türlerin soyunun tükenmesini önlemeye yönelik sonuçlari destekler.

 Araziler su, atik ve enerji konularina yönelik olarak kirlenmeyi azaltir, atik suyu aritir ve zararli kirleticilerin suya atilmasini minimuma indirir ve önleme, azaltma, geri dönüsüm ve yeniden kullanim yoluyla atik miktarini ve enerji tüketimini azaltir.

 Sera gazinin azaltilmasina yönelik önlemler konusunda adim atan araziler ve gruplar için bir seçmeli konu eklenir. Son olarak, bu bölümdeki ve arazi isletme uygulamalari bölümündeki Arazi Gereklilikleri, arazilerin ve gruplarin iklim degisikligine adaptasyon ve iklim degisikligine karsi dayanikliligi arttirma tekniklerini benimsemesine ve iklim degisikliginin hafifletilmesini desteklemesine yönelik sonuçlara katkida bulunur.

Rainforest Alliance’in, arazi sertifikasyonunun, biyolojik çesitlilik ve gezegen için kalici etkiler olusturmak amaciyla birden çok stratejinin bir arada uygulanmasini gerektiren, daha genis kapsamli bir arazi koruma yaklasimini benimsemeyi gerektirdigini hatirlatmakta yarar vardir. Bu bölümün içerigi, sertifikali arazilerin ve gruplarin bu hedefe yönelmek için yola çikacaklari bir baslangiç noktasi teskil eder

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593