İBRAHİM HAKAN GÜN


Sürdürülebilir Fındık Tarımı

ibrahimhakangun@gmail.com


Tarımsal faaliyetler esnasın da oluşan gübre, ilaç, kurutma, bakım, budama, besleme kayıpları neticesin de fındık ürünümüzde gelir kaybı yaşamaktayız.

 Bu gelir kayıplarımızı azaltmak ve uluslararası gücümüzü artırmak için tarımda sürdürülebilir, izlenebilir, sertifikalandırılmış, tarım eğitim ve denetimleri yapılması bir gerekliliktir.

    Fındık tarımındaki faaliyetlerimiz esnasın da Tarım ve orman bakanlığımızın da uygulamalarda bulunduğu,  İyi tarım uygulamaları, Organik tarım temelinde sürdürülebilir, izlenebilir, sosyal denetimi olan uluslararası bir ticarete de imkân sağlayan kontrol ve sertifikasyonlar vardır.

Sürdürülebilir tarıma olan ihtiyaç hiçbir zaman şimdiki kadar büyük olmamıştı. Sürdürülebilir tarım konusunda bir çerçeve oluşturmak ve belirli bir dizi yenilik sunmak suretiyle, üreticilerin daha iyi ürünler üretmesine, iklim değişikliğine adapte olmasına, verimliliklerini arttırmasına,  yardımcı olabilir.

Hazırlık aşaması, üreticinin risklerin, boşlukların ve başlangıç koşullarının ilk değerlendirmesini içeren bir hazırlık değerlendirmesi yapmasıyla başlar. Temel risk değerlendirmesi, sertifika almak için üreticilerin odaklanabileceği nispeten acil hususların ve standarda uyabilmek için kapatılması gereken boşlukların anlaşılmasını sağlar.

Buna, detaylı bir cinsiyet eşitliği değerlendirmesinin yanı sıra çocuk işçiliği, zorla çalıştırma, ayrımcılık ve işyerinde şiddet ve taciz risklerinin detaylı değerlendirmesini içerir.

Başarılı ve güvenilir bir sürdürülebilir tarım sertifikasyon programının, sertifikalı ürünlerin gerçekten de standarda uygun şekilde üretilmiş olduğu konusunda kullanıcılarına güven verebilmesi gerekir.

 Sürdürülebilir Tarım Standardı iki öğesinde kendini gösterir. Bunlardan birincisi, sertifikalı ürünün satışı karşılığında piyasa fiyatına ek olarak üreticilere ödenen zorunlu bir parasal ödeme olan Sürdürülebilirlik farkıdır. İkincisi ise sürdürülebilirliğin kaynağında geliştirilmesi için gereken yatırımlara katkıda bulunmak için piyasa aktörleri tarafından yapılan Sürdürülebilirlik Yatırımları’dır. Bu bölüm, üreticilerin kârlılığını ve gelirini arttırmak için üretim maliyetlerine ve geçinmeye yeterli gelire ilişkin, seçmeli iki gerekliliktir.

Tarımın, nasıl yönetildiğine bağlı olarak doğal çevre üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri olabilir.  Tarım alanları nın bozulmasını önlemeye, biyolojik çeşitliliğin arttırılmasına katkıda bulunmaya ve nesli tehdit altındaki türlerin soyunun tükenmesini önlemeye yönelik sonuçları destekler. Araziler su, atık ve enerji konularına yönelik olarak kirlenmeyi azaltır, atık suyu arıtır ve zararlı kirleticilerin suya atılmasını minimuma indirir ve önleme, azaltma, geri dönüşüm ve yeniden kullanım yoluyla atık miktarını ve enerji tüketimini azaltır. Sera gazının azaltılmasına yönelik önlemler konusunda adım atan araziler ve gruplar için bir seçmeli konu eklenir.

  Rainforest Alliance’ın, arazi sertifikasyonunun, biyolojik çeşitlilik ve gezegen için kalıcı etkiler oluşturmak amacıyla birden çok stratejinin bir arada uygulanmasını gerektiren, daha geniş kapsamlı bir arazi koruma yaklaşımını benimsemeyi gerektirdiğini hatırlatmakta yarar vardır.

 

Doğa dostu tarım yapmak, çevrenin korunması için tedbirler alır, önce bu hassasiyet için risklerini belirler, arazinin temel özellikleri, mevcut işletmenin özellikleri ve hedeflenen üretim yöntemi ile üretim artarken, gelirde doğal olarak artar. Dünya da şu an organik yada izlenebilir yöntemler ile elde edilen sertifikalandırılmış ürün normal üretilen üründen daha fazla bir fiyat ile satılmaktadır.

 

Sürdürülebilir ve İzlenebilir tarım verimliliği ve karlılığı arttırır.

Tarımın, nasıl yönetildiğine bağlı olarak doğal çevre üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri olabilir. Bu bölümde, sertifikalı arazilerin gezegen, ormanlar, biyolojik çeşitlilik, su ve iklim üzerinde olumlu bir etkisi olmasını sağlayacak yolların anahatları verilmiştir. Araziler, Arazi Gereklilikleri’nin temel gerekliliklerine uymak suretiyle aynı zamanda HCV Ağı tarafından belirlenen Yüksek Koruma Değerine Sahip alanlar yaklaşımına da uymuş olur. ( High Control Value )

 Bu bölümün ilk konusu, arazilerin ve grupların ormanların yok edilmesine, bozulmasına ve diğer doğal ekosistemlerin tahrip edilmesine katkıda bulunmamasına ve doğal ekosistemleri ve doğal ekosistem hizmetlerini korumasına, sürdürmesine ve yenilemesine yönelik sonuçları destekler.

Yaban hayat ve biyolojik çeşitlilik, arazilerin ve grupların doğal yaşam alanlarının bozulmasını önlemeye, biyolojik çeşitliliğin arttırılmasına katkıda bulunmaya ve nesli tehdit altındaki türlerin soyunun tükenmesini önlemeye yönelik sonuçları destekler.

 Araziler su, atık ve enerji konularına yönelik olarak kirlenmeyi azaltır, atık suyu arıtır ve zararlı kirleticilerin suya atılmasını minimuma indirir ve önleme, azaltma, geri dönüşüm ve yeniden kullanım yoluyla atık miktarını ve enerji tüketimini azaltır.

 Sera gazının azaltılmasına yönelik önlemler konusunda adım atan araziler ve gruplar için bir seçmeli konu eklenir. Son olarak, bu bölümdeki ve arazi işletme uygulamaları bölümündeki Arazi Gereklilikleri, arazilerin ve grupların iklim değişikliğine adaptasyon ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılığı arttırma tekniklerini benimsemesine ve iklim değişikliğinin hafifletilmesini desteklemesine yönelik sonuçlara katkıda bulunur.

Rainforest Alliance’ın, arazi sertifikasyonunun, biyolojik çeşitlilik ve gezegen için kalıcı etkiler oluşturmak amacıyla birden çok stratejinin bir arada uygulanmasını gerektiren, daha geniş kapsamlı bir arazi koruma yaklaşımını benimsemeyi gerektirdiğini hatırlatmakta yarar vardır. Bu bölümün içeriği, sertifikalı arazilerin ve grupların bu hedefe yönelmek için yola çıkacakları bir başlangıç noktası teşkil eder

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593